Hoeveel geluk kun je hebben met een dagje zee in april? Met de warme gloed van de eerste zonnestralen op ons gezicht nemen we de overzet naar het VLIZ (Vlaams Instituut voor de Zee). Onze ontdekkingstocht door Bredene start in het gezelschap van Donald Deschagt, de enige echte seaweed chef, de Columbus van wieren en algen. Aan de golfbreker waar hij elke week een voorraad inslaat, vertelt hij waar het hem om te doen is. ‘Onze aardbol bestaat uit 70% water. En wat doen we ermee? Leegroven en vervuilen’.
Donald besloot om alle vooroordelen aan de kant te schuiven en met een frisse blik de planten van de zee te bestuderen. Zeewier zuivert het water én zit dan ook nog eens boordevol vitaminen, mineralen en antioxidanten. Zijn passie voor algen ontstond vanuit die gedachte. De chef van Le Homard et la Moule gaat sindsdien op een bewuste manier om met de natuurlijke producten die de Noordzee aanreikt. Zo verwerkt hij verschillende soorten wier in zijn gerechten. Of gebruikt die als zoutvervanger of als bindmiddel.
We willen er niet eens aan dénken wat voor een zonsondergang je op je bord krijgt!
Na een eerste kennismaking met de plantenwereld onder zeeniveau, wandelen we richting Strandpost 1. Een zalig windje begeleidt ons langs het uitgestrekte strand waar de blauwe lucht overgaat in de zee. Op de achtergrond horen we kinderen ravotten tussen de duinen en uitgelaten honden naar het zoute water happen. Geen volgebouwde dijk te bespeuren in Bredene, enkel het gebouw van strandbar Twins Club verschijnt in de verte, weliswaar na een grondige scrub door de rondvliegende zandkorrels.
Het gebouw is modern, met grote raampartijen die voor een open gevoel zorgen. Families waaien uit op het strand en komen tot rust op deze prachtige locatie. In de zomer leren kinderen er surfen terwijl de ouders zich ontspannen op een van de ligstoelen. We willen er niet eens aan dénken wat voor een zonsondergang je hier op je bord krijgt!
Wat een meesterlijke combinatie!
Donald wacht ons op en neemt ons mee naar de keuken waar we de kans krijgen om de subtiele algensmaak te proeven. Eerst is er gepekelde zalm in dille, rammenas en radijs, poeder van algen, zeevenkel, zeebanaan en zeekool met een jus van komkommer, groene appel, sushiazijn en mirin. Fris, zilt, op de grens tussen nordic en Japan. Maar vooral heel erg Noordzee. Er volgt nog gebrande paling met kers, balsamico en rode biet die gegaard is in algenwater met postelein en zelf geplukte rucola. Wat een meesterlijke combinatie!
Onze volgende afspraak is er eentje voor zoetekauwen. Meester in de marsepein Anthony Lams en zijn vrouw Bernadette verwelkomen ons in hun atelier met een verkwikkend kopje koffie. Terwijl Anthony zijn magische handen het werk laat doen, vertelt hij vol gedrevenheid: ‘Ik heb een opleiding patisserie gevolgd en ben nooit gestopt met oefenen of bijleren. Ik moet toegeven, ik ben een perfectionist, wat betekent dat ik mezelf steeds blijf uitdagen.’
Na een paar minuten tovert Anthony uit het niks een leeuw met weelderige manen en bijhorende T-bonesteak op tafel. ‘Alle ingrediënten bevatten geen enkele toegevoegde suikers en zijn 100 procent plantaardig. Zo natuurlijk mogelijk dus’, licht hij toe. Zijn passie druipt ervan af. Bernadette laat ons ondertussen proeven van haar vers gemaakte amandelmelk. De pure smaak van de geroosterde amandelen komt krachtig naar voren. Heerlijk.
We zetten onze wandeltocht verder richting ijssalon Mdue, bekend voor hun grote hart voor dieren. Uitbaters Haike en Glenn hebben namelijk ijs voor het viervoetige familielid bedacht. Het blafijs is op basis van karnemelk, wortelen, honing en appel. Het is dus een gezond alternatief zodat elke hond kan meegenieten van een ijsje. De ijscoupes voor tweevoeters moeten zeker niet onderdoen. Elke coupe die we zien passeren, is prachtig gepresenteerd en ook nog eens superlekker. Getest en goedgekeurd.
Voor de ultieme vitamineboost raden wij hun verse sapjes aan
We sluiten onze dag af in boerderij De Fruithoeve waar Luc en Katrien alleen maar aan topkwaliteit denken. Met hun groene vingers zijn ze gebeten door verse producten en de teelt ervan. Ze kweken allerlei groenten en fruit, waaronder pompoenen en appelen, die ze verkopen in hun winkel. Wat ze zelf niet produceren, halen ze van de veiling. De gemene delers van de dag, ‘natuurlijk’ en ‘lokaal’, komen overal terug. Luc en Katrien verkopen onder andere salades, vers gesneden groenten en soepen. Maar voor de ultieme vitamineboost raden wij hun verse sapjes aan.
Door Jill Kempenaers.
Foto’s: Tessa Laget.