Restaurants in Knokke-Heist: onze vijf tips
– Living room 102: In deze brasserie vind je voor elk wat wils. Vis, vlees, klassiekers… name it and they have it! Het gebouw deed vroeger dienst als baancafé naast een douanekantoor. Chauffeurs konden er ondertussen iets drinken of eten terwijl ze op hun documenten wachtten. Achteraan het café met huisnummer 102 bevond zich de woonkamer van de eigenaars. Je kunt al raden waar Maxime en Olivier de mosterd voor de naam van hun brasserie haalden. ‘Livingroom 102’ was geboren. Probeer zeker één van hun signature dishes: met zorg gekweekte hoevekip met verse frietjes, tartaar minute of tomaat-garnaal met vers gepelde garnalen. Meatlovers kunnen zelf het lekkerste en sappigste vleesstuk uitkiezen aan de beefbar. Zelfs als je houdt van de pittige Thaise keuken vind je hier wat je zoekt op de uitgebreide menukaart.
– Le pain quotidien: Een klassieker en een prima lunchplek. Je kunt er terecht voor ontbijt, lunch maar ook brunch. Ze serveren vooral bio, maar ook voorstanders van vegan kunnen hier hun gading vinden. Voor kinderen hebben ze een speciale mini brunch of children’s lunch. Het restaurant bevindt zich op wandelafstand van de zee, het Zwin en het casino en is dus de ideale uitvalsbasis om een dagje shoppen of een museumbezoek te koppelen aan een lekker ontbijt of brunch. Het hoge plafond en de lichtinval zorgt voor een sfeervol karakter.
– Le Petit Ecailler du Zoute: Voor lekkere visbereidingen ben je hier aan het juiste adres. Vanaf je eerste voet in het restaurant stap je binnen in de marinewereld. Subtiele interieurelementen, zoals reddingsboeien, doen al vermoeden dat vis hier een prominente rol speelt op de menukaart. Vooral de zeevruchtenschotels zijn hier grote publiekstrekkers.
– Feau Le Fer: Verwacht je in dit gezellige restaurant aan de klassieke keuken. Het interieur alleen al geeft je een warm en welkom gevoel. De houten elementen en de leuke vintage decoratie aan de muur geven de brasserie een ontspannen sfeer. Een ideale afterwork ontmoetingsplaats waar je de werkstress even kunt loslaten met heerlijke sharing bites. Want sharing is caring! Wie liever een hoofdgerecht uit de klassieke keuken wil, zoals een vol au vent of stoverij, komt hier ook aan zijn trekken.
– L’Orchidee: Een bezoek aan dit Aziatische restaurant brengt je in mum van tijd naar Thailand. De Aziatische beeldjes en het typisch blauw-wit Oosterse servies creëren een sfeer van Aziatische authenticiteit. En dat vind je ook terug in de gerechten die Chalor en Vincent serveren. Ze reizen dan ook regelmatig naar Thailand om culinaire inspiratie op te doen. Probeer zeker eens hun specialiteiten van het huis: bouillabaisse uit Bangkok, gegrilde eendenborst met honing, rundsvlees met Penang curry of tarbot met gember en koriander. Om duimen en vingers bij af te likken!
Toprestaurants Knokke-Heist en omgeving: onze vijf tips
– Ter Leepe: Dit restaurant is zijn Michelinster meer dan waard. De kleurrijke en smakelijke creaties van chef Kristof zien eruit als echte kunstwerkjes. Ze zijn zo mooi dat je er haast niet van zou durven te eten. In een modern interieur en een ontspannen, warme sfeer kun je hier rustig tafelen. Verrijk je culinaire geest met de verfijnde smaken en aroma’s van chef Kristof. Zijn menu ‘Smaak en innovatie’ met een geraffineerde combinatie tussen vlees en vis kun je het hele jaar door degusteren. Je kunt ook gaan voor het marktmenu dat de chef samenstelt volgens marktaanvoer. Versheid en kwaliteit dragen ze hier duidelijk hoog in het vaandel.
– Auberge De Herborist: Hier moet je zijn voor een verfijnde culinaire ervaring in een landelijke setting. Chef Alex leerde de kneepjes van het chef-kokvak van zijn vader. Van jongs af aan stak Alex een handje toe in de keuken als rechterhand van de chef. Sinds 2008 is hij officieel eigenaar van ‘Auberge De Herborist’ en laat hij zijn klanten samen met zijn vrouw Evy graag proeven van exquise gerechten. De eye catcher van de omgebouwde hoeve is de grote kruidentuin die je kunt bewonderen vanuit de orangerie. Zoals het een echte herborist betaamt, plukt chef Alex hier elke dag verse kruiden bijeen, die van zijn gerechten een ware smaakexplosie in je mond maken.
– Il Trionfo: Welkom in de keuken van ‘la mamma’. Dit Italiaanse restaurant werd onlangs bekroond met de titel ‘Italiaan van het jaar’. En dat is volledig terecht! Met open armen ontvangt de familie Pungitore je in hun eigen stukje Italië. Settel je in de zwarte leren stoelen die perfect in het plaatje van het warme, lichtrijke interieur passen en kom thuis in in ‘la casa di mamma’. Mama Pina en zoon Agostino toveren heerlijke gerechten op je bord gemaakt van ingrediënten die enkel van Italiaanse oorsprong zijn. De aandachtige fijnproever spot zelfs hier en daar een knipoog naar de Italiaanse tricolore in het menu. Enkele gerechten die je zeker moet geprobeerd hebben zijn de vitello monferrato, verse pasta met truffel en de tagliata classica fiorentina. Sluit de zuiderse warmte in je hart met een bezoek aan dit Italiaans pareltje!
– Si Versailles: Wie bij Si Versailles een plaatsje aan het raam bemachtigt, kijkt pal op de golven van de zee. Het is dan ook niet toevallig dat de menukaart hier vol staat met gerechten bestaande uit een ingrediënt dat recht uit de zee komt: vis. In het hartje van het Zoute schotelt chef Laurent je zowel klassiekers als gedurfde nieuwe creaties voor die met de seizoenen mee veranderen. Kabeljauw kun je bijvoorbeeld op de klassieke manier, met mousselinesaus, eten, maar evengoed in combinatie met ingrediënten die je nooit eerder samen proefde. Een aanrader voor visliefhebbers dus!
– Boo Raan: Hier proef je de traditionele Thaise keuken. ‘Boo Raan’ betekent ‘volgens de traditie’ in het Thaïs. En dat is ook hoe chef Dokkoon haar gerechten klaarmaakt. Haar kookkunsten leerde zij door bij haar thuis mee in de keuken te staan. Dokkoon kookt voornamelijk ‘Isaan’ gerechten, uit het noordoosten van Thailand. Als je houdt van spicy, ben je hier dus aan het juiste adres. Ook typisch Thaïs: hier eet je geen voor- of hoofdgerechten, maar krijg je alles op één tafel geserveerd. Maak kennis met de food sharing cultuur en proef van elkaars gerechten. Op tafel vind je enkel een lepel en een vork. Begin je ‘oplepelkunsten’ maar al te oefenen.
Door Eva Dekeyser.