Nogal wat mensen hebben Brugge de voorbije jaren als de pest gemeden. Omdat het er te druk was, te commercieel, te duur misschien wel. Maar Brugge is natuurlijk veel meer dan het openluchtmuseum waarvoor het vaak versleten wordt. Een keer je de moeite doet om wat dieper in de straatjes en steegjes te verdwalen, ontpopt Die Scone zich als een Grande Dame. Met allures, charme, veerkracht. Je moet Brugge kunnen schillen, als de rokken van een ui. Onder de opgeschoonde laag zit een verhaal van familiebedrijven, van mensen die hun stad graag zien en er alles willen aan doen om het imago op peil te houden.

De familie Vermast is zo’n warm nest. De eigenaars van Romantik Hotel de Orangerie leggen er bij elk gesprek de nadruk op dat hun hotel niet zomaar een sympathiek adres is waar je toeristen te slapen legt. Het is hun passie, hun ziel. Ze hebben de kamers eigenhandig ingericht, gedecoreerd. Ze zijn voortdurend op zoek naar verfraaiing, vernieuwing, verbetering, houden de vinger aan de pols. Dàt is het geheim van het succes. ‘Je moet je gasten graag zién,’ zegt Jan Vermast. ‘Ik doe dat de voorbije jaren een beetje meer vanop afstand. Mijn dochters houden zich met het dagelijkse management bezig.’

De traditionele afternoon tea bestaat uit een selectie fijne broodjes en scones, geserveerd met clotted cream en jam

Het moment is nu. Dit najaar. Deze winter. Er zijn om evidente redenen veel minder toeristen in Brugge. Maar daarom is het er niet minder knus, niet minder gezellig. De Orangerie trekt alle registers open om de gasten te verwennen in een van de comfort- of heritagekamers. Met een vorstelijk ontbijt. Een Engelse afternoon tea aan het water. Dat concept is trouwens relatief nieuw. Hetwerd geïntroduceerd door Anna, de zevende hertogin van Bedford, in 1840. De hertogin kreeg steevast honger rond 16 uur en vroeg om in de late namiddag een dienblad met thee, brood, boter en taart naar haar kamer te brengen – eerder had de graaf van Sandwich het idee gekregen om beleg tussen twee sneden brood te stoppen. Dit werd een gewoonte, en al snel begon zij vrienden uit te nodigen om deel te nemen aan dit ritueel.
De traditionele afternoon tea bestaat uit een selectie fijne broodjes en scones, geserveerd met clotted cream en jam. Taartjes en patisserie worden ook opgediend. Thee wordt uit zilveren theepotten in delicate porseleinen tasjes gegoten. Hebben we je alvast warm gemaakt?

De combinatie van antieke meubels en hedendaags pastelkleurig schilderwerk geeft het hotel een gezellige maar frisse, moderne uitstraling

De Orangerie gaat terug tot maar liefst 1580, toen de Kartuizerinnen er zich vestigden. De vrouwelijke tak van de Kartuizerorde bouwde in de daaropvolgende eeuwen hun bescheiden onderkomen uit tot een omvangrijk klooster. Aan het eind van de 18eeeuw doeken de Fransen het convent op en in de 19eeeuw wordt het door de Zusters van Liefde uit Gent bewoond. Daarna werd het nog gebruikt als koetshuis, als privéwoning, tearoom en pas sinds de tweede helft van de jaren 80 als hotel. Verleden en heden vallen er elkaar ook vandaag nog in de armen, en doen dat in een decor van antiquiteiten en frisse, luchtige kleuren, met smaak vormgegeven en gecombineerd. Een winters haardvuur maakt het plaatje compleet. Je kijkt er je ogen uit op de graveringen, de oude schilderijen, het tapijtwerk, en de zijden overgordijnen die voor een nostalgische charme zorgen. De combinatie van antieke meubels en hedendaags pastelkleurig schilderwerk geeft het hotel een gezellige maar frisse, moderne uitstraling. Geen wonder dat het al jaren tot de vaste collectie van de Romantik Hotels in Europa behoort.

Tot slot geeft de familie Vermast nog een aantal geheimtips prijs. Plekken waar zij zelf graag vertoeven. Omdat het er speciaal is. Omdat het past bij het DNA van de Orangerie. Virgul Brandstore is daar een van. Prima plek om ongestoord te shoppen als je straks een weekendje Brugge doet. Een hapje eten ’s middags? Dan wordt Secondo Sud aangeraden, een hippe Italiaanse eetplek. Contemplatie zoeken achteraf kan in een van de 46 godshuiskwartieren, verborgen binnenplaatsjes met oude huisjes, vanaf de 14e eeuw opgericht door rijke burgers of door ambachtsgilden. Een unieke plek. Zoals de Orangerie zelf.

Info en reserveringen:
Romantik Hotel de Orangerie, via deze link.

Tip! Kom Kerstmis vieren in de Orangerie. Vraag naar de speciale arrangementen.

Adres:
Kartuizerinnenstraat 10
8000 Brugge

Ontdek nog meer artikels over ...