Boulogne-Sur-Mer, ook wel ‘Cité de la Mer’ genoemd, kent een rijke historie. Boulogne is Frankrijks grootste vissershaven en kent een geschiedenis die teruggaat tot de Oudheid. Tot de komst van de Kanaaltunnel was het ook eeuwenlang de passagierspoort naar Groot-Brittannië. Vele historische elementen zijn terug te vinden in het oude deel van de ommuurde stad. Wanneer je de leuke restaurants en hippe winkeltjes even wegdenkt, word je gekatapulteerd naar een tijd waar de Romeinen handeldreven en waar de soldaten van Napoleon door de smalle straten marcheerden.

De Oude Stad wordt omarmd door het Middeleeuwse Gravenkasteel. De eerste delen van het kasteel werden gebouwd begin de 13de eeuw, onder het bewind van Philippe Hurepel – in die tijd de graaf van Boulogne. Het deed dienst als verdedigingsstelsel. Niet toevallig, want door zijn grote vissershaven en strategische ligging was Boulogne-Sur-Mer een interessante en gewilde prooi voor de vijand. Vandaag kan je in het kasteel een bezoekje brengen aan het stadsmuseum, waar Romeinse vondsten en Egyptische schatten tentoongesteld worden.

(Lees verder onder de foto’s.)

Boulogne-Sur-Mer

Na het museumbezoek wandel je recht de Oude Stad in, met centraal de prachtige Basilique Notre-Dame de l’Immaculée Conception. De kerk, een neoclassicistisch gebouw uit de 12de eeuw, werd deels afgebroken tijdens de Franse Revolutie, maar werd heropgebouwd in 1827. Niets ongewoons dus, zo’n kerk. Iedere stad heeft er toch eentje? Niets is minder waar. Onder de basiliek ligt één van de grootste crypten die Frankrijk rijk is. De crypte zelf is uitzonderlijk goed bewaard gebleven en werd grotendeels gerestaureerd. In de ondergrondse kelder kun je tal van schatten en opgravingen terugvinden, goed voor zo’n 2000 jaar aan geschiedenis.  De makers van The Gladiator zouden een remake kunnen overwegen bij het zien van dit mysterieuze doolhof.

Boulogne-Sur-Mer is een mooi samenspel tussen oud en nieuw. Afgezien van de indrukwekkende historiciteit van de stad is er ook heel wat aan cultuur en recreatie te beleven. Zo kun je de ‘nieuwe’ stad gaan ontdekken aan de hand van een heus Parcours d’Art urbain – Street Art, een kunstfestival met graffiti en muurschilderijen op de gevels van de huizen. Verschillende internationale kunstenaars zoals Alaniz uit Argentinië en de Duitse Case Maclaim namen deel aan dit project. De werken verbazen, intrigeren en verwonderen. Je zou bijna vrijwillig je eigen gevel ten dienste stellen van dit moois.

(Lees verder onder de foto’s.)

Boulogne-Sur-Mer

Eindigen doen we onder de zeespiegel met een bezoek aan Nausicaá, het grootste aquarium van Europa. Het gigantische bassin van maar liefst 10.000 vierkante meter groot herbergt zo’n 40 verschillende vissoorten, waaronder mantaroggen, kwallen, haaien en zeeleeuwen. Maar Nausicaá is niet zomaar een museum. Er wordt sterk ingezet op de interactie met de bezoekers, zowel jong als oud. De drie exposities, ‘Op volle zee’, ‘Oog van de klimaatorkaan’ en ‘Sentinelles du Climat’ vertellen je telkens op een unieke manier een ander verhaal van de zee. Een verhaal dat jammer genoeg steeds meer getekend wordt door de effecten van de klimaatverandering.
Het is dan ook niet zonder reden dat het aquarium maar liefst twee tentoonstellingen aan dit onderwerp wijdt. Ze tonen ons wat er fout kan gaan als we niet tijdig ingrijpen, maar ze tonen ons ook hoe we het beter kunnen doen, en hoe we de zee en de natuur met liefde kunnen behandelen. Een boeiend, inspirerend en verbluffend eindpunt voor onze reis door Boulogne-Sur-Mer. A bientôt?

Door Eline Vancraeyveldt

june. overnachtte in het stijlvolle Evancy*** La Marina, een hypermodern hotel met volledig uitgeruste vakantieverblijven. De verblijven kijken uit op de haven van Boulogne-Sur-mer, en bevinden zich op wandelafstand van Nausicaá. Boek ook jouw vakantie via de website van het hotel. Meer weten? Check dan zeker boulonnaisautop.com en nausicaa.nl.

Boulogne-Sur-Mer

Ontdek nog meer artikels over ...