Tenerife is nog steeds de meest dichtbije subtropische bestemming, op niet meer dan vier uur vliegen van Brussel. Door het uurverschil landen sommige vluchten er al om 9 uur in de ochtend, wat je meteen het voordeel van een volledige dag verwennerij geeft. Het Canarische eiland evolueerde de voorbije twintig jaar van populaire massabestemming naar een vakantieplek die aan alle wensen kan voldoen. Er kwamen een heleboel kleinschalige en wat grotere boutique hotels bij, met dikwijls à la carte restaurants in de meest uiteenlopende smaken, van Mexicaans tot Thais of klassiek Frans. Maar tegelijk ontstond op het eiland ook een soort Tinerfenya keuken, geïnspireerd door chefs van het Spaanse vasteland die hun creatieve technieken aanwenden om de verrassende, vaak vulkanische producten van Tenerife te verwerken.
Het zicht op de bergketen van het Anaga natuurgebied is verbluffend
We zetten een paar van onze favoriete hotels op een rij:
Hotel San Roque in Garachico huist in een prachtige herenwoning uit de 17eeeuw. Het hotel werd volledig gerenoveerd en herbergt nu in totaal 20 kamers vol rust en charme. Rond het zwembad (een verborgen parel!) kun je in alle sereniteit van de lekkerste gerechten genieten.
Je vindt in het noorden van Tenerife wel meer interessante plekken die in bijna niets gelijken op de grote hotels aan de zuidkust. La Quinta Roja bevindt zich ook in Garachico en de woonst werd in de 16eeeuw als paleis opgetrokken voor de markiezen van de Quinta Roja.
Wij houden bij june. ook van La Laguna Gran Hotel, een verrassende plek in het hart van La Laguna, in het noorden van Tenerife. Je ruikt het meteen als je de patio betreedt: de geur van eeuwenoude Canarische pijnbomen. Het zicht op de bergketen van het Anaga natuurgebied is verbluffend vanop het dakterras!
Nog in het noorden een speciale vermelding voor het OCEANO Hotel Health Spa, in La Laguna, maar dan meteen aan de noordwestkust. Ideaal als je een een wellnesskuur, preventief of herstellend, wil boeken. Maar ook het restaurant is prima en gezond, met vers fruit van het eiland en geitenkaas van de boerderij in La Punta.
Onze favoriete hotels in het meer toeristische zuiden? Die zijn er ook. The Ritz-Carlton, Abama is het non plus ultra van luxe, comfort en verfijnde gastronomie (Michelinster!). En het Royal Hideaway Corales Resort is, zoals de naam het aangeeft, koninklijk en adults only.
Zoek je eerder een kleinschalige, rurale plek in het zuiden? Dan is Hotel Villalba een uitstekende keuze. Het hotel heeft een eigen bodega met een fraai assortiment en een knusse, elegante spa. Villalba organiseert zelf ook heel wat activiteiten in de buurt die je het eiland op een andere manier leren kennen.
Sommige wijnen horen op dit moment al bij de beste van Europa
De lokale gastronomie is gebaseerd op verse vis, schaal- en schelpdieren, stoofpotten van konijn, subtropisch fruit, kaas en zuivel en enkele traditionele gerechten zoals papas arrugadas met mojo, die vaak in twee varianten komt: een felgroene en een oogverblindend rode. De aardappelen worden zowat in het zout gekookt en krijgen daardoor hun gerimpeld jasje en dus hun Spaanse naam. We raden je aan om af en toe een keer je hotel te verlaten en te gaan eten in een van de eenvoudige guachinches, eethuisjes met een klapstoel aan een tafeltje, een tafelkleed van papier, bestek in een mandje en een goedlachse waardin. Het heeft er alle schijn van dat je misschien niet gesofisticeerd zult eten, maar wel van de hartige en hartelijke keuken van Tenerife zult proeven. En voor werkelijk geen geld.
Andere toprestaurants? Die vind je bijvoorbeeld ook in La Laguna. Nub is een bijzondere sterrenzaak in het La Laguna Gran Hotel, maar je kunt er uiteraard ook heen als je niet in dat hotel logeert. Het tiengangenmenu (!) kost er 110 euro en is van een onvergetelijk niveau. Maar ook El Bejeque en El Guaydil werken voornamelijk met lokale producten en bieden vernieuwing en smaak.
In Tegeste raden we je Bodega El Lomo aan (met bezoek aan de wijngaard) en Bodega Marba. La Sandunga wordt dan weer aanbevolen door de bekende Repsol-gids. Nog vier andere tips: San Diego, El Secreto de Chimiche, Etéreo by Pedro Nel, en Jaxana.
De grootste verrassing houden we misschien wel voor het laatst… Want de wijnen van Tenerife worden de laatste jaren steeds beter, sommige horen op dit moment al bij de beste van Europa. Naast de eerder genoemde bodega’s kun je uiteraard ook naar Bodegas Monje en Altos de Trevejo. En in het Casa del Vino, een voormalige 17eeeuwse Canarische hoeve, leer je dan weer alles over de lokale wijnbouw. Tipje in eigen land? Bij wijnimporteur A Taste Affair kun je de voortreffelijke wijnen van Suertes Del Marques kopen. Als je je bezoek een keer wil verrassen met topwijn op basis van inheemse druiven van wijnstokken die meer dan honderd jaar oud zijn, dan is dat gamma een ideale keuze. Vanaf een euro of vijftien, en de wijn is er elke eurocent van waard.
Alle verdere info over vakanties naar en in Tenerife vind je op de website van de lokale toeristische dienst via deze link.