Het Seinhuisje: overnachten in een buitenbeentje

Wanneer we Terschelling vanuit Harlingen naderen via de veerboot, wordt onze aandacht meteen gegrepen door de markante Brandaris: een opvallende vierkante vuurtoren die al meer dan vier eeuwen trots in West-Terschelling prijkt en meteen ook de oudste nog werkende vuurtoren van Nederland is. Op heldere dagen zijn z’n contouren al van ver te spotten tegen de uitgestrektheid van de Waddenzee.

Terwijl we op de deinende golven in de verte turen, trekt nog een ander bouwwerkje onze aandacht. Het is het charmante ‘Seinhuisje‘ met z’n in het oog springende rode dak, pal naast de Brandaris. En da’s meteen ook onze verblijfplaats voor dit weekend, gelegen boven op de Kaapsduin en met de vuurtorenwachter als buurman. Tijdens de zonsondergang drinken we roodoranje lucht uit onze glazen. ‘s Nachts wiegt de rustige en zekere cadans van het vuurtorenlicht ons in slaap en dromen we over de vier windstreken.

seinhuisje-terschelling-waddeneilanden-1
vuurtoren-brandaris-terschelling

De Strandbus: stuivende duinen

Net als de zee, is het strand altijd in beweging. En dat gaan we van naderbij bekijken. Op het programma: een tocht met de Strandbus. De trotse eilander en chauffeur is Chris Scheepstra, geboren en getogen op Terschelling. Sinds zijn jeugd struint hij langs de kustlijn, op zoek naar schatten en aanspoelsels. Bijna dagelijks rijdt hij met zijn strandbus, een omgebouwde vrachtwagen met een verhoogde passagierscabine, langs de kust. Tijdens onze rit vertelt hij bevlogen over zijn geliefde stukje Noordzeestrand en het natuurbehoud.

strandbus-terschelling
strandbus-terschelling

Oog in oog met een zeehond

De Waddenzee staat sinds 2009 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is voor zeehonden een ideale habitat: de ondiepe zandplaten die bij eb bloot komen te liggen, bieden de perfecte toevluchtsoorden voor rust en het zogen van hun jongen. Rond de kustlijnen van Terschelling zijn talrijke zeehondengroepen te ontwaren. Wij merken een zeehondenpup op die op het strand ligt te rusten, die van de zandplaat spoelde tijdens hoogwater. Een onmisbaar attribuut aan boord van de Strandbus is dan ook een kleurrijke spuitbus verf. Hiermee markeert Chris de zeehonden op het strand. Tussen de verschillende zeehondenopvangcentra in Nederland zijn er afspraken gemaakt over het kleurgebruik. Zo duidt een groene markering een eerste waarneming op Vlieland aan, terwijl geel symbool staat voor Ameland en roze voor Terschelling.

Het drenkelingenhuisje: fotogenieke schuilplaats

Verderop rijst een huisje op palen op uit het landschap. Ooit fungeerde dit historische en iconische ‘Drenkelingenhuisje‘ als een oase van hoop voor de schipbreukelingen die de kust bereikten. Hier vonden ze beschutting en een plek om te wachten op redding. Tegenwoordig straalt het Drenkelingenhuisje een diepe symboliek uit, als een levende getuige van de maritieme geschiedenis van Terschelling en de ontelbare zeelieden die door de eeuwen heen op het eiland gestrand zijn.

drenkenlingenhuisje-terschelling-1
drenkenlingenhuisje-terschelling

Dark Sky Park: mythische sterrenwandeling

Op Terschelling is de mate van lichtvervuiling zo minimaal dat de ware duisternis nog volledig beleefd kan worden. Dit heeft ertoe geleid dat het natuurgebied ‘De Boschplaat’ als eerste locatie in Nederland werd erkend als een ‘Dark Sky Park‘, waarmee het eiland nu officieel behoort tot een van de meest ongerepte plekken op aarde. Vanaf de imposante duintoppen strekt het panoramische uitzicht zich uit van horizon tot horizon, waardoor je een adembenemend zicht hebt op een uitgestrekt deel van het universum.

terschelling-paardrijden
terschelling-paardrijden

Nachten gevuld met sterren

Op Terschelling worden het hele jaar door diverse Dark Sky activiteiten georganiseerd, want een tocht in het duister is echt wel iets wat je bijblijft. Langzaam passen je ogen zich aan de nacht aan, terwijl boven je de sterren fonkelen. Het zachte geritsel van nachtelijke dieren vult de stilte. Met je eigen ogen als gids betreed je deze mysterieuze wereld. Ga op zoek naar bekende sterrenbeelden zoals Tweelingen en Orion. Of neem een gids onder de arm die je wegwijs maakt doorheen de planisfeer. Met een portie geluk kun je zelfs het Noorderlicht aanschouwen, dat laag boven de horizon oplicht als een gracieuze boog van rood- of groenachtig licht.

terschelling-fietsen
strand-terschelling

Met de wind in de rug én de blokart zeilen

De waddeneilanden niet voor wadjes? Het is maar hoe je het bekijkt! Strandzeilen of blokarten op Terschelling moet je écht een keertje ervaren. Na een snelle, maar grondige instructie door de instructeurs, ben je klaargestoomd om het uitgestrekte strand van Terschelling te bedwingen in een blokart. Met de wind in je zeilen scheer je langs de waterlijn, waar je wordt overweldigd door een gevoel van grenzeloze vrijheid. Blokarten is een activiteit die geschikt is voor jong en oud, en je het jaar rond kan boeken.

Tijdens ons uitstapje naar de Waddeneilanden maakten we gebruik van elektrische fietsen, die we bij fietsenverhuur Tijs Knop huurden. Handig én een duurzame manier van reizen. Zelfs na een depannage-noodtelefoontje over een lekke band, konden we het eiland zonder veel oponthoud verder ontdekken.

blokarten-terschelling
strandzeilen-op-terschelling
blokarten-terschelling2

Hier eet je op Terschelling

  • Het Golfje in Midsland: een gastronomisch tastingmenu op het ritme van de seizoenen.
  • Pura Vida Foodbar in West en Midsland: streetfood met een speelse mix van invloeden uit alle hoeken van de wereld.
  • Café Het Zwaantje aan de haven van West-Terschelling: een pittoresk cafeetje met een bijzonder interieur.
  • Strandrestaurant West-Aan-Zee: een gastvrij strandrestaurant, gelegen op een unieke locatie aan het Noordzeestrand van Terschelling. Winter en zomer geopend.
  • Strandpaviljoen Heartbreak Hotel: Elvis is springlevend in Oosterend op Terschelling. Heartbreak Hotel ademt de sfeer van de jaren vijftig en zestig. In het dorpje Hoorn kun je dan weer overnachten in het appartement ‘Graceland’, dat in dezelfde stijl is opgetrokken, inclusief jukebox!

Proef er ook zeker cranberries of veenbessen, hét lokale product van Terschelling! Deze lang houdbare vitaminebommetjes werden tijdens zeevaarten in vaten meegenomen om de bemanning te beschermen tegen scheurbuik. Een van die vaten moet naar alle waarschijnlijkheid halverwege de 19e eeuw overboord zijn geslagen en vervolgens per toeval aangespoeld zijn op Terschelling. De eilanders verwerken het in gebak, sap, thee, compote en andere specialiteiten.

heartbreak-hotel-2
heartbreak-hotel-3
heartbreak-hotel-1

Rederij Doeksen is de veerdienst die je het hele jaar rond van en naar Harlingen en Terschelling brengt. Er zijn meerdere afvaarten per dag. Een retourticket voor volwassenen kost doorgaans ongeveer 33 euro, zonder wagen. De veerboot biedt ruimte voor auto’s, fietsen en passagiers. De overtocht duurt gemiddeld 1 uur en 50 minuten. Je kan ook de sneldienst nemen, die doet er 50 minuten over. 

Door Jasmina Dekrem.

Ontdek nog meer artikels over ...