Hoe moeilijk moet het zijn, denk ik bij mezelf, om een restaurant in een kleine kustplaats als Wenduine bezig te houden in van oudsher luwe maanden als oktober en november? Wat moeten chefs en uitbaters doen om boven het maaiveld uit te steken? Er zijn zovéél restaurants aan zee, en allemaal dingen ze naar de gunst van de wandelaar, bezoeker en reiziger. De Noordzee is gelukkig niet zuinig met aanvoer. We kunnen met stelligheid zeggen dat de beste periode voor vis, schaal- en schelpdieren zo nu ongeveer aanbreekt. We kennen allemaal het From Farm to Table-principe. Welnu, veel dichter bij een From Sea to Plate-principe kun je in ons land niet komen. Er is ontzettend veel beschikbaarheid, van bot over griet tot zeekat en knorhaan. En dan mogen we de stiff upper lipsoorten niet vergeten als zeebaars, zeeduivel en skone vesche zeetongen, zoals het in alle vroegte weerklinkt in vismijnen en op vistrappen.

Een gastvrije gastronomie. Met open blik

Als ik Restaurant Yelo binnenstap, daagt het me dat ik nog nooit eerder in Wenduine was. Wat vreemd. We hebben maar 67 km kust en 10 kustdorpen en –steden. Maar Wenduine hoort natuurlijk bij De Haan, en dàt is dan weer een plek waar ik in het verleden wel vaker een weekendje met vakantie kwam. Chef Jessica Vansever knikt bevestigend. ‘We horen het wel vaker van mensen. De Haan heeft een uitstekende reputatie. Maar in Wenduine is er dan weer veel minder concurrentie. Zeker voor wat wij doen. Een gastvrije gastronomie. Met open blik. We promoten weliswaar onze menuformules, maar je kunt hier perfect één gerecht komen eten.’

Yelo oogt knus en modern, al te nieuwsgierige blikken worden geweerd door elegante ebbenhouten jaloezieën. Ik complimenteer Jessica met haar oog voor interieur en detail. Binnen worden warme oranje tinten en cognackleuren afgewisseld met Scandinavisch hout en een paar foto’s van de zee. Uit de open keuken kringelen geuren van mosselen die met Ricard worden afgeblust. Of is het een andere likeur? Op de toog staan enkele zeldzame whisky’s en een paar flessen rum, en ook een fles fin die de naam ‘June’ draagt. Dat wordt onze favoriet straks.

Yelo geurt naar mediterraan vakmanschap en noordzeegastvrijheid

We komen nog even terug op die dekselse seizoenen. Restaurants als Yelo moeten het met twee mensen in de keuken kunnen doen. En als het restaurant dan volzet is, dan wachten zowat veertig hongerige magen op een snelle service. ‘Dan kan het wel eens druk zijn, ja. Maar dat is ook de reden waarom we met een beperkte kaart werken. Vier voorgerechten, vier hoofdgerechten, enkele desserts. En een menu dat driewekelijks wijzigt, precies de tijd die nodig is. Dan wil ik weer graag andere dingen klaarmaken.’
In het actuele menu kun je kiezen tussen rode poon met krab, curry en koriander én eend met rode biet, vijg, mimolette en walnoten. En dat is nog maar het voorgerecht. Als hoofdgerecht is er zeebarbeel met de eerder genoemde mosselen, chorizo en venkel. Of hertenkalf met ras el hanout, wortel, zilverui en dooierzwam. Wie dat wenst, kan het menu nog met een extra voorgerecht uitbreiden en dan komt er ook nog gamba met bospaddenstoelen, wonton, miso en tuinbonen op tafel. Er is een dessert met chocolade en aardpeer en/of kaas waarbij we een fraaie collectie madera ontwaren. Dit is een restaurant waar ik nog vaker moet terugkeren.

Intussen wordt de venkelcrème vakkundig op een bord te pletter gegooid, en wordt de zeebarbeel afgewerkt met de mosselen, spinazie, rouille, puree en een jus van chorizo. Yelo (van de namen Jessica en Lorenzo) geurt naar mediterraan vakmanschap en noordzeegastvrijheid.

Restaurant Yelo
Pauwaertstraat 13
8420 Wenduine (De Haan)
050/73.63.73

Meer info over tafelen aan De Kust? Surf naar dekust.be.

Ontdek nog meer artikels over ...