Ik beland de eerste dag van mijn driedaagse ontdekkingstocht in de theetuin van Op ‘t Hof Olmenstein, een prachtig gerenoveerde hoeve in het midden van de Kloetingse natuur, op een stille boogscheut gelegen van Goes en zijn bewoonde wereld.
Op mijn bord heet de typische Zeeuwse Bolus, goed gebasterd, gesuikerd en vergezeld van een goede veeg échte boter, mij smakelijk welkom.
Het doet me denken aan een Deense kaneelrol, maar dan zachter en smaakvoller. Het plakt bovendien rijkelijk aan mijn gehemelte, wat een must is, volgens de Zeeuwse locals.
Over de herkomst van deze bolus doen trouwens verschillende verhalen de ronde. Zo zou het recept geïnspireerd zijn op een Spaans of Portugees gebakje, zou het zijn roots hebben in de Jiddische gemeenschap of zou de eerste bolus “Jikkemina” geheten hebben, genoemd naar de twee dochters van een Zeeuwse bakker, genaamd Jikke en Mina.
Na zo een zoete zonde spring je best even op de fiets, dus: daar ga ik.
(Als je er eentje huren wil, is een elektrische fiets echt geen overbodige luxe. De wind steekt namelijk graag eens een stokje tussen je wielen.)
In Goes staat de stadsgids al te trappelen aan het VVV Inspiratiepunt.
-What’s in a name.-
In geurige details en kleurige data beent hij je letterlijk en figuurlijk bij over het heden en verleden van zijn geliefde stad.
Leuk weetje: in een niet zo ver verleden konden Belgische vluchtelingen een kom soep bekomen in de gaarkeuken van het Soephuus, gelegen in de kleine binnenhaven van deze stad.
’s Avonds schuif ik uitgewaaid en met veel goesting aan tafel bij het bedrijvige Katoen, pal in het centrum, tegenover het theatergebouw de Mythe.
Ik geniet in stilte van de heerlijk krokante garnaalkroketten en de verse vis op mijn bord maar stiekem nog meer van het opmerkelijk jonge en goed geoliede team in de open keuken.
Wil je dus een diner met een avondje theater combineren, Katoen is your place to be.
Tip: Je kan er ook overnachten.
In het park kan je in de Delta Experience zélf ervaren hoe zo een overstroming tekeer ging
De volgende ochtend zit ik in Nieuwdorp al schandalig vroeg aan de bessenwijn en de cassis.
Zeeland heeft van nature een ideaal klimaat voor het telen van rode, zwarte en witte bessen en levert mede daardoor topkwaliteit aan producenten over de hele wereld die deze bessen op hun beurt dan weer gebruiken voor het vervaardigen van sappen, jam en limonades.
Boonmans wijnmakerij in Nieuwdorp is een van de gekende spelers op de bessenmarkt en maakt daarnaast ook zelf drinksap, puur sap en bessenwijn.
Zeker een interessante stop als je in de buurt bent.
Ze hebben ook een grote proefruimte naast hun winkel, waar je naar hartenlust van al dat sap kan genieten.
Een klein beetje in de wind, en met een gretige maag, arriveer ik even later bij het Deltapark Neeltje Jans.
“Proef Zeeland!” hangt er in grote, vrolijke letters boven de deur dus: een pot mosselen, en een frisse pint, graag! Wat had je anders gedacht!
Je kan er ook buiten tafelen, vlak aan het water, dus als het weer meezit, zeker doen!
Wat er dan volgt, slaat in als een bom.
Het Deltapark ligt namelijk aan de allergrootste stormvloedkering ter wereld die gebouwd werd na de desastreuze overstroming in 1953 waarbij veel mensen om het leven kwamen.
In het park kan je in de Delta Experience zélf ervaren hoe zo een overstroming tekeer ging.
Het is een zodanig heftige ervaring dat wanneer je buiten stapt, je nooit meer onbewogen blijft bij die beruchte overstroming van 1953.
Je stapt dan even later ook met een ander hart binnen in de Stormvloedkering zelf.
Kleine kaart. Vlotte bediening. Iedereen voelt zich thuis. Iedereen geniet
Een half uur reizen van het Delta park huist er in Bruinisse een nogal Zeeuws-eigenzinnige broodpionier.
Marcel Spelt besloot na veel tegenslag zijn hart te volgen en ambachtelijk brood te gaan produceren waar écht ieder ingrediënt afkomstig is uit Zeeland zelf.
Zo wordt het brood onder andere vervaardigd uit gefilterd zeewater, en ook alle andere – uitsluitend natuurlijke – grondstoffen zijn puur Zeeuws.
Geen E-nummers, geen koemelk, geen gist.
Een uniek natuurdesembrood dat razend populair is onder een leger gekende en minder gekende chefs omwille van zijn unieke smaak en bite.
Zo kan je er brood met mosselen of oesters proeven, met zeewier, met unieke kruidencombinaties, maar ook zijn onlangs op de markt gebrachte groentebagels, waar wel 40 procent verse groenten in zitten.
Een unicum, een niche, een product waar Zeeland trots op mag zijn!
(Ik ben glutenintolerant, en ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat na het proeven van heel veel diversiteiten, ik nergens last van heb gehad. Bij deze, Pain de Mer, ik ben fan!)
Je zou denken dat na zoveel brood je honger wel over is, maar dat is buiten DP Arkenbout van De Vluchthaven gerekend.
Ik geef toe dat ik een zwak heb voor eigenwijze, authentieke mensen en dito plaatsen.
De no-nonsense aanpak en het schijnbaar brutale weke hart van de chef onvertaald en vers uit de zee op je bord te mogen zien belanden, man, ik smolt …
Kleine kaart. Vlotte bediening. Iedereen voelt zich thuis. Iedereen geniet.
De hardercarpaccio (zeeuwse vis, ook wel witte tonijn genoemd) als voorgerecht, deed al mijn verwachtingen dan ook alle eer aan.
Het overheerlijke recept vind je op youtube. Waar chef Arkenbout je meeneemt op visvangst, de vis ter plekke klaarmaakt en dan erachter komt dat hij zijn bestek vergeten is. Dàt dus.
De laatste ochtend beland ik goed uitgerust op de zeekraalboerderij “Zeeuws Zilt” van Hubrecht Jansen, gelegen aan het Veerse meer te Wolphaartsdijk, een geliefd plekje bij hippe surfers en happy campers.
De rijzige master himself staat al goedgezind in de deuropening te wachten en binnen de kortste keren zuigt hij me mee in de landbouwgeschiedenis van Zeeland die onlosmakelijk verbonden blijkt met ‘de groenten uit de zee’: zeekraal, codium en lamsoor, die in barre tijden door de armen werden geplukt en verwerkt in hun keuken omwille van hun hoge voedingswaarde.
Die eigenschappen wekt de laatste jaren grote interesse van menig universiteit, pharmaceut en cosmeticabedrijf en Hubrecht werkt daar uiteraard graag aan mee als expert, maar vindt ook veel vreugde in het mee uitdenken van nieuwe recepten op basis van de zeekraal.
In het arsenaal producten dat je er rechtstreeks kopen kan, vind je dan ook de meest uiteenlopende producten op basis van deze groenten uit de zee.
Zo proef ik van een overheerlijke Bloody Mary, een zeekraalmayonaise, zeekraalpoeder, verbrande zeekraalwortel … er staat een zeekraalgin, zeekraalmosterd, zeekraal balsamicoazijn, kortom, je kan het zo gek niet bedenken! En het is ook nog eens verrassend lekker.
Geen wonder dat de topchefs van Nederland zo bezeten zijn van zijn producten!
Niet veel later sta ik in een veel te groot waterdicht visserspak te dobberen tussen de stoere oestertafels van mossel- en oesterkweker Krijn Verwijs Yerseke b.v.
Een zeer gastvrij en warm familiebedrijf, dat zich steeds meer specialiseert in moderne kweekwijzen en zo inspelen kan op de vraag naar kwaliteitsmosselen en -oesters doorheen het hele jaar en dat voor klanten over de hele wereld.
Zeebonk en doorgewinterde mossel- en oesterexpert Hans Nelis vist meteen hun nieuwste trots uit het water: de Zélandaise.
Voor één keer laat ik mijn Vlaamse bescheidenheid varen en zeg ik gretig “ja” als hij me voor de zoveelste keer met een grote greins een Zélandaise aanbiedt.
Recht uit de zee.
Verser kàn niet.
Zeg nu eerlijk, dààr ‘neen’ tegen durven zeggen is je reinste culinaire blasfemie.
Dat begrijpt ook chefkok Wouter Kik als geen ander.
Het jong geweld van restaurant Codium maakt in recordtempo furore in het het culinair landschap van Nederland en ver daarbuiten.
Zijn missie is om de Zeeuwse producten in geur en kleur te vertalen in een eigen kookstijl met hier en daar invloeden uit de buitenwereld.
Er wordt gefluisterd dat de Michelinster niet lang op zich zal laten wachten, maar als ik hem dan vraag of hij er op hoopt, krijg ik een ontwapenend nuchter Zeeuws antwoord.
“Tuurlijk zou dat mooi zijn, als kroon op al ons harde werk, maar het hoeft niet persé, de gasten tevreden en gelukkig naar buiten zien wandelen, daar doen we het voor.”
Ik ben dan ook als een overdonderd blij kind naar huis gereden die dag.
Wouter, het was top.
Zeeland, ik ben verliefd.
Op jou.
Op je mensen.
Je zijn.
Je schoonheid.
En op je al prachtproducten.
Tot snel!
Door Coby Avgoustakis.
Meer info:
www.vvvzeeland.nl
www.holland.com