België is een land waarvan de cultuur, en de inwoners, wijdverspreid zijn over de hele wereld. Die mensen moeten allemaal vertegenwoordigd en geïnformeerd worden, en juist dat is de taak van de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken. Elke 4 jaar bouwen de Belgische diplomaten op een nieuwe locatie een nieuw leven op en ook voor Marieke Anaf is dat niet anders. Na haar periode in Cuba kwam ze twee jaar geleden aan in New York City, “The concrete jungle where dreams are made of”, en haar nieuwe thuis. Haar rode draad doorheen haar parcours is muziek en dans, waarmee ze bij elke bestemming een nieuwe connectie legt met de lokale bevolking.

Marieke zingt op een podium in New York.
Marieke representeert België in New York

The Big Apple: een vruchtbare grond voor creativiteit

Als één van de vertegenwoordigsters van de Belgische diplomatie bij de Verenigde Naties staat het leven van Marieke nooit stil. Naast haar drukke agenda als diplomaat vult ze haar vrije momenten met wat ze graag doet: dans en muziek. Die twee zijn al van kleins af aan de rode draad doorheen haar leven. Marieke brengt als zangeres niet alleen covers uit, maar maakt ook haar eigen muziek.

“Het is mijn ambitie om in elke bestemming, buiten België, een album te maken. Ik heb er op dit moment twee, “Havana Home” en “Encuentro. A tribute to Cuban jazz”, die beiden in Cuba opgenomen en voorgesteld zijn. In New York werk ik ook aan nieuwe muziek, geïnspireerd door mijn leven hier. Dat leven is heel druk, wat het niet altijd gemakkelijk maakt om tijd vrij te maken, maar het is mijn passie dus ik neem dat er graag bij.”

New York is de stad waar velen met een grote droom aankomen: als danseres, artiest, journalist… zakken ze af naar de wereldstad in de hoop een naam voor zichzelf te maken. “Het typische beeld in films waar mensen in een ‘diner’ werken om hun huur te betalen en tussendoor audities doen om in ‘companies’ binnen te geraken, is hier echt realiteit. Iedereen leeft voor ‘the hustle’.”

Een ander soort leven

Maar wat was Mariekes reden om dit leven na te jagen? “Ik ben altijd wel ‘international’ geweest, met een sterke interesse voor andere culturen en talen. Ik vind het fijn om contacten te leggen over de hele wereld en bij te leren. Als je voor zo’n leven als diplomaat kiest, is dat helemaal anders dan het leven in Vlaanderen. Je hebt een nieuw leven elke vier jaar, waardoor je ook niet echt iets opbouwt. Maar je hebt wel de rijkdom om altijd ergens opnieuw te kunnen beginnen. Maar begrijp me niet verkeerd, dat maakt het niet gemakkelijker.”

Heimwee heeft Marieke nooit, wat voor mij wat als een verrassing kwam. “Je leert dat gewoon als je al bijna 15 jaar in het buitenland bent. Ik ben nog sterk verbonden met België, want mijn familie woont daar en ik keer altijd terug voor de feestdagen, maar ik geniet van mijn leven ‘on the go’. Om de zoveel tijd moet ik een periode van enkele jaren terug in België doorbrengen, dus ik behoud ook mijn roots daar.”

“Je wordt mee naar boven getild door het niveau en door de dynamiek van de mensen rondom.”

A lot of things going on

“Aangezien mijn werk heel veel tijd van mij vraagt, heb ik voornamelijk enkel mijn weekends waarin ik ten volle met muziek bezig kan zijn. Ik treed af en toe op wanneer ik kan en organiseer ook concerten thuis. Naast mijn werk en muziek ben ik met niet veel andere dingen bezig. Ergens vind ik dat wel jammer, want ik ben in zo’n mooie stad met zoveel cultuur en heb niet altijd tijd om die te ontdekken.” De vraag zat al even te kriebelen, maar toch pols ik naar het cliché ‘New York, the city that never sleeps’ en wat zij ervan vindt.

“Het zijn voornamelijk de ‘New Yorkers that never sleep’, in plaats van de stad. Ik vind het bijvoorbeeld moeilijk om nog na 23u een restaurant te vinden waar de keuken nog open is. Zeker in vergelijking met andere wereldsteden waar ik gewerkt en gewoond heb. Maar op vlak van de inwoners past het wel volledig.”

“In New York is er heel veel ondernemerschap en mensen zijn continu bezig met zichzelf heruit te vinden. Enerzijds kunnen ze niet anders, omdat de huurprijzen hier zo hoog zijn, anderzijds ook omdat de lat hier redelijk hoog ligt voor een artiest. Je wordt mee naar boven getild door het niveau en door de dynamiek van de mensen rondom.”

Door Guylène Renoult.

Marieke zingt in haar livingroom in New York
Marieke representeert België in New York

De tips van Marieke voor jazz en live muziek in New York:

  • Nublu, East Village: Wat in 2002 begon als kleinschalige ontmoetingsplaats voor gelijkgezinde artiesten, groeide uit tot ‘place to be’ waar zelfs celebs zoals Kevin Spacey naartoe getrokken worden.
  • The Django, Tribeca: Deze jazzclub verschuilt zich in de kelder van het Roxy Hotel. Een ideale, mysterieuze get-away om van goeie muziek te genieten, weg van de drukke straten.
  • Mintons Playhouse, Harlem: Als de geboorteplaats van Bebop is dit jazzhuis een niet te missen stop op jouw muziek-ontdekkingstocht, en dat al sinds 1938.
  • Zinc Bar, West Village: Daal de trappen af naar dit art-déco stukje geschiedenis in het hartje van Greenwich Village en geniet van muzikanten die in de voetsporen treden van grote namen als Frank Sinatra en Billie Holliday.
  • Tomi Jazz, Midtown East: Deze hidden gem in Midtown East combineert het jazz-gegeven met lekker Japans eten. TIP: Wil je zeker een plaatsje om het jazz-trio te zien? Wees dan zeker een uur voor openingstijd aanwezig.

 

Ontdek nog meer artikels over ...