Mijn partner en ik reizen zo veel we kunnen. Ik ben leerkracht, hij zelfstandige. Tijdens zo goed als elke schoolvakantie pakken we onze biezen en zijn we weg. Hoe verder, hoe beter. Een half jaar geleden boekten we een weekje in Lonno Lodge in Watamu – Kenia. Nog nooit eerder was ik in Afrika. Toegegeven: ik stapte met een bang hartje op het vliegtuig naar Mombasa. Zullen we last hebben van de cultuurshock? Zullen we als westerling lastiggevallen worden? Zal ik ziek worden van het typisch Afrikaanse eten? En wat met de muggen die mogelijk ziektes overdragen?
We vielen in slaap in een hemels hemelbed
Aangekomen in Mombasa bleek dat we deel uitmaakten van de eerste rechtstreekse vlucht van Brussel naar Mombasa sinds jaren. Hevig dansend en zingend werden we ontvangen door de lokale bevolking, om vervolgens op een busje te stappen in de richting van Watamu, een goede 130 kilometer verderop. Na een stevige rit kwamen we aan in Lonno Lodge, en werden we zo mogelijk nog hartelijker verwelkomd door Sylvia en Aldo, de Italiaanse eigenaars van het prachtige paradijsje in the middle of nowhere. In het holst van de nacht leidde Sylvia ons rond in onze huiselijke lodge die uit twee verdiepingen bestond. Na de tien uur durende vlucht fristen we ons op in de ruime badkamer en bekeken we al even het prachtige terras, waarvan we het waanzinnige uitzicht op dat moment alleen maar konden vermoeden. We vielen in slaap in een hemels hemelbed. ’s Morgens werden we gewekt door het gezang van exotische vogels, en bleek het uitzicht van onze lodge nog paradijselijker dan we ons hadden kunnen voorstellen.
Het persoonlijke contact met Sylvia en Aldo is een absolute meerwaarde. Je waant je de koning te rijk in je eigen tuin van Eden. Het is heerlijk tot rust komen in de open, centrale lodge waar je voor de hete middagzon beschermd wordt door een majestueus rieten dak. Een heerlijk middagdutje doe je in de zachte loungezetels of hangend in de dubbele bedschommel, in de centrale lodge of aan het strand. Alsof relaxen en genieten in Lonno Lodge werd uitgevonden.
Op een half uur van Watamu vind je enkele witte stranden, waar de mogelijkheid bestaat om op een authentiek bootje te stappen en door het marinepark te varen. Met snorkeluitrusting zwemmen tussen de prachtige koralen en exotisch gekleurde vissen is een absoluut adembenemende ervaring. Het centrum van Watamu zelf bestaat uit een honderdtal lokale, geïmproviseerde winkeltjes. Dat je als westerling geregeld wordt aangesproken en wordt aangemaand om de winkeltjes te betreden (en veel te dure souvenirs te kopen), is geen uitzondering. Aanvankelijk is de opdringerige houding van sommigen even wennen, maar na enkele straten weet je jezelf een houding te geven en slaag je erin de verkooppraatjes te negeren.
Sylvia en Aldo staan beiden van ’s morgens tot ’s avonds ter beschikking van hun gasten
De uitstappen die we hebben gemaakt, werden geregeld door Sylvia en Aldo zelf. Ze hebben de nodige connecties bij vervoersbedrijven en verschillende excursies in de buurt. Alles wat je nodig hebt om als toerist van de echte Afrikaanse cultuur te proeven (letterlijk en figuurlijk, want ook dineren in nabijgelegen restaurants werd door hen geregeld), was met andere woorden binnen handbereik.
Sylvia en Aldo staan beiden van ’s morgens tot ’s avonds ter beschikking van hun gasten. Samen met hun logés eet het koppel in de centrale hut en genieten ze van de rust op het domein samen met hun vier trouwe viervoeters. Het lijkt alsof ze gast zijn in hun eigen rustoord. En wij kunnen als échte gast alleen maar dankbaar zijn dat we mee mogen genieten van hun wonderlijke verblijf te midden van het ongerepte Kenia.