Wist je dat?

In Nedersaksen heeft de aspergeteelt een lange traditie. De grote aspergegebieden zoals Burgdorf, Nienburg, Braunschweig en Gifhorn zijn met elkaar verbonden door de bewegwijzerde ‘Niedersächsische Spargelstraße’ – of in het Nederlands: Nedersaksische aspergeroute. In het Niedersächsisches Spargelmuseum in Nienburg ervaren bezoekers allerlei wetenswaardigheden over de seizoensgroente. In het aspergeseizoen, dat loopt van eind april tot eind juni, wordt de asperge gewoonlijk gegeten met aardappels, ham en hollandaisesaus. Maar het kan natuurlijk ook een stuk lichter en hipper. Onderaan vind je een geweldig asperge-idee voor een warme lentedag!

Oost-Friese thee

In Oost-Friesland is het nog altijd gebruikelijk bezoekers thee aan te bieden – maar dan wel met kandij en een toef slagroom erop. Een rustige hand is hierbij van essentieel belang, want echte Oost-Friese thee mag niet worden geroerd of geschud. Alleen dan ontplooit hij zijn smaak in drie fasen: eerst romig-zacht, daarna bitter en uiteindelijk suikerzoet. In het Ostfriesisches Teemuseum in Norden en de vele kleine tearooms langs de kust kunnen beginners zich laten inwijden in de Oost-Friese theeceremonie.

Vet en voedzaam

Paling was eeuwenlang de vis waarmee de binnenvissers in Nedersaksen hun brood verdienden. Aan de Weser, de Elbe, het Steinhuder Meer en het Zwischenahner Meer gaf de paling de vissers bestaanszekerheid. Ze leefden overigens niet alleen van de verkoop van vers gevangen vis, maar veredelden de paling ook door deze te roken en maakten hem zo tot een tot ver buiten de regio beroemde delicatesse. Rondom de vette en voedzame vis zijn veel regionale recepten en gebruiken ontstaan. Geen verse paling voorhanden in je recept met asperges? Gebruik een andere verse en vette noordzeevis zoals makreel.

Tip voor fijnproevers!

Op zoek naar een tophotel met uitstekende keuken? Het Badhotel Sternhagen is een vijfsterrenhotel in Cuxhaven, meteen aan de Noordzee, naast het nationale park van de Waddenzee. Het Sterneck gourmet restaurant heeft twee Michelinsterren en laat je glunderen van genot met panoramisch zicht op de Noordzee.

Extra tip!

De stranden van Nedersaksen horen tot de allermooiste van Europa. Brede, fijne zandstranden, dramatische wolkenluchten, ideaal voor lange wandeltochten, yoga op het strand, of lekker genieten van een portie oesters in die strandbar op een van de eilanden.

Ceviche met asperges

Ceviche van makreel met asperges uit Nedersaksen

Voorgerecht – eenvoudig – 20 min.

Nodig voor 4:
2 dikke, witte asperges
200 g verse makreelfilet
1 rode ui
8 kerstomaten
1 rijpe avocado
2 limoenen, het sap
1 sinaasappel, het sap
1 el olijfolie
1 tl curryketchup
een geutje water
peper en zout
1 snuifje bicarbonaat
ijswater (of water met ijsblokjes)
verse koriander naar smaak

Bereiding:
Schil de asperges en snijd ze vervolgens met behulp van een mandoline in lange, fijne slierten. Blancheer de aspergeslierten kort (1 min.) in kokend water met een snuifje zout en een snuifje bicarbonaat. Haal de slierten uit het water en laat ze schrikken in ijswater. Snijd de makreel in fijne plakjes met een dikte van ca. 1 cm en een lengte van ca. 2 cm. Pers de limoenen en de sinaasappel en schil de rode ui in lange, fijne sliertjes. Laat de rauwe makreel met de uisliertjes gedurende tien minuten in het citrussap marineren.
Snijd de kerstomaten in kwartjes. Hak het avocadovlees in kubusjes.
Meng de versneden groenten onder het citrussap met de makreel en de ui, voeg wat olijfolie toe, een lepeltje curryketchup, een geutje water en kruid met peper en zout. Meng zachtjes en houd vijf minuutjes opzij in de koelkast. Dien de ceviche op in een elegant diep kommetje, werk af met enkele aspergeslierten en een takje verse koriander.

Bij dit gerecht raden we een droge witte wijn aan, type riesling uit de Rheingau of sylvaner uit de Moezel.

Ontdek nog meer artikels over ...