Een landschap waar zoete druiven rijpen op heuvelruggen zo ver als je kunt kijken? Waar je je hart kunt ophalen in traditionele wijntavernes of stijlvolle restaurants, of van de warme gastvrijheid kunt genieten? Hé, daarvoor hoef je niet naar Toscane te reizen! In Rijnland-Palts vind je maar liefst zes wijnregio’s die je dit najaar net dat tikje extra vakantiegevoel geven. Ontdek het Ahrdal, de wijnregio van de Moezel-Saar, de Nahe-regio, Palts, Rijn-Hessen en de romantische Rijn. De zes culinaire hemels van Duitsland.

Wijnfeesten

Maar liefst zes van de in totaal dertien Duitse wijnbouwgebieden vind je in Rijnland-Palts. En daar horen absolute toppers bij. Van minerale silvaner in Rijn-Hessen over intens diepe riesling in de Moezel tot ragfijne spätburgunder in de Ahr, een van de enige rodewijnregio’s van Duitsland. Allemaal met een eigen karakter, kenmerkend cultuurlandschap en duizenden jaren oude tradities. Denk aan de wijnfeesten rond Rijn en Moezel. Die zijn net zo divers als de druiven die er worden verbouwd en geperst. Straten, lanen en pleinen zijn versierd met bladeren en de kramen zijn getooid met gekleurde linten. Overal klinkt muziek en ruikt het naar wijn. Vaak zijn er kleurrijke optochten door de dorpjes ter ere van de geneugten van de wijn en de tradities van de wijnbouw. Het hoogtepunt van een wijnfeest is natuurlijk de kroning van een wijnprinses, een wijnkoningin of soms zelfs van een Bacchus, de god van de wijn.

Hier geeft men de voorkeur aan streekgerechten met ingrediënten uit de eigen tuin.

Cochem

De druiven worden in Rijnland-Palts behoorlijk laat geoogst. Dat heeft natuurlijk met de natuur te maken, maar ook met bepaalde keuzes in de wijngaard. Waar mogelijk en gewenst blijven druiven hangen tot ze enkele nachten vorst zien en edelrot ontwikkelen, de basis voor de beroemde ‘Eiswein’. Er wordt vanzelfsprekend al lang niet alleen maar zoete wijn geproduceerd in Duitsland, dat is een fabeltje uit het verleden. Heel wat wijnhuizen maken uitmuntende droge witte en rode wijnen die tot de beste in hun soort ter wereld behoren. Of je die op de wijnfeesten, die het einde van het oogstseizoen markeren, zult proeven? Dat hangt een beetje van je smaak en voorkeur af. In Cochem kun je tijdens het weekend van 13 en 14 november bijvoorbeeld vooral de jonge wijn proeven. Het gaat bij zo’n wijnfeest dan ook vooral om de sfeer, de gezelligheid, het gevoel van samenhorigheid, lekker eten en drinken. Er wordt gezongen en gedanst en de winkels blijven ook op zondag open! Ideaal voor een weekendje weg dit najaar!

PS: Een goed glas wijn en lekker eten horen gewoon bij elkaar. Het maakt daarbij niet uit of het de exclusieve topkeuken of een broodmaaltijd bij de wijnboer betreft. Het gaat om de kwaliteit van het product. Hier geeft men de voorkeur aan streekgerechten met ingrediënten uit de eigen tuin. Denk aan kastanjes, witte kool, perziken, abrikozen en amandelen. Karakteristieke gerechten in de Nahe zijn “Kohlrouladen” (gevulde rolletjes van witte kool), zuurkool met ribbetjes en “Dippekuchen” (aardappelgerecht). De “Saumagen”, letterlijk de maag van een zeug, een vleesgerecht met varkensvlees en aardappelen, kreeg in de politiek zelfs wereldfaam en in de herfst is er niets lekkerder dan “Federweisser met Zwiebelkuchen” (witte wijn met uientaart).

Naar Cochem

Het wijnfestival vindt plaats op en rond het Endertplein.
Meer info? www.ferienland-cochem.de.
Algemene info: www.rijnland-palts.nl.

Ontdek nog meer artikels over ...