Het ontstaan van de Polders

De geschiedenis van de Vlaamse Polders weerspiegelt eeuwenlange inspanningen van de bewoners langs de kustlijnen van Vlaanderen en Nederland, die met vastberadenheid het laaggelegen land beschermden tegen de kracht van de Noordzee. Door de aanleg van dijken en waterbeheersingssystemen zoals sluizen wordt het waterpeil tot op de dag van vandaag gereguleerd, waardoor onze Polders zijn ontstaan. De hoogtijdagen van deze strijd vielen in de 16e en 17e eeuw, toen de inwoners grote stukken land herwonnen op de zee. Vandaag de dag zijn de kenmerkende vruchtbare polderlandschappen er nog steeds het directe resultaat van. En precies daar gaan we naartoe!

polders_stil1827
waterland_oudeman_stil1827

Het Meetjesland & Waterland-Oudeman

We belanden in het Meetjesland, meer specifiek in het rustige dorpje Waterland-Oudeman. Beide benamingen kennen een interessante oorsprongslegende. Voor het Meetjesland wordt een verhaal verteld over keizer Karel V, die tijdens een doortocht alleen oudere vrouwen zag. Hoe dat kwam? Uit angst voor de seksuele verlangens van de keizer hielden inwoners hun dochters verborgen … Keizer Karel V noemde dit gebied daarom het land van de ‘meetjes’.

Waterland-Oudeman dankt z’n naam dan weer aan stichter Hiëronymus Lauweryn, die het oorspronkelijke watergebied toepasselijk “Waterland” noemde. Soms hoef je het écht niet ver te zoeken. Nadat de man overleed zette zijn zoon Matthias zijn werk voort. Hij noemde de nieuwe polder de ‘Oudemanspolder’, als eerbetoon aan zijn vader. Dit resulteerde in de samensmelting van beide namen tot Waterland-Oudeman. En zo geschiedde!

polders_stil1827_meetjesland_1
polders_stil1827_meetjesland_2
polders_stil1827_meetjesland_3
Vanuit de landschapstuin kijk je uit over de grazende koeien op de familieboerderij, het perfecte decor voor een ontspannend aperitief.

Overnachten in de Polders: Stil 1827

Verblijven doen we bij het gloednieuwe Stil 1827, dat als luxe bed & breakfast de balans vindt tussen historische charme en moderne luxe. Deze prachtige gerenoveerde hoeve straalt gezelligheid en warmte uit, en behoud ook haar oorspronkelijke karaktertrekjes. Met slechts 4 kamers, elk genummerd naar een cijfer uit de bouwdatum van de hoeve, heeft Stil 1827 haar naam prima gekozen: hier kom je in alle stilte tot rust. We verkennen er de gemeenschappelijke ruimtes zoals de loggia voor drankjes en snacks, lezen een goed boek in de ruime woonkamer, koken lekkers in de goed uitgeruste keuken en genieten van de weelderige tuin met hottub en sauna (privé boekbaar).

Vanuit de landschapstuin hebben we ook uitzicht op de grazende koeien van de familieboerderij van de ouders van eigenaar Dries De Causmaecker. Volgens Dries is dit hét perfecte decor voor een ontspannend aperitief, en dat kunnen we alleen maar beamen. Bij Stil 1827 verloopt het verblijf overigens ‘contactloos’, via een pincode. Deze B&B vormt ook een goede uitvalsbasis voor daguitstapjes naar Brugge, Knokke-Heist en Sluis. Voor de avonturiers zijn er elektrische fietsen te huur om deze mooie streek te verkennen of een tochtje naar de zee te maken, want die ligt vlakbij!

polders_stil1827_meetjesland_4
polders_stil1827_meetjesland_5
polders_stil1827_meetjesland_6

Fine dining in de Polders: Tafel Twaalf

Ontbijten deden we bij Tafel Twaalf, slechts een steenworp verderop in de straat. Het restaurant biedt een fine dining ontbijtervaring in het hart van Waterland-Oudeman. Gastvrouw Fien De Causmaecker is de zus van Dries, eigenaar van Stil 1827. Broer en zus zijn telgen van een trotse landbouwersfamilie. Alles wordt er vers bereid door Jonas, Fien’s man, die al in menig sterrenrestaurant werkte. Bij Tafel Twaalf vind je – naast de allerhartelijkste ontvangst – kraakvers brood, uitstekende koffie, lekkere sapjes én een lokaal, verfijnd ontbijt waar je als reiziger vaak alleen maar van kan dromen. De ingrediënten komen van boeren uit de buurt, van veld tot bord. Ook boerderij ‘Het Waterland’, van Fien en Dries’ ouders, levert hier verschillende producten. Lokale authenticiteit wordt in Tafel Twaalf’s gerechten dan ook op een mooie manier onderstreept.

tafel twaalf_waterland oudeman
tafel twaalf_sint-laureins_waterland oudeman
tafel twaalf_polders_meetjesland_fine dining

Op boerderij Het Waterland wordt bijvoorbeeld ‘paarse tarwe’ verbouwd, bekend om zijn natuurlijke kleur, smaak en hoog eiwitgehalte. Deze tarwesoort wordt op haar beurt verwerkt tot ‘Puur Paars’ bloem, zonder toevoegingen. Dat doet de familie in samenwerking met een lokale molenaar. Bij Tafel Twaalf proef je deze bijzondere paarse bloem in koekjes, brood of andere bereidingen. Gasten kunnen rustig de dag aanvatten aan de imposante tafel – een gespreksonderwerp op zich – waar tot wel 16 personen gezamenlijk aanschuiven. Dat doen ze te midden van een uitgebalanceerde mix van plattelandscharme en luxe. Pro-tip: reserveer voldoende op voorhand en geniet hier ook ’s avonds van een verfijnd diner aan de lange tafel.

boerderij het waterland_sint-laureins_1
boerderij het waterland_sint-laureins_2
boerderij het waterland_sint-laureins_3
polders_stil1827_meetjesland_3

Praktisch

Zin in een dichtbijvakantie? Stil 1827 en Tafel Twaalf zijn twee adresjes waar je graag naartoe terugkomt voor een ontspannen weekend in het prachtige polderlandschap.

Tafel Twaalf: Kerkstraat 12, 9988 Sint-Laureins
Stil 1827: Kerkstraat 22, 9988 Sint-Laureins
Boerderij Het Waterland: Rovershoek 4, 9988 Sint-Laureins

Door Jasmina Dekrem

Ontdek nog meer artikels over ...