Oesters

Een ware delicatesse die volgens kenners smaakt naar het ‘zilte van de zee’. Zeeland is de plek voor iedereen die gek is op oesters. Ze komen hier in twee soorten voor: de Zeeuwse platte en de Zeeuwse bolle. In het Grevelingenmeer en in de Oosterschelde worden ze gekweekt op speciale oesterbanken. Een groot voordeel van deze oesterbank is dat de waterkwaliteit in slechts een aantal weken aanzienlijk verbetert. Maar wist je dat oesters ook veel magnesium en zink bevatten? Ze zijn niet alleen lekker, maar ook nog eens heel gezond.

Oosterscheldekreeft

Zijn naam heeft hij te danken aan zijn leefgebied: het water van Nationaal Park Oosterschelde. Het is het grootste Nationaal Park van Nederland. Hier zorgen de zachte winters en de kwalitatief hoogstaande waterkwaliteit voor de unieke smaak van de Oosterscheldekreeft. Zo is hij zachter en zoeter dan andere kreeften. Je kunt tijdens het officiële Oosterscheldekreeftseizoen (laatste donderdag in maart tot en met 15 juli) genieten van deze smakelijke lekkernij bij één van de aangesloten restaurants of hem zelf kopen bij de betere viswinkels en bijvoorbeeld bereiden op de barbecue.

Zeeland
De Zeeuwse bodem bestaat vooral uit kalk en schelpen waardoor de wijnen veel mineralen bevatten

Mossels

Het wordt vaak geassocieerd met een boel gezelligheid: een pan verse Zeeuwse mosselen (in het Zeeuws zegt men mossels). En geef ze eens ongelijk. Op Schouwen-Duiveland geniet je van juli tot en met half april van de Zeeuwse mossel. In zowel de Oosterschelde als het Grevelingenmeer worden heel wat van deze mossels gekweekt. Er zijn twee varianten: bodemcultuurmossels en hangcultuurmossels. De laatste variant vangt meer zonlicht dan bodemcultuur mosselen waardoor ze sneller groeien. Ook qua smaak zijn er kleine verschillen doordat er bij de hangcultuurmosselen weinig tot geen modder of slib in de schelp belandt.

Zilte groenten: zeekraal en lamsoor

Lamsoor, zeekraal en verschillende soorten zeewier. Het zijn zilte groenten die al jaren worden gebruikt als smaakmakers door chef-koks uit de regio. Ze geven een natuurlijke zoute smaak aan het eten. Dat komt doordat ze zout water nodig hebben om in leven te blijven. Ook thuis aan de keukentafel zie je zilte groenten steeds vaker terug als garnering van bijvoorbeeld salades.

Witte wijn

Nederland leent zich niet per uitstek voor wijnbouw. Toch zijn er zo’n 150 wijngaarden te vinden. Eén van de grootste wijngaarden van Nederland vinden we net buiten de ring van Dreischor: Wijnhoeve de Kleine Schorre. De Zeeuwse bodem bestaat vooral uit kalk en schelpen waardoor de wijnen veel mineralen bevatten. Je vindt hier klassieke druivenrassen als auxerrois, pinot blanc, rivaner en pinot Gris. De witte wijnen laten zich uitstekend smaken bij zilte zaligheden zoals mosselen, oesters en de Oosterscheldekreeft.

Meer over het culinaire aanbod op Schouwen-Duiveland vind je via deze website. De regio is bovendien trotse partner van de Belgian Travel Blog Awards die op 17 maart 2023 uitgereikt worden in Tilburg door Thx.agency. #btba2023 #stayjuned

Zeeland
Zeeland

Ontdek nog meer artikels over ...