De charme van een door zee afgebakend stuk land is het gevoel helemaal afgezonderd te zitten van de rest van de wereld. De keuze is aan jou of je het eiland te voet langs de stranden van Renesse, met de elektrische fiets door de duinen of met de auto doorkruist. Aangezien je op een half uurtje met de auto van de ene aan de andere kant raakt, zijn de verschillende stadjes makkelijk te verkennen op de manier die jij verkiest.

Een bewogen verleden 

De muren van de huizen ademen nog steeds de zilte zeelucht uit van de tragische ramp uit 1953 die vorige eeuw alles overspoelde. In de nacht van 31 januari 1953 braken de dijken door een hevige storm met windkracht 12. Een immense vloedgolf overstroomt huizen en sleurt duizenden slachtoffers met zich mee. Het grootste deel van Schouwen-Duiveland staat onder water als resultaat van de ergste natuurramp uit de geschiedenis van Nederland. Aan sommige huizen hangt een bord dat aanduidt hoe hoog het water stond. In Ouwerkerk vind je het watersnoodmuseum dat een beeld schetst van wat er zich tijdens en na de ramp van ’53 afspeelde. Een leerrijke plek voor jong en oud, waar je door verschillende caissons wandelt die je meenemen in de tijd. Het museum zet het verhaal van de mensen voorop en laat hun stem horen door beeld en tekst.

Een andere getuigenis van de strijd tussen water en land ontdek je tijdens een bezoekje aan de Plompe Toren. Torenwachter Arno begroet ons terwijl de wind ons om de oren slaat. Vroeger stond de toren centraal in het welvarende dorp Koudekerke, dat samen met dertien andere dorpen verdween. Een continu afbreken en opbouwen van steden en dijken is het antwoord van de inwoners op het ruwe weer en water dat de regio kenmerkt. Arno vat mooi samen hoe de Nederlanders hun land verdedigen en heropbouwen: ‘God heeft de wereld geschapen, de Nederlanders hebben Nederland gemaakt’. Boven op de 23 meter hoge uitkijktoren heb je zicht op het uitgestrekte landschap. Met de aanwezige telescoop kan je bij laag water zelfs grijze zeehonden spotten die op de zandplaat liggen.

Ingetogen gezelligheid

Schouwen-Duiveland telt enkele toeristische en minder bekende stadjes. Ik bezocht er Renesse, Bruinisse, Zierikzee en Brouwershaven.

Brouwershaven begroet je met het geluid van kabbelend water en het getik dat ontstaat door het lichtjes slaan van touw tegen mast. In dit gezellige havenstadje gelegen aan het Grevelingenmeer vind je de indrukwekkende Nicolaaskerk. Neem een kijkje binnen en ontdek één van de drie oudste kerkorgels van Nederland. Door de gigantische ramen ontstaat een prachtige lichtinval die het sobere interieur doet stralen. De kerk valt duidelijk op in de eerder ingetogen sfeer van de stad, maar het bewijst des te meer de welvaart die het kende. Op het marktplein aan het oude stadhuis kan je terecht voor de gezelligste terrasjes. Zo kan je bij Moeders bij de markt een typische Zeeuwse bolus proberen, een lokaal gerecht dat iets weg heeft van suikerbrood.

Rijd 20 minuutjes naar het Zuiden en je komt aan in Zierikzee, een havenstad met een rijke geschiedenis. De Dikke Toren, het Gravensteen en de Lutherse Kerk zijn slechts drie van de vele monumenten die je er kan ontdekken. Met een georganiseerde stadswandeling wandel je langs onder andere het prachtige stadhuis waar boven op de toren een beeld van Neptunus blinkt. Je kan er ook shoppen of even uitblazen op een terrasje. Vanaf Zierikzee is het 20 minuutjes rijden naar Bruinisse. Bruinisse, ook wel Bru genoemd, is een typisch vissersdorpje gekend voor zijn mosselen. Het begin van het mosselseizoen wordt dan ook goed gevierd door de inwoners met de Visserijdagen begin juli. Tussen Bruinisse en Zierikzee vind je het watersnoodmuseum. Om van Bruinisse in Renesse te geraken is het slechts een half uur onderweg met de auto. Renesse staat vooral bekend als populaire vakantiebestemming. Als levendige kustplaats trekt het families en jongeren aan, vooral met de vele evenementen tijdens het zomerseizoen. Door zijn ligging tussen strand en duinen kan je er heerlijke fietstochten maken of wandelen op de 17 km lange kuststrook.

Brouwershaven
Sint Nicolaas tripel
Zierikzee
Uitzicht Plompe Toren
Uitzicht Plompe Toren
“God heeft de wereld geschapen, de Nederlanders hebben Nederland gemaakt”

Vers uit de zee

Een voordeel van het intense contact tussen zee en land zijn de lokale specialiteiten die eruit voortkomen. In het gezellige strandpaviljoen Zuid Zuid West heb je de keuze tussen heerlijke hapjes gemaakt van streekproducten evenals andere gerechten. Door de ligging op het strand van Renesse heb je een prachtig uitzicht op de Noordzee.

Zin in nog meer lokale producten? Gesitueerd in het kalme mosselstadje Bruinisse vind je Bru17. Het doel van uitbaters Niels en Maria is om enkel vis, schaal- en schelpdieren uit de regio te serveren. Zo werd de tarbot uit het menu vooraf op een bord aan tafel getoond door Niels. Kortom, verse en vooral lokale producten vormen de maatstaf. Naast het visrestaurant vind je er ook een viswinkel die eveneens mosselen, oesters en scheermessen in de aanbieding heeft.

Het familiebedrijf de Heerenkeet noemt zichzelf terecht met trots de ‘mooiste ontmoetingsplaats tussen zee en land’. De naam verwijst naar d’Eerekeete, een soort herberg die fungeerde als vergaderplaats voor het toenmalige polderbestuur. Nu ligt het restaurant op een prachtige locatie met uitzicht op de Oosterschelde. Benieuwd wat er op hun kaart staat? Hun specialiteit zijn Les Fruits de mer à la Heerenkeet: rauwe oesters, langoustines, gamba’s, kreeft en nog zo veel meer.

Zuid Zuid West
Strand van Renesse
Hotel Mondragon
Cocktailbar Eleven
Proeflokaal de Kleine Schorre
Uitzicht de Heerenkeet
De Heerenkeet

Lokaal degusteren

Je zou het niet verwachten, maar Schouwen-Duiveland huisvest een van de grootste Nederlandse wijnbedrijven. Wijnmaker Johan van Wijnhoeve De Kleine Schorre legt uit dat de kalkrijke bodem, ontstaan door de vele schelpenlagen, de ideale plek is voor wijndruiven. Daarnaast geniet Zeeland van de meeste zonuren. Door de zeewind trekt een mogelijk wolkendek snel op en ontstaat er een opmerkelijk goed klimaat voor de wijndruif. Johan en zijn team verbouwen er vier druivenrassen: rivaner, auxerrois, pinot gris en pinot blanc. In het Proeflokaal, dat zich op het domein bevindt, kan je de verschillende wijnen degusteren in combinatie met de lokale visspecialiteiten.

Een ander niet te missen product vertoont zich als eerbetoon aan de beschermheilige van de Nicolaaskerk. De Sint Nicolaas tripel wordt lokaal gebrouwen bij brouwerij De Eenhoorn in Zonnemaire. Zeker een must try tijdens een bezoekje aan Brouwershaven.

Van Zierikzee tot Bruinisse

Weet je niet waar te verblijven? Aan de Oude Haven van Zierikzee ligt het luxueuze Romantik Hotel Mondragon. Het ideale stijlvolle toevluchtsoord tijdens een reisje in Schouwen-Duiveland. In hetzelfde gebouw vind je het gastronomische restaurant Cristó en de hippe cocktailbar Eleven. Neem zeker een kijkje op hun site om de verschillende arrangementen te ontdekken. In Bruinisse vind je Hotel Bru, gevestigd op wandelafstand van de haven. Je kan er tussen veertien unieke kamers kiezen en het uitgebreide ontbijtbuffet is inbegrepen bij je overnachting. Naast het heerlijke restaurant Bru17 in Bruinisse, vind je op een steenworp van het hotel de Petit Kitchen&Bar. In dit sfeervolle restaurant kan je terecht voor een hapje en drankje, het biedt verscheidene smaakvolle gerechten en een bar met een borrelkaart.

Meer uitleg over de regio en de allerleukste plekjes vind je op de site van Schouwen-Duiveland. Ze raden een bezoek aan in het voor- of najaar om op je gemak de hele streek te verkennen, voor het eiland overspoeld wordt door de zomerdrukte.

Door Kato Delrue.

Hotel Mondragon
Brouwershaven
Zierikzee
Grevelingenmeer

Ontdek nog meer artikels over ...