Frankrijk
Lekker gegeten in een restaurantje in ‘la douce France’? Kijk dan eens of je ‘service compris’ op je rekening ziet staan. Wanneer dat het geval is, weet je dat de servicekosten in het totaal zijn inbegrepen. Over het algemeen is een fooi geven in restaurants en bars niet nodig, maar met ‘un pourboire’ tover je meteen een glimlach op het gezicht van de Franse obers en serveersters. Hoeveel geld je achterlaat, hangt natuurlijk af van de dienstverlening en hoe tevreden je erover bent. Let wel op dat je je fooi achterlaat op tafel. In Frankrijk is het namelijk onbeleefd als je de fooi meteen aan de ober geeft.

Spanje
Spanje biedt een verscheidenheid aan heerlijke gerechten. Probeer zeker de verse vis en zeevruchten wanneer je aan de Spaanse kust vertoeft. Lokale kazen en vleeswaren zijn ook een must-try (chorizomanchegokaas en jamon om een voorbeeld te geven). Maar zijn er regels omtrent een fooi geven? In Spanje niet echt. De rekening naar boven afronden is bijvoorbeeld een goede manier om een fooi te geven. De laatste jaren is het ook gebruikelijk om een fooi van ongeveer 10% te geven, vooral in toprestaurants. Dit komt bovenop de eventuele servicekosten die op de rekening staan, maar die zal je zelden tegenkomen. Een lekkere sangria gedronken in een bar? Dan kan je een extra euro of twee achterlaten op tafel of die meteen aan de ober geven.

Portugal
In buurland Portugal worden er over het algemeen geen fooien verwacht. De lokale bevolking geeft namelijk enkel een fooi voor een uitzonderlijke service. Je kan dus zeker de rekening naar boven afronden wanneer je verwachtingen overtroffen worden. In meer toeristische gebieden zoals Lissabon of Algarve is het al gebruikelijker om een fooi te geven, maar het is zeker niet verplicht. Goed om te weten is dat de Portugese restaurants en bars zelden servicekosten zullen aanrekenen. Wanneer ze dat toch doen, hoef je geen extraatje achter te laten.

Verenigde Staten
In de Verenigde Staten is het vanzelfsprekend om een ‘tip’ te geven in bars en restaurants. Het personeel wordt meestal onder het minimumloon betaald, dus een groot deel van hun inkomen is afhankelijk van dat extraatje. Heel vaak staat de fooi van 20% al op de rekening voorgedrukt. Ook in bars in de VS is het gebruikelijk om een fooi te geven. Het gaat dan vaak om $1 per gekocht drankje. Dit wordt erg gewaardeerd door barmannen en -vrouwen. Zozeer zelfs dat je een drankje kunt krijgen van het huis, beter bekend als ‘comp’ of ‘buyback’.

PS: Vraag je ESTA aan!
Let er op dat als je naar Amerika reist, je in bezit moet zijn van een geldig ESTA. Deze reistoestemming kun je online aanvragen en wordt vaak binnen 3 dagen goedgekeurd. Zo kun je gerust op reis en genieten van je vakantie.

Italië
Zegt het woordje ‘servizio’ of ‘pane e coperto’ je iets? Waarschijnlijk heb je dat al eens zien staan op de rekening in een restaurant in Italië. ‘Pane e coperto’ betekent letterlijk vertaald ‘brood en bestek’. Restaurants in Italië hebben vaak de gewoonte om bovenop de prijs van de maaltijd een klein bedrag aan te rekenen per persoon. Je zou denken dat het de Italiaanse benaming voor fooi is, maar laat je niet misleiden. Het is een soort verzamelnaam voor alles wat komt kijken bij eten in een restaurant (het gebruik van bestek, glazen, tafelkleed, brood,…). Deze kosten moeten verplicht op de menukaart staan en gaan rechtstreeks naar het restaurant. Dus bekijk de menukaart goed zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wil je toch die charmante Italiaanse ober een fooi geven? Geef het dan apart, liefst in contant geld.

Verenigd Koninkrijk
In tegenstelling tot in de VS is het minder gebruikelijk om een fooi te geven in het Verenigd Koninkrijk. De servicekosten zijn vaak al verwerkt in de eindrekening van het restaurant. Dat is meestal ongeveer 12,5% van het totale bedrag. Je hoeft je dus geen zorgen te maken over het geven van een fooi. Vind je geen ‘service charge’ op je rekening? Dan wordt een fooi van 10 à 15% als passend beschouwd, maar dit is vrijblijvend. Ook wanneer je iets gaat drinken in een pub wordt er geen fooi verwacht.

Duitsland
In principe zijn de fooien in de Duitse prijzen inbegrepen. Als je in Duitsland toch ‘Trinkgeld’ wil geven, dan rond je best de rekening af naar boven. Of je kan een paar euro’s toevoegen als je genoten hebt van een uitstekende service. Geef de fooi rechtstreeks aan de ober, of voeg het gewoon toe aan de rekening. Veel restaurants in landelijke gebieden in Duitsland accepteren enkel contant geld, dus zorg ervoor dat je wat kleingeld op zak hebt.

Thailand
Heb je een citytrip geboekt naar de Thaise hoofdstad Bangkok? Dan is het goed om te weten dat het niet nodig is om een fooi te geven. Hoewel het afronden van de rekening of een kleine fooi erg op prijs wordt gesteld. Bij de meeste restaurants vind je 10% servicetoeslag op de rekening. Die toeslag dient als een soort fooi die de werknemers onder elkaar verdelen aan het einde van de maand. Als je de ober of serveerster toch wat extra’s in de handen wil drukken, zorg er dan voor dat je het meteen aan de persoon geeft die jou bediend heeft in contant geld.

Turkije
Op vakantie in het warme Turkije? Dan is het aangeraden om wat euro’s in Turkse lira te wisselen. In het algemeen verwacht men in restaurants en bars een bescheiden fooi tussen de 5 en 10% van het totaalbedrag. Je geeft de fooi liefst rechtstreeks aan de ober of barman. In grote steden, zoals Istanbul, is het mogelijk dat je een servicetoeslag vindt op de rekening. Als dat het geval is, ben je vrij om de ober of barman een extraatje te geven.

Griekenland
Griekenland is een populaire vakantiebestemming voor vele reizigers. Als bezoeker kom je misschien in contact met de vriendelijke lokale bevolking. Je bent dan sneller geneigd om een fooi te geven. Maar is dat een goed idee? Op de meeste plaatsen in Griekenland verwacht men een fooi, maar je bent niet verplicht. Een fooi van tussen de 5 à 10% van het totale bedrag is een goede leidraad. Leg het bij de rekening op tafel of geef het aan de ober aan wie je een fooi wil geven. In sommige restaurants wordt de rekening zelfs al naar boven afgerond. Kijk dus eerst goed naar de rekening voordat je een fooi geeft.

Nederland
Het achterlaten van drinkgeld aan het eind van een goede maaltijd of na een gezellige babbel in een bar wordt in Nederland niet verwacht. Ben je toch in een vrijgevige bui? Dan kan je wat extra wisselgeld achterlaten op tafel of de rekening naar boven afronden. Je kan het ook meteen aan de ober of serveerster afgeven.

Ben je toch niet zeker?
Als je toch niet zeker weet of je een fooi moet geven of niet, dan kan je aan jouw ober vragen of het gebruikelijk is. Heb je het gevoel dat dat niet gepast is? Rond dan gewoon de rekening af. Er is niets mis met het achterlaten van een kleine fooi om je dankbaarheid te tonen. Wie weet maak je er iemands dag mee!

Door Elisabeth Palmeri.

Ontdek nog meer artikels over ...