Met de tent op bivak
In Wallonië ga je back to the basics: met je tent op stap en slapen onder de blote sterrenhemel op een matje. En misschien komt er wel een hert of everzwijn aan je tent snuffelen? In de bossen van de Ardennen kan het allemaal. Let op, je mag je tent niet overal opzetten. Daarom zijn er een aantal bivakzones ingericht waar je de nacht kan doorbrengen. Deze zones vind je onder meer op de trail ‘Entre Lesse et Lomme’ (78 kilometer) of de Grote Doortocht van het Woud van Chimay (170 kilometer). Het is er zalig ontwaken bij een opkomend zonnetje en fluitende vogels. Wie toch iets meer beschutting zoekt, kan in de Condroz slapen in een artistieke schuilplaats langs de Kunstpaden.
Trails voor joggers
Dat je in Wallonië prachtige wandelingen kan maken, weten we intussen. De streek is ook ideaal voor een fietstochtje of mountainbikeritje. Maar wist je dat je er ook perfect kan lopen? De hellingen moet je er bijnemen, maar dat is deel van Wallonië. Trails zijn er erg populair en dankzij bewegwijzerde routes loop je midden in de natuur zonder te verdwalen. In de streek rond Spa en de Hoge Venen is er 600 kilometer aan paden voor trails, inclusief pittige hoogteverschillen, en ook in de Famennestreek kan je terecht voor een looptochtje. In het natuurpark Hoge Venen zijn er houten paden met een effen ondergrond, ideaal voor lopers met gevoelige knieën.
Packraften is de ideale combinatie van een goede wandeling, een smakelijke picknick en peddelen op het water
De Europese Big Five
Diep in de Ardennen kan je heel wat wilde dieren spotten: herten, everzwijnen, hazen, noem maar op. Wil je het bijzondere dierenrijk wat meer verkennen? Dat kan in het Domein van de Grotten van Han, waar zelfs beren, lynxen en wolven zitten. Al zijn er ook heel wat kleinere en schattige dieren in Wallonië waartussen je kan vertoeven. Zo is er een groot aanbod aan boerderijverblijven waar je tussen de schapen, geiten en paarden kan overnachten. Extra leuk met kinderen die er zelfs koeien mogen melken en geitjes eten geven.
Raften voor avonturiers
Wie het wel heeft voor een kajak- of kanotochtje is misschien ook te vinden voor de avontuurlijkere versie: raften. Niet zomaar een raft, maar eentje die je opvouwt en in je rugzak steekt en oppompt als je op het water wil. Dit geeft je ontzettend veel vrijheid en verbindt je met de natuur en het water. Iets te avontuurlijk voor jou alleen? Luc van Pack & Raft organiseert avontuurlijke tochten, inclusief picknick en opvouwbare raft. Je trekt door de bossen en na een stevige wandeltocht en lekkere lunch kan je verder genieten op het water met je eigen raft. Laat je meevoeren op de stroming van de Ourthe en geniet van de stilte en natuur rondom je. Packraften is de ideale combinatie van een goede wandeling, een smakelijke picknick en peddelen op het water.
Vind je innerlijke rust
Wie heeft vandaag geen nood aan wat kalmte? In Wallonië zijn er voldoende mogelijkheden die rust brengen in je hoofd en je even doen stilstaan. Yoga is de ideale activiteit om je lichaam en geest te verenigen. Heel wat yoga-instituten komen dan ook regelmatig naar de Abdij van Orval of het Tibetaans instituut in Hoei om er sessies te organiseren. In de Abdij van Orval en Maredsous kan je ook persoonlijk bezinnen in de vorm van een stilteretreat. En in de regio van Couvin neem je deel aan een bezinningsweekend met een sofrologe, die je meeneemt in het bos en naar de Grotten van Neptunus om je relaxatietechnieken aan te leren.
Meer en meer mensen grijpen terug naar mediatie voor wat me-time. In principe kan je overal mediteren, maar op het meditatiepad door de abdijruïnes van Villers-la-Ville kom je helemaal tot rust. Wie een echte tocht van bezinning wil maken, hoeft daarvoor niet naar Spanje te stappen. Je kan de Compostellaroute ook met de fiets doen en het toeval wil dat deze langeafstandsroute EuroVelo 3 ook door Wallonië gaat.
Door Jana Baert.
Meer info over natuuravonturen vind je op visitwallonia.be.