In deze laatste en vierde aflevering ligt de focus op duurzaamheid in verschillende opzichten en het belang van gletsjers. Je zal enkele stemmen herkennen uit vorige episodes maar ik stel je ook graag voor aan een nieuwe stem, Ines Eberl. Zij staat garant als marketingmanager in Zillertal voor een prachtig natuurfenomeen, de Hintertuxer Gletscher.

Dit is het enige skigebied in Oostenrijk dat heel het jaar door open is. Maar dit gebied staat natuurlijk ook bekend om zijn uitzonderlijk natuurijspaleis dat je elke dag kan bezoeken. Een wandeling langs ijskristallen en de gletsjerspleet, naast bevroren watervallen en zelfs op het gletsjermeer.
Het ontstaan en bestaan van gletsjers gaat hand in hand met het begrip klimaatverandering. Met de nieuwste technologieën zorgen ze in deze regio voor een zo evenwichtig mogelijk energieverbruik. Zowel in de horeca, bij het transport als in het toerisme zoeken ze steeds naar duurzame oplossingen.

Een van de andere gletsjergebieden in Oostenrijk vinden we in Zell-am-See/Kaprun. Daar ontmoet ik Martha Hutter, ze is parkwachter van het grootste beschermde natuurgebied in de Alpen: Nationaal Park Hohe Tauern. Ze legt mij haar fascinatie voor gletsjers uit en hoe ze dat overbrengt aan bezoekers.

In 1965 werd dit gletsjerskigebied als eerste geopend in Oostenrijk. Doorheen de jaren is de omgeving al stevig veranderd, vertelt Martha. Ze wijst ons erop dat je gletsjers als klimaatindicatoren moet aanzien.

Karin Seebacher uit Schladming-Dachstein hoorden jullie in aflevering 3 over winterpret naast de skipiste. Buiten de skiyoga baat Karin het BioHotel Bergkristall uit waarin ze traditie en innovatie combineert. Bij de renovatie van het hotel is er rekening gehouden met het duurzaamheidsaspect. Alvorens ze materiaal aankoopt, gebeurt er heel wat research. Het is de bedoeling om alles zo regionaal mogelijk te verkrijgen.

In de culinaire aflevering leerden we vleesproducent Marietta Schweighofer kennen die duurzaamheid in haar bedrijfsfilosofie verwerkt. De toeristen die ze ontvangt op haar boerderij krijgen een eerlijk beeld van hoe zij aan landbouw doet. Bezoekers moeten dan ook afgesproken gedragsregels kunnen naleven op de boerderij.

En Philipp Kaschutnig, de restaurantmanager uit Serfaus-Fiss-Ladis, haalt duurzaamheid zijn keuken in. Tegenover zijn gasten is Phillip heel transparant als ze vragen naar de oorspong van een bepaald product, of waarom een bepaald product afwezig is. Hij werkt nauw samen met boeren uit de omgeving en beantwoordt zo aan de regionale vraag van de klant.

Alle afleveringen werden opgenomen volgens de geldende Covid-maatregelen van dat moment en de bezochte locaties, alsook van de maatregelen die de Belgische overheid op dat moment had bepaald. Meer info en inspiratie over een wintervakantie in Oostenrijk vind je op austria.info.

Ines Eberl
Martha Hutter
Karin Seebacher
Marietta Schweighofer
Philipp Kaschutnig

Ontdek nog meer artikels over ...