Laten we beginnen met een bekentenis: ik ben niet de grootste kilometervreter in de bergen. Bergop en bergaf zijn twee aanvaardbare richtingen, maar een musketonhaak of overlevingspakket zijn doorgaans des Guten zu viel. Een wandeling in Tirol, in de Oostenrijkse Alpen, moet voor mij ontspannen, en aan het eind (of in het midden) moet er een almhut te vinden zijn waar men met de neus in de zon iets lekkers kan eten en iets geestrijks kan drinken. Ook in Tirol noemen ze dat het Lebensgefühl. Eén worden met de natuur, de tijd nemen om – letterlijk – stil te staan, en te luisteren, ruiken, tasten. Want proeven, dat doe je met alle zintuigen.
Het vooruitzicht van een lekkere hap met verse almkaas maakt het wandelen eenvoudiger: je hebt iets om naar uit te kijken. De landbouwers uit de buurt leveren hun bergkaas, verse melk, ham en spek aan de almhut, en in sommige gevallen nuttig je de lunch gewoon bij de boer zelf. Het uitzicht op de bergen, de boomgrens, een lap eeuwige sneeuw, komt er zomaar gratis bij.

Tirol
Brettljause als ontbijt op de Au Hochalm (Wilder Kaiser) © sommertage.com
Tirol
Tiroler Speck © Tirol Werbung Elias Hassos

Eng-Alm

Op de bühne van het Karwendelgebergte vindt elke zomer een van de knapste voorstellingen van de zomer plaats. Meer dan tweehonderd koeien grazen er onder de meer dan tweeduizend esdoornen. Schilders halen er niet zelden hun ezels boven, en in de Rasthütte Eng-Alm kun je tot 10u in de ochtend de lokale kaasmaker aan het werk zien. De Emmentaler ‘Engtaler’, Enger Berkäse, Ahornkönig en Tilsiter hebben behoorlijk wat medailles gewonnen!

Boscheben

Wat is er prettiger dan voor dag en dauw op pad te gaan, de zon te zien opkomen boven de bergen, een kleine wandeling te ondernemen en dan uitgebreid ontbijten op het terras van Boscheben? De 33-jarige Clara heeft haar levenswerk gebouwd op de Patscherkofel, op een hoogte van 2.030 meter. Voor maar € 15 word je ondergedompeld in de wereld van verse Birchermüsli, kazen, worst, eieren, verse vruchten, huisbereide salades, sappen, koffie en thee.

Kandleralm

Ook de Kandleralm, met zicht op het Brixental, specialiseert zich in het bereiden en leveren van omstandige en voedzame ontbijten. In de spreekwoordelijke schaduw van de Hohen Salve geniet je tijdens de zomermaanden van sinaasappelsap, twee kopjes koffie, cappuccino of thee, huisgebakken boerenbrood met een verse pistolet of witbrood, yoghurt met vers fruit, een spiegelei, boter, huisgemaakte marmelade en honing, spek, kaas en ham.

Tirol
De esdoorn in de nazomer © Agrargemeinschaft Eng-Alm
Almgasthaus Boscheben © Oesterreich Werbung Raphael Sturm
Tirol
Kandleralm Berggasthaus © Kandleralm Mathaeus Gartner
Kandleralm © Mathaeus Gartner
Op het terras geniet je van de huisgemaakte taarten en in de nazomer van wildgerechten uit eigen jacht

Aschinger Alm

Kaas is zonder twijfel het bekendste culinaire Tiroler exportproduct. Dat heeft uiteraard met de ligging te maken, en de malse alpenweiden in de late lente en zomer. Aan de voet van de Zahmen Kaisers smullen de dieren van gras en kruiden. Dat zorgt voor voortreffelijke melk en dus ook kaas, room, boter en yoghurt. De Oostenrijkers hebben er een apart woord voor: Heumilch. Kaasmaker Gerhard Ritzer produceert van Heumilch de uitzonderlijke Almkäse, die op zijn beurt tal van internationale prijzen heeft gewonnen.

Ritzaualm im Kaisertal

De Ritzaualm bevindt zich op een hoogte van 1161 meter, met zicht op het Kaisergebergte. Een Dorado voor wandelaars, bergbeklimmers en natuurliefhebbers. De alm biedt een uitzicht op de westelijke uitlopers van de Zahmen Kaisers. Op het terras geniet je van de huisgemaakte taarten en in de nazomer van wildgerechten uit eigen jacht en rundvlees van de alm-ossen. Het Stripsenjoch ligt op 4 tot 5 uur wandelen, en het Kaiserbach op nauwelijks anderhalf uur…

Hinterschiesslingalm

Na driekwart uur wandelen vanuit het dorpscentrum van Scheffau bereik je de Hinterschiesslingalm, aan de voet van de Wilden Kaiser. Dat is een peulenschil om de zorgen van je af te schudden en helemaal te ontspannen in een klein paradijs. Bij het ontbijt proef je van huisbereide salades (de beroemde Aufstriche) en jam, versgebakken boerenbrood en ham en salami van de Angusrunderen die op de boerderij worden grootgebracht. Yoghurt met verse vruchten en muesli maken het feestmaal compleet!

Wist je dat…

… het in de Oostenrijkse Alpen langer duurt om een ei te koken? Het kookpunt van water hangt met name af van de atmosferische druk. Op zeeniveau is dat precies 100 graden, op grote hoogte een stuk minder. Vuistregel: per 300 hoogtemeters neemt het kookpunt met één graad af!

Inspiratie gevonden om zelf Lebensgefühl te ervaren in Tirol? Deze website is een uitstekend startpunt!
Foto bovenaan: © Oesterreich-Werbung Lisa Eiersebner

 

Tirol
Hinterschiessling Alm © sommertage.com
Kaeserei Eng-Alm © Agrargemeinschaft Eng-Alm
Edi van de Kaeserei Eng-Alm © Agrargemeinschaft Eng-Alm
Tirol
© Tirol Werbung Peter Neusser
Tirol
Panorama Kaisergebirge © TVB Kufsteinerland Mathaeus Gartner

Ontdek nog meer artikels over ...