Into the Wild
Een klassieker die waarschijnlijk velen onder jullie al gezien hebben, maar die het (her)bekijken waard is. Deze film is gebaseerd op het waargebeurde verhaal van Christopher Johnson McCandless. Een jongeman die zijn luxeleven achterliet om avonturier te worden. Op 24-jarige leeftijd overleed hij door ondervoeding. Hij werd gevonden in een verlaten bus in een natuurpark in Alaska. De bus, Bus 142, kun je nog steeds bezoeken. Misschien een idee voor een volgende trip? De natuurbeelden zijn prachtig en de muziek heeft verdienstelijk een Golden Globe gekregen. Spoiler alert: het is een zeer mooie, maar ietwat triestige film. Een grote kom popcorn en eventueel een zakdoek zijn dan ook aangeraden. Je kan Into the Wild huren op Pathé thuis voor € 2,99.
Expedition Happiness
We blijven in hetzelfde continent. De Duitse regisseur Felix Starck gaat samen met zijn vriendin Selima en hond Rudi vanuit het hoge noorden helemaal naar het meest zuidelijke punt van Amerika roadtrippen. Dit doen ze in een tot woning omgebouwde schoolbus. Het sympathieke koppel toont de mooie en minder mooie momenten van het leven onderweg. Dit doen ze via videodagboeken wat uiteindelijke een knappe documentaire werd. Je hebt het gevoel dat je mee Amerika gaat ontdekken. Je bent blij als er iets positief gebeurt en voelt met hen mee als het wat minder gaat. Een rollercoaster van emoties, maar pure feelgoodtelevisie te zien op Netflix.
Night on Earth
In mindere tijden is het belangrijk om ook stil te staan bij het moois op deze aardbol. Door nieuwe technologieën is het mogelijk om ook prachtige beelden te maken in het donker. Elke aflevering van deze serie vindt ergens anders plaats. De woestijn, de jungle, zelfs de steden hebben heel wat te verbergen in het donker. Een typische natuurdocumentaire op Netflix, maar toch anders. Naast de serie is er ook een behind the scenes, Night on Earth: Shot in the Dark, van ongeveer een uur waarin ze tonen hoe ze de beelden in het donker verkrijgen.
Our Planet
Iedereen kent wel de fascinerende beelden van Planet Earth, waarbij de camera’s heel dicht bij de dieren komen en een unieke kijk geven in het alledaagse leven van verschillende dieren. Momenteel zijn zowel Planet Earth, als Blue Planet niet te zien op de Vlaamse televisie, maar niet getreurd. De makers maakten exclusief voor Netflix Our Planet. Hetzelfde concept, maar met nieuwe beelden en verhalen. Net als Night On Earth toont elke aflevering een andere plek. Bonus: de heerlijke stem van Sir David Attenborough vertelt je in geuren en kleuren wat je ziet.
Into Twin Galaxies
Drie avonturiers bundelen hun krachten om samen te gaan kajakken op een rivier waar geen mens dat al ooit gedaan heeft. Al kite skiënd, steken ze de ijskap van Groenland over om daar aan een helse kajaktocht te beginnen. Deze documentaire heeft meer dan twintig prijzen gewonnen op verschillende filmfestivals. Je kan hem gratis bekijken via de site van Red Bull, waar je trouwens een hele avonturenserie genaamd Explorers kan terugvinden voor mocht je meer willen na deze aflevering.
Tales by Light is een samenwerking tussen National Geographic en Canon
Jane
Een documentaire over Jane Goodwell voor Netflix, de vrouw die 40 jaar lang chimpansees bestudeerde. De regisseur Brett Morgen gebruikte onder andere meer dan 100 uur nog nooit geziene beelden van Goodwell voor dit portret. Gecombineerd met pakkende muziek krijg je een inkijk in wie ze is, wat ze doet en hoe ze de mannelijke gedomineerde wetenschap op zijn kop heeft gezet. Een mooi verband tussen natuur, biografie, film en een goede portie girlpower.
Tales by Light
Netflix documentaire Tales by Light is niet zomaar een serie over natuur. Drie seizoenen lang volgt een Australische cameraploeg de indrukwekkende levens van verschillende fotografen. Deze fotografen gaan in extreme omstandigheden en verbluffende landschapen ver voor het perfecte shot. Tales by Light is een samenwerking tussen National Geographic en Canon, een samenwerking waarvan je niet wist dat ze nodig was, met een prachtig resultaat als gevolg. Een gezellige combinatie van feel good en spanning.
Zeer luchtige, vaak grappige televisie, wat ook wel eens mag
La Marche de l’Empereur
Losjes vertaald: Het verhaal van de Keizer (pinguïns wel te verstaan), is een Franse documentaire die bekroond werd met onder andere een Academy Award in 2005 voor Beste Documentaire. Geen nood als je Frans niet opperbest is. Er bestaat een Engelse versie met voice over door Morgan Freeman, en zelfs een Nederlandse versie ingesproken door niemand minder dan Urbanus. De Engelse versie kun je vinden op Itunes en de Nederlandse versie op Pathé thuis elk voor nog geen drie euro. De titel geeft het al weg, deze fantastische documentaire toont de jaarlijkse 200 kilometer lange trek van de keizerspinguïns. Schattiger en aandoenlijker dan dit wordt het niet. De documentaire is al meermaals op ons televisiescherm gepasseerd, maar mocht je hem nog niet gezien hebben, zeker doen!
Extreme engagement
Hier ligt de hoofdfocus niet per se op reizen, maar eerder op jezelf en je partner tegenkomen. Reisjournalist Tim Noonan en zijn verloofde PJ Madam gaan op een extreme reis om te ontdekken of ze wel willen trouwen met elkaar. Zeer luchtige, vaak grappige televisie, wat ook wel eens mag. De setting van inheemse stammen op verschillende continenten is wonderbaarlijk. Om een momentje te no brainen en te genieten van deze Netflix reeks.
The Biggest Little Farm
Twee rasechte stadsmensen gaan van een uitgedroogd stuk land een zelfvoorzienende boerderij maken nadat ze uit hun appartement werden gezet. In hun woorden “the oldfashion way, like they use to do it”. Zo iets op poten zetten gaat niet zonder slag of stoot en dat tonen ze in deze documentaire. John Chester dacht dat hij door de boerderij op te starten zijn filmmakerscarrière kon vergeten. Maar na drie succesvolle kortfilms te maken voor Oprah Winfrey’s Super Soul Shorts, bleef hij filmen. Acht jaar later werd deze documentaire geboren. Over het harde, maar eerlijke boerenbestaan. Een echte must-watch te vinden op Itunes voor € 3,99.
Door Mare De Baerdemacker.