Of je nu zelf je route uitstippelt of je laat inspireren door een van de vele themawandelingen, wandelen in Noord-Brabant is altijd een bijzondere beleving. Dankzij het uitgebreide wandelknooppuntennetwerk ontdek je elke keer opnieuw tal van mooie stukjes natuur en verrassende plekjes.
TOP natuurroutes
Wandelen door eeuwenoude bossen, langs een doolhof van meanderende rivieren en vergezeld van niets dan vogelgezang; Brabant is een echte topbestemming als je op zoek bent naar een vleugje natuur. Je vindt er dan ook een hele reeks TOP natuurroutes, zoals een magische wandeling door het Mastbos bij Breda met 500 jaar oude bomen of een ontdekkingstocht door het woeste heidelandschap van de mooie Cartierheide te midden van wandelparadijs De Kempen (dat bovendien doorloopt tot over de Belgische grens en dus ook bij ons met rede zeer geliefd is). Ook de Oisterwijkse Bossen & Vennen zijn één van Nederlands meest unieke natuurgebieden met maar liefst 80 vennen in één gebied. Nog meer vlak bij de Nederlands-Belgische grens loop er dan weer een prachtige wandelroute door Nationaal Park Grenspark De Zoom-Kalmthoutse Heide, gelegen onder Bergen op Zoom.
(Lees verder onder de foto’s.)
Natuur en cultuur hand in hand
Houd je van wat meer variatie? In het Van Gogh Nationaal Park vind je drie Van Gogh wandelroutes die je niet alleen laten genieten van het mooie Brabantse natuurlandschap, maar je ook tot in het hart van de dorpen en steden voeren waar Vincent Van Gogh opgroeide. Beleef zelf de plekken die een bijzondere rol in zijn leven speelden en de inspiratie vormden voor tal van zijn meesterwerken. De Van Gogh wandelroutes hebben een totale lengte van 32 kilometer, verdeeld over drie wandelroutes in Nuenen, Zundert en Etten-Leur. In het najaar volgen er nog twee prachtige Van Gogh wandelroutes in Tilburg en Helvoirt. Met de Brabantse Foodroutes ga je dan weer op culinaire ontdekkingstocht langs de bijzondere verhalen over de Brabantse eetcultuur. Tijdens een wandeling door de Brabantse Kempen, bijvoorbeeld, verken je prachtige vergezichten, watergebieden met unieke watervogels, uitgestrekte heidevelden en proef je van de overheerlijke streekproducten bij de gastvrije Kempenaren zelf. Ook door West- en Oost-Brabant en het hart van de streek lopen er originele Foodroutes vol smakelijke locaties.
Over paden en bruggen
Wie zoekt die vindt in Brabant heel wat fotogenieke wandelbruggen. Bij de Mozesbrug in Halsteren – onder de rook van Bergen op Zoom – kan je zelfs wandelen door het water terwijl je voeten droog blijven. De Moerputtenburg ten zuiden van ’s-Hertogenbosch is dan weer een oude spoorbrug die onderdeel was van de Langstaartspoorlijn en die in elk jaargetijde prachtige plaatjes oplevert. Daarnaast verschuilen er zich ook heel feeërieke vlonderpaden in Noord-Brabant. Zoals het Halve Zolenpad dat zich eveneens in Natuurgebied De Moerputten bevindt, het prachtige, waterrijke Landgoed Huis ter Heide met een vlonderpad van 250 meter lang, het vlonderpad in de heidetuin van de Strabrechtse Heide vlak bij Eindhoven, en het Nationaal Park De Groote Peel vol vlonderpaden en knuppeltjesbruggen.
(Lees verder onder de foto’s.)
Langeafstandswandelingen
Zin in een uitdaging? Met deze langeafstandswandelingen train je je wandelbenen langs enkele pareltjes van belevingsroutes met elk een eigen verhaal. Ze bestaan bovendien allemaal uit verschillende etappes, die je ook afzonderlijk kan wandelen.
- Ons Kloosterpad: maak 330 kilometer lang al wandelend kennis met het leven en werk van de Brabantse kloosterlingen, toen en nu. De route leidt je in vijftien etappes langs vijftig (voormalige) kloosters en abdijen in Brabant. Je kan de etappes van Ons Kloosterpad los van elkaar wandelen, van klooster naar klooster en bij sommige kan je zelfs overnachten om er een meerdaagse wandeling van te maken.
- Zuiderwaterlinie wandelpad: ontdek het verhaal van de Zuiderwaterlinie en wandel langs elf Brabantse vestingsteden en hum ommelanden, allemaal verbonden door de tactiek van verdedigen met water. De Zuidwaterlinie is de oudste, langste én meest gebruikte van alle Nederlandse waterlinies, en loopt helemaal van Bergen op Zoom tot Grave, goed voor 290 kilometer wandelplezier of zestien etappes . De route voert je langs gezellige historische vestingsteden, stoere forten en bijzondere natuur.
- Liberation Route Brabant: stap in de voetsporen van de bevrijders en volg Operatie Market Garden: wandel in vijf etappes langs historische locaties en kom meer te weten over de laatste fase van de Tweede Wereldoorlog. De volledige Liberation Route Brabant is 125 lang en is onderverdeeld in vijf etappes die het wandelknooppuntennetwerk volgen. De route maakt op haar beurt deel uit van de Liberation Route Europe, een wandelroute van maar liefst 10.000 (!) kilometer met honderden plekken en verhalen verspreid over tien Europese landen.
Zin in een ontspannend wandelweek(end)je in Brabant? Of wil je natuur en cultuur combineren? Check dan zeker de vele heerlijke logies. Benieuwd naar wat er nog allemaal te beleven valt in Brabant? Op visitbrabant.com vind je alvast tonnen inspiratie. #stayjuned