Wat voorafging.
Het reisadvies van Buitenlandse Zaken staat al een tijdje op onweer. Er zijn maar heel weinig plekken in Europa waar je vrij kunt reizen, en het aantal zogenaamde groene en oranje zones valt op een hand te tellen. Spanje kleurt helemaal rood met uitzondering van de eilanden La Palma (groen), Gran Canaria, Fuerteventura en Lanzarote (allemaal oranje). Niettemin is er geen formeel reisverbod, naar het buitenland reizen wordt alleen maar ‘stellig afgeraden’.
Passagiers moeten bij terugkomst samen met het lokalisatieformulier ook een verklaring op erewoord invullen waarna beslist wordt of zij in quarantaine moeten of niet. Je kunt je twijfels hebben over die verklaring. Ik ken niemand die zonder schroom zal toegeven dat hij een hele week lang bars en andere drukke plaatsen heeft bezocht. Maar het is wat het is, een beroep op gezond verstand, iets waar lang niet alle Belgen de voorbije maanden blijk van hebben gegeven.

Voor de reis.
De hotels van de Canarische Eilanden vragen sinds 14 november een negatieve Covidtest (PCR of antigeen), en de Spaanse federale regering verplicht een negatieve PCR-test sinds 23 november. Daardoor wordt deze laatste dwingend. Dat is ook een zekere geruststelling, het vermindert de kans op een positief contact in grote mate, zonder het helemaal tot nul te herleiden. Hoe dan ook, je gaat met een geruster gemoed op reis.
Ik maak een afspraak voor een PCR-test op woensdag 11 november in het Ecolog-testcentrum op Brussels Airport. Dat is binnen de marge van 72 uur voorafgaand aan de reis. De test wordt snel en professioneel uitgevoerd, zonder wachttijd, en vijf uur nadien valt het negatieve resultaat in mijn mailbox. De kostprijs bedraagt 67 euro, voor een sneltest word je 135 euro lichter gemaakt. Dat laatste zou – althans in mijn geval – een volstrekt nutteloze kost zijn geweest.
Een dag voor afreis vul ik online het gezondheidsformulier van de Spaanse overheid in. Ik krijg er een QR-code voor in de plaats, en die wordt bij aankomst op het eiland Lanzarote in ontvangst genomen. Sinds 23 november hoor je dus bij aankomst ook je negatieve test te tonen.

Kamers worden in deze tijden van alle franjes ontdaan, en daar vormt Iberostar geen uitzondering op

De huurwagen.
Ik boek een week voor afreis een huurwagen bij Sunny Cars en betaal extra voor de snelle procedure, waardoor contract en sleutel meteen klaarliggen bij aankomst. Het stuur zit in Covidproof krimpfolie verpakt en ook de (digitale) sleutel krijgt een plastic hoesje, dat ik overigens de hele reis niet hoef af te halen. De verhuurbedrijven wijzen je op de plicht om ook in de wagen een mondkapje te dragen als je niet tot dezelfde familie behoort en de guardia civil vindt het niet grappig om mondkapjes aan je spiegel te zien hangen. Er worden boetes uitgeschreven! Tip: hang je mondkapje aan je deurknop binnen in de wagen, zo heb je het ook meteen bij de hand.

De check-in.
Iberostar hanteert een strikte veiligheidspolicy, met honderden regels die in een vuistdik boek passen om een veilige omgeving te creëren voor de gasten en het personeel. De receptie is afgeschermd met plexiglas, de medewerkers dragen (uiteraard) mondkapjes. Je kunt in een zeteltje plaatsnemen terwijl men de formaliteiten vervult. Intussen krijg je een drankje om de tijd te doden. De effectieve tijd die je aan de receptie doorbrengt, wordt tot een minimum beperkt. Je doet een online check-in vooraf en ter plaatse vul je je gegevens aan op een tablet en tekent digitaal. Houd een ontsmettingsmiddel bij de hand. De all inclusive polsbandjes moet je zelf rond je pols binden, zodat er geen fysiek contact met de hotelmedewerker nodig is. De medewerker die je begeleidt naar de kamer blijft ook niet langer dan strikt noodzakelijk. In mijn geval gebeurde dat enkel om kort de werking van de safe uit te leggen omdat die een andere procedure had dan op het bijhorende kaartje staat uitgelegd.

De kamer.
Kamers worden in deze tijden van alle franjes ontdaan, en daar vormt Iberostar geen uitzondering op. Geen tijdschriften, papierwaren, losse cosmeticaproducten die anderen zouden kunnen aangeraakt hebben. Shampoo en bodygel zitten in een knijpbus, al doet Iberostar dat al een tijdje om ecologische redenen, als onderdeel van hun Wave of Change-programma. De minibar is leeg en wordt bijgevuld wanneer je daar om vraagt, zodat men zeker is dat de drankjes enkel door jou worden genuttigd. Het poetspersoneel draagt (net als alle anderen) mondkapjes.

De grijptangen worden om het kwartier vervangen, en ik zie voortdurend personeel met mondkapjes en haarnetjes in de weer om het buffet schoon te maken

De maaltijden.
Hotel Iberostar Selection Lanzarote Park draaide tijdens mijn bezoek op een bezetting van 28%. Hoewel dat niet de bedoeling en ook niet rendabel is, geeft het een bepaald prettig gevoel. Het buffetrestaurant biedt ruimte in overvloed, het hotel heeft elke andere tafel geblokkeerd. Wie een Star Prestige arrangement boekt, kan bovendien ook nog eens in een nog rustiger zone tafelen, waar geen kinderen worden toegelaten. Er zijn zowel ’s morgens als ’s avonds twee shiften, en er wordt echt van je verwacht dat je tijdens de aangegeven tijdzone van drie kwartier je tafel inneemt. Die shiften moeten voor een betere spreiding zorgen. Je blijft daarna zolang je wil.
Een buffet is een heikele kwestie in coronatijden. Alle maaltijden, schotels, salades, voor-, hoofd- en nagerechten prijken achter een scherm van plexiglas. Chefs bedienen de pasta-, paella- en carving stations, net als bij het ontbijt de plek waar omeletten of pannenkoeken worden gebakken. De grijptangen worden om het kwartier vervangen, en ik zie voortdurend personeel met mondkapjes en haarnetjes in de weer om het buffet schoon te maken. Houd altijd een flesje alcohol bij de hand, en maak er een gewoonte van om elke keer nadat je naar het buffet bent geweest je handen even te ontsmetten. De contactless dispensers staan overal ter beschikking, maar werken niet altijd naar behoren, waardoor iedereen een beetje aan die dingen loopt te frunniken.
De kwaliteit van de maaltijden is goed tot uitstekend. Het is een huzarenstukje voor het food & beveragebeheer van een groot hotel om je gasten in deze tijden variatie te schenken. Laten we niet vergeten dat een pandemie ook een les in duurzaamheid en nederigheid is. Een hotel moet afval zoveel als mogelijk vermijden, en het valt dus niet uit te sluiten dat sommige bereidingen van ’s middags op een slimme manier in bijvoorbeeld avondsalades worden verwerkt. Daar is niets mis mee. Je hebt thuis ook restjes in je koelkast. Iberostar wil tegen 2025 de eerste hotelketen zijn met een zero waste policy.

Zwembad(en).
Het Iberostar Selection Lanzarote Park telt drie gebouwen waarvan de constructie gebaseerd is op een idee van de beroemde lokale architect Cesar Manrique. Er is een hoofdgebouw, een vleugel voor families met kinderen en een gebouw voor de Star Prestige gasten. Elk gebouw heeft een eigen zwembad, dat net als het hoofdrestaurant bijzonder rustig en veilig oogt. We tellen vaak niet meer dan een twintigtal gasten voor een totaal van honderd bedjes. Ook hier: afstand. Algemeen geldt trouwens de regel in het hele hotel dat mondkapjes enkel af kunnen wanneer je aan tafel zit of op een bedje ligt (of wanneer je in je kamer bent, dat spreekt). Het kapje moet op wanneer je naar de bar gaat om je favoriete mixdrankje te bestellen. Verlaat je het hotel voor een wandeling op de dijk? Mondkapjes verplicht. De politie ziet het alleen door de vingers als je overduidelijk aan het joggen, sporten of fietsen bent. Zelfs de dagelijkse yoga-oefeningen aan het strand gebeuren verplicht mét masker.

Algemeen.
Lanzarote telt op moment van publicatie maar 48 besmettingen en één hospitalisatie. Men wil dat cijfer absoluut zo laag houden. Algemeen worden de aanbevelingen en restricties zeer goed opgevolgd, op een manier die van burgerzin en volwassenheid getuigt. Veel bars en restaurants hebben de deuren nog steeds gesloten en zijn pas van plan weer te openen nu de feestdagen naderen. Het toerisme is van levensbelang voor de Canarische Eilanden, men zal niet zomaar toelaten dat reizigers een nieuwe golf importeren. Verplichte tests met lokale burgerzin moeten de vinger aan de pols houden.

Conclusie.
Het Iberostar Selection Lanzarote Park doet haar verrekte best om de veiligheid voor gasten en personeel te garanderen. Zolang de bezetting laag is, lukt dat zonder noemenswaardige problemen. Je komt al een heel eind met hoffelijkheid. De lakmoesproef volgt straks, in de kerstvakantie, wanneer de hotels richting 70% bezetting willen evolueren. Dat is een toestand die dichtbij normaal zit, en ‘normaal’, dat hebben we alles bij elkaar nog niet zo heel veel gezien het voorbije jaar.

Door Toni De Coninck.

Ontdek nog meer artikels over ...