We hoeven de open deur niet nog verder open te trappen: de Noordzeegarnaal had het de voorbije lente en zomer niet altijd even gemakkelijk. Er was weinig aanvoer en weinig consistente kwaliteit. Daardoor stegen de prijzen in de veilingen naar ongekende hoogten, en dat vertaalde zich in duurdere tomaat-garnaal en duurdere garnaalkroketten, om meteen maar de twee meest populaire streekgerechten met Noordzeegarnaal te noemen. Er kleeft ook wel wat mysterie aan onze trots. Want wat is nu het verschil tussen handgepeld en machinaal gepeld? Waarom hebben Noordzeegarnalen in de supermarkt dikwijls twee, drie verschillende prijzen? En hoe herkén je nu een echte, in onze wateren gevangen en ter plaatse handgepelde garnaal? En zijn al die dingen eigenlijk wel belangrijk voor de smaak en voor de kwaliteit?

Zo naakt mogelijk
Het antwoord op die laatste vraag is altijd ja. Verse garnalen die een zo kort mogelijke lijn volgen van boot tot bord, niet behandeld worden met bewaarmiddelen en dus binnen enkele dagen na de vangst moeten geconsumeerd worden, daarvoor betaal je graag wat meer. Afgelopen maand juni trokken we mee op rondrit langs vijf verschillende restaurants aan de kust, en leerden heel wat bij over de crangus crangus, bijvoorbeeld dat je een échte verse, handgepelde garnaal aan de donkere strepen op de rug kunt herkennen. De voorzitter van de Zee van Smaak-jury: ‘Een verse garnaal mag niet uitsluitend babyroze zijn, maar moet je herkennen aan de zebrastrepen, de afwisseling tussen beige-roze en bruin-roze.’

Geldt voor de smaak hetzelfde als bij kaviaar het geval is? Dat je het product zo naturel, zo ‘naakt’ mogelijk moet laten? In theorie wel. Maar de hoge kostprijs legde bij het overkoepelende West-Vlaamse toeristische bedrijf Westtoer de kiem voor een interessante denkpiste: Wat als chefs nu eens creatief aan de slag gaan met Noordzeegarnaal, zodat ze een kleinere hoeveelheid garnalen kunnen gebruiken om zo de prijs van het gerecht democratisch te houden? Met de karkasjes aan de slag gaan bijvoorbeeld. Bouillons, infusies, poeders, alles wat smaak toevoegt. Een groot aantal chefs nam de handschoen op, en vijf daarvan creëerden een bereiding die op de allerbeste gastronomische tafels past. We stellen ze de volgende weken één per één voor.

Zee van smaak
Jens Lefevere – Bistronomie Eglantier, Oostduinkerke
Sebastien Vandenbussche – Brasserie du Parc, Oostende
Zee van smaak
Jessica Vansever – Restaurant Yelo, Wenduine
Stijn Bauwens – De Kruidenmolen, De Haan
Zee van smaak
Gregory Slembrouck – The Eatery, Oostduinkerke
Nieuw is een Zee van Smaak-pocketgids waarin de Noordzeeproducten en de kustchefs centraal staan

Pocketgids
De Zee van Smaak-actie plaatst dit jaar de Noordzeegarnaal in de schijnwerpers, en dat bij maar liefst 88 chefs. Naast de originele bereidingen van die culinaire masterminds zorgt ook het project ‘Beleef de Noordzeegarnaal’ voor een extra accent. Met een hele reeks initiatieven worden bezoekers uitgenodigd om kennis te maken met de veelzijdigheid van dit unieke streekproduct. Naast nieuwe projecten in Oostende en Nieuwpoort speelt de Noordzeegarnaal de hoofdrol in een campagnevideo.
Nieuw is een Zee van Smaak-pocketgids waarin de Noordzeeproducten en de kustchefs centraal staan. Naast de deelnemende restaurants in de nieuwe ‘Zee van Smaak’-actie is het verhaal van de garnaal en de maritieme beleving aan de Kust een inspiratiebron voor de bezoekers. De pocketgids presenteert recepten met garnalen maar nodigt vooral uit om de culinaire en maritieme troeven van de Kust te ontdekken. De pocket is gratis te verkrijgen via de deelnemende restaurants en bij de diensten voor toerisme aan de Kust.

Steun aan de vissers
Zee van Smaak is niet alleen een culinaire actie, maar ook een belangrijk initiatief om de Belgische vissers en het toerisme aan de Kust te ondersteunen. De actie zet zich in voor een duurzame, lokale visserij en versterkt de verbinding tussen streekgastronomie en de Noordzee. Westtoer wil met Zee van Smaak een breed publiek inspireren om de Kust te bezoeken.

Praktisch
Zee van Smaak-actie, van 15 september tot 15 oktober 2024. Reserveren is aan te raden. Alle deelnemende restaurants en het Zee-van-Smaak-gerecht dat ze serveren, zijn te vinden via deze website.

Foto’s: © Ateljé D, Jan D’Hondt

Ontdek nog meer artikels over ...