Miljoenen jaren geleden werd de Eifel vorm gegeven door intense vulkanische activiteit. Nu ligt het landschap er vredig bij, maar toch nodigt deze regio uit tot actief ontdekken. Met de eindeloze fiets- en wandelroutes ben je een tijdje zoet. De indrukwekkendste verwijzing naar dit vulkanische verleden zijn de zogenaamde Maaren. Dat zijn grote kraters die zich intussen gevuld hebben met water en ze zorgen voor een prachtig schouwspel. Het meest mystieke is de Pulvermaar, zo weggeplukt van een prentkaart. Het water oogt er diepblauw, en de omringende bossen op de steile helling laten de grootsheid van het meer in alle intimiteit beleven. Je kan er bootje varen, en in een deel van de Pulvermaar mag je zelfs zwemmen. Maar proef best in de vroege ochtend waarom dit een van de mooiste meren van de Eifel is. Of haal wat fantastische geitenkaas bij het vlakbij gelegen Vulkanhof en zoek je een idyllische picknickplek uit vlakbij het meer.
Deze route wordt als uitermate kindvriendelijk beschreven
In de Eifel vind je een uitgebreid netwerk aan fietsroutes en ondanks het heuvelachtige landschap zijn enkele routes familievriendelijk. En bovendien kan je verschillende van deze trajecten combineren zodat een heuse meerdaagse fietsvakantie geen enkel probleem is. Ga je met iets grotere kinderen op pad, probeer dan zeker het 120 km lange Kyll-fietspad tussen Losheimergraben en Trier. De Kyll is de langste stroom van de Eifel en wordt gevoed door talrijke beken uit de Hoge Venen. Deze route wordt als uitermate kindvriendelijk beschreven, maar er zijn enkele – weliswaar korte – pittige kuitenbijters. Enkel na het imposante Schloss Malberg in Kyllburg is er een langere klim, maar die kan perfect omzeild worden met de trein. Langsheen de route zijn trouwens 22 stations waardoor de etappes makkelijk in te delen zijn. Wie de vrijheid van de trein optimaal wil benutten start het best in Dahlem. In het officiële startpunt Losheimergraben bevindt zich geen station.
Ook een bijzonder knappe en bovendien makkelijke route is het 58 km lange Maare-Moezel-fietspad. Via een voormalig spoorwegtracé gaat het tussen Daun en Bernkastel-Kues (aan de Moezel) quasi altijd gestaag bergaf. Onderweg zijn de prachtig gelegen rustplekken niet op 2 handen te tellen. Deze route geldt als een van de mooiste fietsroutes van Duitsland. Je blijft meestal hoog in het landschap, en op de vele viaducten is het genieten van de navenante vergezichten. De duik naar de Moezel zorgt voor de nodige adrenaline, want het traject volgt hier een smal pad door het bos, en gaat zelfs deels door tunnels. Het transport tussen begin- en eindpunt kan via fietsbus 300 van RegioRadler. Dit is een prima busdienst en werkt via online reservatie.
Voor onze wandeltip gaan we naar de naburige regio: het Ahrdal. Deze kleine nevenrivier van de Rijn ontstaat in hartje Eifel en krijgt vanaf Altenahr het gezelschap van indrukwekkende hellingen waar kleine wijnterrassen de meest ideale plek zoeken om de hoofdzakelijk rode Spätburgunderdruiven te telen. De Ahr neemt sowieso al een unieke positie in het Duitse wijnlandschap in. Als een van de kleinste gebieden, slechts 0,5% van de totale Duitse wijnproductie, vind je hier het hoogste aandeel rode wijn in Duitsland. Het beroemde wandelpad, de Rotweinwanderweg, is een must. Het toont als geen ander aan in welk imposant landschap de wijnbouwers er wijn maken. Rotsmassieven, diepe kloven, minuscuul kleine en steile wijnterrassen,… Dit is een totaal andere wereld, en dit op goed 2 uur rijden vanuit Brussel.
Geloof ons maar, je zal de Ahr in je hart sluiten
Het wandelpad van 35 km loopt van Altenahr tot Bad Bodendorf, en parallel eraan is een spoorlijn in het dal. Op eender wel moment kan je je tocht zo onderbreken. Sportievelingen leggen de route af in 2 dagen. Wil je het echt uitdagend maken, dan ga je voor de Ahrsteig. Hier volg je de Ahr van de bron in Blankenheim tot quasi aan de monding in de Rijn over een indrukwekkend parcours van 58 km. Geen gebrek aan hoogtemeters hier, maar je ervaart als geen ander hoe machtig dit landschap wel is.
Uiteraard mogen de fantastische wijnen van de Ahr niet ontbreken. Zoek op de wijnkaarten van de vele leuke restaurants naar producenten zoals Jean Stodden, J.J. Adeneuer, Meyer-Näkel of Julia Bertram, en je proeft meteen waarom al dat harde labeur op die steile wijnhellingen loont. Of ga er zelf eens langs. De meeste domeinen hebben een vinotheek waar je het gamma vrij kan proeven. Of bezoek de oudste coöperatie ter wereld, de Winzergenossenschaft Mayschoß-Altenahr. Opgericht in 1868 en thans een van Duitslands beste coöperatieven.
Geloof ons maar, je zal de Ahr in je hart sluiten. Tracht wel de drukke vakantieperiodes en de weekends in de herfst te vermijden, want de schoonheid wordt ook door de Duitsers zelf gesmaakt.
Door Gerd Brabant
Foto’s: Dominik Ketz