Aangezien veel streetartwerken na een tijdje opnieuw verdwijnen, worden liefhebbers steeds getriggerd om terug te keren naar de Hermesstad
Streetart heeft al een tijdje zijn undergroundimago van zich afgeschud en geniet vandaag heel wat belangstelling van graffitikunstliefhebbers van alle leeftijden. Ook in het Oost-Vlaamse Ronse vind je tal van streetartwerken verspreid over de stad, wiens bestuur blijft verderbouwen aan een volwaardig streetartbeleid. Streetart is hier dan ook geen op zich staand gegeven. Naast de Ronse Drawing Prize en de illustratiekunst van het succesvolle tweejaarlijkse event Picturale focust Cultuurcentrum De Ververij zich ook op striptekenen. Streetart, hedendaagse tekenkunst, illustratiekunst en striptekeningen zijn allemaal artistieke uitingen die terug te brengen zijn op de pure tekenkunst waar de stad Ronse in de kunstwereld mee vereenzelvigd wordt. Belangrijke hoekstenen voor het streetartbeleid van de stad zijn artistieke kwaliteit, een diversiteit aan stijlen en stromingen en een sociale invalshoek met bijvoorbeeld de ontwikkeling van jong talent. Plannen voor nieuwe muurtekeningen, een open air expo aan CC De Ververij, urban muziekevents, workshops, etc. met de site van De Ververij als kloppend hart zijn bovendien volop in de maak. Aangezien veel streetartwerken na een tijdje opnieuw verdwijnen, worden liefhebbers steeds getriggerd om terug te keren naar de Hermesstad.
(Lees verder onder de foto’s.)
Bij graffiti is niets zeker, maar zolang de kunstwerken er staan, kan men ervan genieten
Creatieve duivels
Bepaalde (geheime) locaties worden een tijdelijke expohal voor de graffitikunstwerken. Denk maar aan het verlaten gebouw langs de Elzeelsesteenweg waar artiesten uit binnen- en buitenland jarenlang hun creatieve duivels ontbonden. Ook de voormalige school in de Ninovestraat was zo’n artistieke parel. “We spreken voornamelijk over niet-blijvende kunst. Bij graffiti is niets zeker, maar zolang de kunstwerken er staan, kan men ervan genieten. Ik heb al gemerkt dat mensen pas echt iets missen eens het er niet meer is. Dat is de ware essentie van mijn werken”, vertelt kunstenaar Mataone, die op de parking van het cultuurcentrum een kleurrijke make-over van Panamarenko tekende. Andere artiesten zoals Steve Locatelli, Djoels en Bond Truluv bewonder je op verschillende locaties. Bij de toeristische dienst kan je jouw gratis flyer ophalen en zelf op zoek gaan naar de vele streetartjuweeltjes in de stad.
Nog meer streetart in Ronse:
- Streetartopleiding: een concrete verwezenlijking van het streetartbeleid is de opleiding ‘Graffiti/streetart’ die jongeren van 14 tot en met 17 jaar kunnen volgen in de Kunstacademie Vlaamse Ardennen. Leerlingen komen met verschillende takken zoals knitting art, installatiekunst, stencils en sticker art in aanraking. Het bijzondere is dat deze kunsttak zich niet in een vakje laat duwen en blijft evolueren.
- De vzw Picturale wil met het schilderspalet van de winnende illustratoren-kunstenaars de stad kleur geven. Het aanbrengen van acht gevelillustaties sinds 2003 is een van die projecten. In de toeristische dienst kan je een gratis formulier halen dat alle kunstwerken van de laureaten combineert. Ontdek onder andere een reusachtige zwarte kat aan de bibliotheek en een modieuze jongen in ruimtepak in het centrum.
Foto bovenaan: © Anneke Kesteleyn.
Benieuwd naar wat het creatieve Ronse nog allemaal te bieden heeft? Op ontdekronse.be vind je oneindig veel inspiratie. #stayjuned