De ratrace: weinig slapen, acht uren aan een bureau gekluisterd staren naar een scherm, snel een tripje naar de supermarkt en ‘s avonds voor de televisie hangen met een opwarmmaaltijd. Verlangend naar vakantie. Het is ons allemaal niet onbekend. Bert Poffé en Kiki Nardiz schreven een boek over rewilding, en hoe we terug voeling kunnen krijgen met de natuur. Ook in tijden van crisis is dat wellicht een louterend idee.
Gezellig rond een kampvuur zittend met een tasje warme thee gemaakt van dennenboom, geeft Bert uitleg: “Vroeger waren wij jagers-verzamelaars. We zorgden voor ons eigen eten, eigen onderdak en eigen gezondheid. Onze omgeving is heel snel geëvolueerd en onze genetica kon niet volgen. Als gevolg daarvan ontstonden welvaartziektes.”
De jager-verzamelaar in ons wil echte voeding en geen artificiële producten. Hij wil buiten zijn en contact hebben met de zon, hij wil zuiver water drinken… Maar hoe geven we onze innerlijke jager-verzamelaar een plaats in de huidige samenleving? “De meeste mensen beseffen wel dat er iets verkeerd zit”, vertelt Bert verder. “De goesting en de wetenschap dat er iets moet veranderen is er, ze weten gewoon niet waar te beginnen en dat proberen wij met ons Rewilding-verhaal te beantwoorden.”
Zowel Bert als Kiki hadden vroeger een nine-to-fivejob en weten waarover ze het hebben. “Rewilden is een mindset. Je moet geloven dat het mogelijk is”, verklapt Kiki. Bert vult aan: “Het succes zit in de kleine dingen. Zelf water halen, vuur maken, kruiden plukken… Het hoeft niet onmiddellijk een radicale lifestyleswitch te zijn, maar met kleine stapjes kan je deze manier van leven aanwakkeren.”
Op de grond zitten en rechtstaan, trappen op en af lopen of een kleine wandeling maken. Het zijn de simpele dingen
Na een voormiddagje rewilden met Bert en Kiki voel ik me zowat herboren. De rook van het kampvuur hangt nog in mijn kleren als ik terug naar huis ga. Zalig gewoon. Ik verzamelde wat tips voor als je zelf ook wil herconnecteren met de natuur.
Voeding aanpassen is tip nummer één. Dit is de gemakkelijkste manier om te herconnecteren met de natuur, want iedereen moet eten. Kiki laat ons twee dingen proeven. Het eerste zit vol smaak, het tweede is wat waterachtig. Brandnetel was het lekker smakend groene blaadje en het waterachtig stukje sla was ijsbergsla. “Zo zie je maar”, knikt Kiki, “Eten vind je overal rond ons. Het smaakt niet alleen beter, het is ook gezonder en beter voor het milieu. De eerste stap is het weglaten van artificiële producten en bewerkte voeding die in een fabriek zijn gemaakt om op die manier zo zuiver mogelijk proberen te eten. “Dat klinkt niet direct gemakkelijk”, zegt iemand stilletjes. “Dat komt omdat we zo gewoon zijn om naar de supermarkt te gaan. We staan niet stil bij het feit dat er ook andere opties zijn. Biologische winkels, bossen, zelfplukboerderijen… Zoek naar alternatieven. Het hoeft niet van de ene op de andere dag perfect te gaan. Al doende leert men”, verklaart Kiki.
Even later voegt Kiki de daad bij het woord. We krijgen onder andere heerlijke truffels gemaakt van dennenboom en kastanjebrownies voorgeschoteld. Er is water van een zoetwaterbron en gemaakt van verschillende gedroogde kruiden drinken we nog een theetje.
“Meer bewegen is ook een goede tip”, oppert Kiki, “en daarmee bedoel ik niet per se sporten. Op de grond zitten en rechtstaan, trappen op en af lopen of een kleine wandeling maken. Het zijn de simpele dingen. Evengoed zelf je koffie malen in plaats van op een knopje te duwen is ook beweging.” Bert beaamt: “Dat kost allemaal meer tijd, maar dat doet je automatisch vertragen. Blootvoets in een bos gaan wandelen of ravotten. Het kan allemaal.”
Word opnieuw ontdekkingsreiziger. Er is nog zoveel te zien
Blootvoets gaan wandelen deden we niet, maar we maakten wel zelf onze eigen shampoo met brandnetelthee en citroen. Daarnaast leerde Bert ons hout kappen en vuur maken.
Vuurmaken maakt iedereen instant blij. Het roept een diep oergevoel op. Boogschieten is ook zo een activiteit. “Ik raad iedereen aan om eens te gaan boogschieten. Het bezorgt je niet alleen dat bevredigend oergevoel, waardoor we beseffen dat we nog steeds jagers-verzamelaars zijn, het maakt ons ook een bewustere consument. Als je weet hoe moeilijk het is om zelf je target te raken, zal je s’avonds in de supermarkt twee keer stilstaan bij een stuk vlees.”
Het eerste wat we ’s ochtends doen, is onze gsm vastgrijpen. “Niet doen”, suggereert Kiki, “Doe het venster open of ga even naar buiten. Wandel even en kijk wat voor weer het is. Zo laad je jezelf op met positieve energie om te dag te beginnen in plaats van de negatieve energie van je gsm.”
Rewilding is een verhaal voor generaties. Het gebeurt niet van de ene dag op de andere. Je zult er tijd en energie in moeten steken, maar het loont. Beide geven nog één laatste stukje advies.
Kiki: “Zorg voor jezelf en de rest komt. Veel mensen willen direct de planeet gaan redden, maar dat lukt niet. Je moet met jezelf beginnen. Geef die jager-verzamelaar een plaats, eet goed, doe wat je graag doet met passie en dan kan je dat aan andere doorgeven.”
Bert: “Word opnieuw ontdekkingsreiziger. Er is nog zoveel te zien. Ontdek zowel je eigen achtertuin als de planeet. Kijk eens weg van het online gebeuren en ontdek.”
Door Mare De Baerdemacker.
Rewilding, Herontdek je natuurinstinct, Bert Poffé en Kiki Nardiz, uitgegeven bij Lannoo, €25,99, verkrijgbaar in de boekhandel en online.