Brigitte Kern is die ochtend druk in de weer om de geiten van het Lengauhof in het gareel te krijgen. Beide dochters dollen met de dieren in de wei, waardoor je het geklingel van de belletjes een paar bochten verder al te horen krijgt. Het Lengauhof is een biodynamische boerderij. Dat concept kenden we al van de wijnbouw, waar teelt en oogst onder meer van maan en sterren afhankelijk zijn. En waar je runderhoorns met mest in de wijngaard begraaft, als was het een prelude tot biologische symbiose. Maar Thomas en Brigitte Kern hebben hun vier voeten gelukkig stevig op de grond staan. Het gaat hier vooral over respect voor de natuur en voor de manier waarop die in elkaar steekt. De dieren worden zoals mensen behandeld, vertroeteld, geknuffeld, alleen met de allerbeste ingrediënten gevoederd. Ze hebben ruimte om te grazen, spelen, om simpelweg gelukkig te zijn. ‘En dat proef je in de kaas, of in het vlees’, vertelt Brigitte terwijl Thomas in de weiden aan het hooien is. ‘Eerlijk waar. De producten van dieren die een ontspannen en gelukkig leven hebben gehad, hebben een harmonieuze smaak. Waarom denk je dat varkensvlees vaak rot en muf smaakt? Varkens legen hun blaas naar binnen als ze gestresseerd zijn.’
In het bekende restaurant Gasthof Schulhaus is chef Stefan Geisler een trouw afnemer van de producten van het Lengauhof
Maar moet je met die wetenschap er dan niet over nadenken biodynamische groenten en planten te gaan verbouwen en in te zetten op een vegetarische levensstijl? Brigitte schudt het hoofd. ‘Dit is onze stiel, dit is wat onze ouders en voorouders deden. We zien onze dieren doodgraag. Maar dat is de kringloop van het leven. We moeten andere mensen te eten geven. Dan kunnen we er maar net zo goed voor zorgen dat dit honderd procent gezond en voedzaam gebeurt.’
In het bekende restaurant Gasthof Schulhaus is chef Stefan Geisler een trouw afnemer van de producten van het Lengauhof. Het kalfsvlees wordt er in traditionele (denk schnitzel) en minder traditionele bereidingen gebruikt. Maar tegelijk legt Stefan de focus op de afgeleide producten, zoals de geitenkaas of de kwark. Hij maakt voor ons een gerecht met gnocchi op basis van geitenkaas, doperwten, koolrabi, wilde broccoli, de laatste asperges van het seizoen en verse kruiden. Een portie gezondheid op een bord. Daarna volgt aardbeiensorbet met vers fruit en een saus die wordt opgewerkt met de kwark. Heerlijk. En heerlijk gezond en licht. Ja, natuurlijk kun je zowat overal in Tirol de historische kost zoals schnitzel en tafelspitz en palatschinken krijgen. Ook die zijn lekker. Maar er zijn inmiddels zoveel jonge, trendy restaurants waar op basis van groenten gekookt wordt, en waar de beste Oostenrijkse wijnen per glas worden geschonken. Het Gasthof Schulhaus van Stefan Geisler hoort daar absoluut bij.
Wist je dat?
Als je in de zomer het Zillertal bezoekt, valt er genoeg te beleven! Er zijn maar liefst 10 zomerliften ter beschikking, waarvan er 7 een comfortabel biketransport bieden. Je vindt er 1.200 kilometer fietsroutes, waarvan de overgrote meerderheid zogenaamde rode routes, die een zekere inspanning vergen. Nog enkele cijfers: 1.400 kilometer wandelpaden op drie niveaus. Er zijn bergtochten naar talloze drieduizenders, almwandelingen van hut naar hut, thema- en avonturenpaden in het dal. Er zijn in totaal 6 openluchtzwembaden, 3 hoge touwbanen, 1 golfbaan met 18 holes van 5 sterren, 25 veelzijdige klimmogelijkheden voor kinderen, beginners en echte pro’s, én meer dan 150 eetgelegenheden. En wanneer de nachten langer en de dagen korter worden, is ook voor de koeien op de afgelegen bergweiden de zomer voorbij. Dan wordt in het Zillertal de terugkeer van de koeien naar de stallen in het dal op indrukwekkende wijze gevierd. De dieren worden dan versierd met handgemaakte kronen van bloemen en takken. Aansluitend is er een groot en traditioneel feest met muziek, heerlijke Zillertaler streekgerechten en natuurlijk heel veel lekkere kaas!
Door Toni De Coninck
Presentatie: Nele Vanbesien
Camera: Jill Kempenaers
Montage: Christophe Vercammen
#justme
#feelaustria