De kunst van hospitality
‘t Is pas wanneer we aankomen om 2 uur in de nacht, dat de eerste onvergetelijke kijk op de skyline van Dubai tot me doordringt. Tientallen wolkenkrabbers, elk om ter grootst, spectaculairst en gekst, met als parel in het midden uwe majesteit Burj Khalifa. Met een hoogte van maar liefst 828 meter zou hij ver boven de wolken reiken, mochten die er überhaupt zijn in het warme Dubai. Het balkon van mijn hotelkamer in The Lana – Dorchester Collection, bleek daarom ook de plek bij uitstek om dat unieke zicht te bewonderen.
The Lana Dorchester Collection is een splinternieuw hotel in het zuiden van Dubai vlak bij de Business Bay, en het staat in de sterren geschreven dat het de nieuwste place-to-be is om te vertoeven tijdens een vakantie in het Midden-Oosten. De Mediterrane stijl van het interieur vertolkt de luxueuze en toch familiaire sfeer waar je op vakantie naar verlangt. En meer: de infinity pool op verdieping 29 kan dat gevoel alleen maar doortrekken.
De kunst van Art Dubai
Art Dubai is een jaarlijks evenement waarin de Midden-Oosterse kunstenaars een preekstoel krijgen om gedurende 3 dagen hun werken voor te stellen. Het is dus een unieke kans om door te groeien tot een gerenommeerde artiest. Art Dubai 2024 zal daarom ook weer de springplank blijken voor behoorlijk wat kunstenaars over de hele wereld, en jij kan daar toeschouwer van zijn.
Er is een zaal specifiek gericht op digitale kunst, waarin werken zoals die van Ellen Sheidlin gebruikmaken van AI, VR, AR en automatiserende generatie. Het is duidelijk dat kunst in de 21e eeuw veel meer vormen aanneemt dan een schilderij, en de creativiteit die de zaal uitstraalt is daar het resultaat van. Daarnaast zijn er nog 2 zalen waarin hedendaagse kunst het voortouw neemt, en waarin artiesten en galerijen een plekje krijgen onder meer gecureerd door Dr. Christianna Bonin.
Naast Art Dubai zijn er nog verschillende plekken verspreid over heel de stad waar je doorheen het jaar terecht kan voor een les in de kunst. Jameel Arts Centre is daarbij een voorbeeld bij uitstek. Het is een onafhankelijk instituut met tal van collecties, dat streeft naar een voorbeeldfunctie in de kunst van de Arabische wereld. Realisaties van originele tentoonstellingen, unieke werken uit alle hoeken van de wereld, en een entrée in het bespreekbaar maken van de hedendaagse Midden-Oosterse kunst. ’t Is werkelijk een koploper in de regio.
Ook Alserkal Avenue is de ideale plek om de kunstige belevenis af te wisselen met een tussentijdse koffie. Een reeks galerijen waar je kan snuisteren, iets lekkers verorberen en zelfs een kunstwerk ter plekke kopen om in je woonkamer te hangen? Het klinkt als een droom. Ze legt zich toe op het ontwikkelen van initiatieven van eigen bodem. De lokale bevolking dus. Ze ondersteunen culturele producties en evenementen, en tegelijkertijd staan creatieve geesten en het hedendaags non-profitonderzoek bovenaan hun prioriteitenlijstje.
De kunst van gastronomie
Dubai is naast New York een kanshebber voor meest internationale stad ter wereld. Het zal je dan ook niet verbazen dat 70% van de bevolking niet oorspronkelijk uit de Verenigde Arabische Emiraten komt. Egyptenaren, Pakistani, Indiërs, en Saoedi-Arabieren, het zijn nationaliteiten en mensen die de stad doen draaien als een gesmeerd tandwiel. Maar ook de westerse landen hebben een greep op Dubai te pakken gekregen, en dat vooral in de culinaire wereld. Want de cuisine? Die is om over de sterren te schrijven.
Mimi Kakushi bijvoorbeeld, is een karaktervol restaurant waar Japans met een twist geserveerd wordt. Overheerlijke sashimi, maki rolls & gyozas kleuren de tafel, waardoor je niet kan wachten om met je eetstokjes aan de slag te gaan. Wie liever toch iets uit het Midden-Oosten probeert, kan onder andere bij Orfali Bro’s aanschuiven. Mohammad, Wassim en Omar — drie broers die de wereld hebben afgereisd op zoek naar gerechten die een smaakexplosie garanderen — zijn verantwoordelijk voor de Marokkaanse, Turkse en vooral Syrische gerechten die op je te wachten staan. De mehicana of de eat H bezorgen je een ervaring die je nog nooit eerder hebt meegemaakt.
De kunst van architectuur
Dat Dubai een uitblinker is in de architecturale bouwkunst, is al langer geweten. Maar toch bleek ik versteld te staan hoe imposant alle wolkenkrabbers in de binnenstad wel niet zijn. ’t Is pas wanneer je met je neus voor de Burj Khalifa staat, dat je beseft hoe klein jij bent, en hoe groot die verdomde toren is.
Maar de Burj Khalifa is verre van de enige hoofdrolspeler in het toneelstuk van dansende complexen en hotels in de Verenigde Arabische Emiraten. Zo is er Dubai Frame, een 150 meter hoog observatorium en museum in de vorm van een kolossale lijst. Het gouden kader reflecteert de zon en verlicht op die manier de stad bij zonsopgang en -ondergang. In 10 seconden word je met een lift naar het observatieplatform gebracht, waaruit je een blik kan werpen op Old Dubai en New Dubai. Een onderscheid dat opmerkelijk is wanneer je beseft dat Dubai slechts enkele jaren oud is. Want wat ze hier hebben bereikt op zo’n korte tijd, is meer dan bewonderenswaardig.
De kunst van de tijd
De Verenigde Arabische Emiraten bestaan dan ook nog maar sinds 1971. Best logisch dat Dubai geen oeroude cultuur en beschaving heeft. Maar dat wil niet zeggen dat Bur Dubai, ook wel gekend als Oud Dubai, geen charme heeft. De vele knusse straatjes versierd met vlaggetjes die de soeks omringen, mogen er zeker en vast wel zijn.
Zo heb je de Gouden Soek, waaraan Dubai zijn bijnaam ‘The City of Gold’ te danken heeft. Met tientallen kraampjes is die overdekte markt de hotspot voor verzamelaars en nieuwsgierige neuzen. De Kruiden Soek biedt dan weer een heel andere sfeer, met opvallende en unieke geuren die al je zintuigen (op een positieve manier) weten te prikkelen. Het contrast met de wereld aan de overkant van de Dubai Creek is dan ook een wereld van verschil. Want aan die kant van het water en Dubai Frame, kijken ze in een rechte lijn naar de toekomst. Want zoals Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum het zegt: “De toekomst behoort toe aan degenen die haar kunnen bedenken, ontwerpen en uitvoeren. Het is niet iets waar je op wacht, maar wat je creëert.”
De kunst van duurzaamheid
Het klinkt wat nationalistisch, zelfingenomen om beter te zijn. Maar dat is de boodschap die in het Arabische op de futuristische gevel van het Museum van de Toekomst geschreven staat. De befaamde quote van Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum. En toch is het iets waar heel de stad naar streeft en naar het hart neemt. Want de toekomst is er om vast te grijpen. Een standpunt dat ze in het Museum of the Future duidelijk innemen, en waarvan ze ook de bezoekers proberen te overtuigen.
Het is het jaar 2071 en je bent in het Orbital Space Station Hope. De VAE — en dus Dubai — heeft zichzelf omgetoverd tot grootste en duurzaamste land ter wereld. En neen, die datum is niet zomaar lukraak uit een bloemenweide geplukt. Zo’n 100 jaar na de oprichting van de Verenigde Arabische Emiraten en aan het einde van het UAE Centennial 2071 plan, zal Dubai officieel afstand nemen van de olie-industrie. Hoe ze dat precies willen doen, leggen ze uitgebreid uit op de 5 verschillende verdiepingen van het Museum of the Future. Het mag dan best onrealistisch klinken, die kilometer hoge torens en vliegende auto’s, maar toch weet het museum behoorlijk overtuigend je verbeelding op volle toeren te doen draaien.
De kunst van innovatie
Dubai is en blijft hoe dan ook een innovatieve stad. Bij de pioniers op wereldniveau is niets te gek voor woorden, want in de stad van goud hebben ze er dan ook het geld voor. Een van die gekke ideeën die de levenslust is ingeblazen, is Palm Jumeirah. Een man-made palmboom met een diameter van 5 kilometer, die bestaat uit ontgonnen rotsen en zand uit de bergen; het klinkt een scenario uit een fantasieverhaal, maar in Dubai is het de realiteit. De bouw duurde slechts 6 jaar, en het project had een kostenplaatje van, hou je vast, 12 miljard euro. Maar dat geld heeft het in een mum van tijd terug opgebracht.
Met duizenden villa’s die de verschillende flanken van de palmboom versieren, en sterrenhotels en -restaurants om in te verdwalen, bleek het bouwen van Palm Jumeirah een van de beste financiële beslissingen die Dubai in zijn korte leven heeft gemaakt. En er is slechts 1 plaats waar je The Palm in al zijn glorie kan aanschouwen: tussen de wolken. Hoog boven de zeespiegel reikt The View at The Palm, een observatieplatform dat er speciaal is gekomen om bezoekers een glimp te geven van de grootsheid van de palmboom. En er is werkelijk niets op de aarde die de grandeur kan evenaren. De perfecte beschrijving van Dubai.
Door: Rens Oosterlinck.