Vleesliefhebbers opgelet 

Volgens statistieken eten mensen in Le Marche meer vlees dan in andere Italiaanse regio’s. Een avondje uit op restaurant is vaak het perfecte excuus om flink uit te pakken met grote schotels vol houtskoolgegrild vlees.

Bij de antipasto, Italiaans voor voorgerecht, staan bergzoutham en lonza centraal, dat is gezouten varkensfilet. Dé trots van de streek is ciauscolo, een zachte, smeerbare salami van varkensvlees. En dan is er nog porchetta, een sappig stuk speenvarken gevuld met wilde venkel, geroosterd op een spit en het lekkerst geserveerd in een vers broodje.

Als klassiek voorgerecht mag een rijk bord tagliatelle met vleessaus niet ontbreken. Het unieke pastagerecht uit de regio is vincisgrassi, een heerlijke lasagne. Ook bijzonder zijn de passatelli, gemaakt van broodkruimels, Parmezaanse kaas en ei, geserveerd in bouillon. Eenvoudig, maar vol van smaak.

Le Marche
© Regione Marche

De beste eierpasta van Le Marche in Campofilone 

Campofilone, een charmant stadje in de provincie Fermo, is de thuisbasis van wat velen beschouwen als de allerbeste eierpasta van Italië. Hier worden de delicate maccheroncini di Campofilone gemaakt met slechts twee ingrediënten: eieren en durumtarwemeel. De verhouding is perfect uitgebalanceerd, maar liefst tien eieren per kilo bloem, wat zorgt voor een fluweelzachte pasta die goed samengaat met een vloeibare ragu of vleessaus.

Traditionele vleesgerechten 

Naast de gegrilde schotels zijn er regionale specialiteiten zoals gevulde duiven en coniglio in porchetta, waarbij konijn gevuld wordt met venkel voor een geurige, smaakvolle ervaring. Voor de avontuurlijke eters staan in sommige gebieden ook gestoofde slakken op het menu, een echte traktatie met een stevige, volle smaak die de rustieke sfeer van het platteland weerspiegelt. 

De zee op je bord 

Aan de kust verandert de keuken naargelang de schatten van de zee. Hier proef je het beste van de visgerechten, zoals de beroemde brodetto, een hartige visstoofpot die rijkelijk gevuld is met verschillende soorten vis en zeevruchten. Dunne spaghetti met vongole en spaghetti allo scoglio (met zeevruchten) zijn lokale favorieten en worden bereid met verse, hoogwaardige vis uit de Adriatische Zee. Een bijzondere klassieker uit deze streek is echter niet vers, maar gedroogd: stoccafisso all’anconitana. Dit gerecht, gemaakt van stokvis en aardappelen en langzaam gestoofd tot alle smaken samenkomen, is een ware specialiteit van Ancona, de hoofdstad van de regio.

Brood en kaas 

In het noorden mag je de piadina niet missen, een plat, ongezuurd brood dat perfect samengaat met vleeswaren en vaak te vinden is bij de snackbars langs de weg. Ook de schapenkaas pecorino is hier van uitzonderlijke kwaliteit. Het beste geniet je ervan in de lente, samen met jonge rauwe tuinbonen of fave. Een andere lokale kaas die je moet proeven is formatie di fossa, met een karaktervolle smaak die ontstaat doordat de kaas rijpt in met kalksteen beklede kuilen in de grond. 

De truffelrijkdom 

In Le Marche vind je maar liefst zestien soorten truffels, maar er zijn er twee die écht de moeite waard zijn: de tartufo bianco, ofwel witte truffel en de tartufo nero pregiato, de zwarte truffel. Vers zijn deze truffels op hun best en het liefst binnen een paar dagen na hun ontdekking. Toch zijn er talloze producten die hun unieke smaak proberen vast te leggen. De voordeligste optie zijn de kleine flesjes truffelolijfolie, gevolgd door truffelboter en tubes met truffelpasta. Misschien het meest verrassend? Chocolade “truffels” met een hint van echte zwarte truffel – een bijzondere combinatie die je zal verbazen. Deze komen trouwens uit Norcia, net over de grens in Umbrië.

Le Marche
Tolentino, © Maurizio Paradisi
Ascoli Piceno, © Regione Marche

Een regionale snackklassieker 

Niet te missen is de specialiteit uit Ascoli Piceno in het zuiden: de verrukkelijke olive all’ascolana, gefrituurde, gevulde olijven. Deze worden gemaakt van een unieke, vlezige groene olijf die lokaal wordt geteeld. De olijven worden zorgvuldig ontpit, in spiraalvorm gesneden, gevuld met vlees. Vervolgens worden ze gepaneerd en gefrituurd tot ze goudbruin en knapperig zijn. Voor een extra traktatie kun je ze combineren met crema fritta, heerlijke gepaneerde en gefrituurde blokjes zoete eierpudding. Misschien wat ondeugend, maar onweerstaanbaar lekker. En terwijl je in Ascoli Piceno bent, moet je zeker een glas anisetta proeven, de beroemde anijsdrank die wordt geserveerd in het charmante Meletti Caffè.

De wijncultuur 

Een reis door Le Marche is alleen al de moeite waard voor de wijnen, die in de afgelopen decennia een ware renaissance hebben doorgemaakt. Waar ooit de nadruk lag op massa, blinkt de regio nu uit in kwaliteit met prestigieuze vini da meditazione. Wijnen die je met bijna religieus respect zou moeten drinken.

De trots van Le Marche is zonder twijfel Verdicchio, afkomstig van de inheemse druif die de wijn zijn naam geeft. Deze wijn, met zijn groene tint en kenmerkende bittere afdronk, is de perfecte begeleider van de Adriatische vis uit de regio. Vandaag de dag behoort Verdicchio tot de bekendste droge witte wijnen van Italië en is sterk verbeterd ten opzichte van de commercieel populaire maar middelmatige versie van zo’n twintig jaar geleden. 

Hoewel Le Marche wereldwijd bekend staat om zijn witte wijnen, produceert de regio ook voortreffelijke rode wijnen. Rond het schiereiland Conero vind je Rosso Conero, gemaakt van de Montepulciano-druif. Een rijke, geparfumeerde wijn die vaak een indrukwekkende diepte bereikt. In het zuiden van Le Marche worden Rosso Piceno en de Rosso Piceno Superiore geproduceerd door Montepulciano en Sangiovese druiven te mengen. Een bijzondere rode mousserende wijn is Vernaccia di Serrapetrona, normaal gesproken een zoete dessertwijn maar ook verkrijgbaar in een drogere secco-versie.

Meer info over Le Marche? Via deze link lees je er alles over en kun je je vakantie voorbereiden.

Le Marche
Olive all’Ascolana, © Regione Marche
© Maurizio Paradisi
Numana

Ontdek nog meer artikels over ...