Yves Cappelle, een toegewijde leraar Frans aan het Sint-Jozefinstituut in Schoten, is een man van vele talenten. Naast zijn rol in het onderwijs, waar hij al jaren studenten inspireert met zijn passie voor de Franse taal, heeft Yves ook een hechte band en liefde voor toerisme. Zijn kennis van de Vlaamse regio heeft hem ertoe gebracht om als gids voor Toerisme Vlaanderen aan de slag te gaan. Een rol waarmee hij zijn diepgaande kennis van de lokale geschiedenis, cultuur en natuur deelt met bezoekers van alle leeftijden, en van overal.

Tijdens onze wandeling door het Kempense Kapellen bleek Yves dan ook niet alleen een bekwame gids – as expected – maar ook een boeiende verteller. Zijn enthousiasme voor het dorp en zijn rijke verleden werkte aanstekelijk. Mede dankzij zijn anekdotes en historische feiten weet hij de omgeving tot leven te brengen, waardoor elke stap van de wandeling een nieuwe ontdekking lijkt. Yves’ vermogen om mensen te verbinden met de plekken die ze bezoeken, maakt hem tot een onmisbare schakel tussen toeristen en de verborgen schatten van Vlaanderen. En vandaag krijgen wij bij june. de rol als schakel op ons. Met als doel de eigenzinnigheid en sfeer van Kapellen net zo enthousiast over te brengen als Yves. Want geloof ons, Kapellen heeft zo veel meer te bieden dan je op het eerste zicht zou denken.

De Sint-Jacobuskerk

De eerste plek waar Yves ons mee naartoe neemt, is de Sint-Jacobuskerk. Dat is een van de oudste en meest historische gebouwen in Kapellen. Oorspronkelijk stond op deze plek in de 13de eeuw een kapel gewijd aan Sint-Jacob. Volgens verschillende bronnen ontstond rond deze kapel Kapellen, want omwille van de hogere ligging vestigden heel wat mensen zich liever hier dan op de nabije polder die regelmatig overstroomde.

De kapel heeft door de eeuwen heen vele verwoestingen en herstellingen ondergaan en groeide daardoor ook uit van kapel tot kerk. Het is een van de achttien Vlaamse kerken die aan de heilige Sint-Jacob zijn toegewijd. Dat kan je zien aan de bronzen Sint-Jacobsschelp in het portaal van de kerk en de wegwijzer op het Kerkplein die de afstand naar Santiago de Compostela aangeeft: 2.140 km. Er passeren dan ook regelmatig de nodige pelgrims op hun tocht naar het zuiden.

De patroonheilige Sint-Jacobus wordt jaarlijks op 25 juli gevierd, een feestdag die tot vandaag de datum van de jaarlijkse kermis in Kapellen bepaalt. De Sint-Jacobuskerk is daarom niet alleen een historisch monument, maar ook een levendig onderdeel van het culturele leven in Kapellen.
Kerkstraat 2

Iedereen die zich waagt aan de Santiago de Compostela, passeert langs de Sint-Jacobuskerk in Kapellen.

Bistro Buitengewoon

Vlakbij de kerk neemt Yves me met een grote glimlach mee naar Bistro Buitengewoon. Al meer dan zes jaar is de buitengewone plek een begrip in Kapellen en omgeving, en terecht. Die unieke eetgelegenheid wordt mee uitgebaat door mensen met een mentale beperking, waar de bistro zijn bijzonder en hartverwarmend karakter aan te danken heeft. Want net zoals Yves heeft ook iedereen die hier de schort aantrekt zijn en haar brede glimlach bovengehaald.

Bij Buitengewoon kun je onder andere terecht voor een heerlijke en eenvoudige lunch, of gewoon om iets te drinken. Het menu biedt een selectie smakelijke gerechtjes die met zorg en liefde zijn bereid. Of je nu zin hebt in een vers gebakken taart of luchtige pannenkoeken, hier heb je keuze genoeg. Bovendien is de locatie van de bistro adembenemend mooi, wat altijd mooi meegenomen is!
Dorpsstraat 45

Achter de toog van Bistro Buitengewoon staat er altijd iemand met een grote glimlach klaar om je te helpen!

De Smoldersklok

In het Erfgoedcentrum van Kapellen bevindt zich een van de meest indrukwekkende astronomische klokken ter wereld: de Smoldersklok. Die unieke klok is het meesterwerk van Willem Smolders, een befaamde uurwerkmaker-juwelier uit Putte, die een diepe fascinatie had voor astronomie, weet Yves Cappelle ons bij te brengen. Smolders, die vorig jaar 100 jaar zou zijn geworden, bouwde de klok tussen 1943 en 1952. Het kunstwerk, dat 3,5 meter hoog is en meer dan anderhalve ton weegt, is een ware prestatie op het gebied van vakmanschap.

De Smoldersklok bestaat uit maar liefst 30.000 onderdeeltjes, die allemaal door Smolders zelf zijn vervaardigd met behulp van een kleine freesmachine. Geen enkel onderdeeltje is dus aangekocht! Na meer dan 10.000 uren druk in de weer was de klok klaar, en bleek het een verbluffend staaltje van precisie te zijn. De klok bevat 55 wijzerplaten aan de vier zijkanten waarop allerlei astronomische gegevens zijn af te lezen, zoals de stand van de zon, maan en planeten, gekoppeld aan de tijd op elf verschillende plaatsen in de wereld.

Naast deze indrukwekkende functies toont de Smoldersklok ook de dierenriem, sterrenregens en de getijden in steden als Antwerpen, Oostende, Dover en Brest. Een bijzonder detail is het treintje dat elk uur op een tussenverdieping rondrijdt en wagonnetjes bevat, die elk een Belgische provincie voorstellen. De combinatie van mechanische precisie en astronomische kennis maken van de Smoldersklok een unieke en fascinerende attractie in het Erfgoedcentrum van Kapellen, waar bezoekers kunnen genieten van een stukje geschiedenis en ingenieus vakmanschap.
Van Paesschendreef 3

Yves Cappelle vertelt met fascinatie over de Smoldersklok in het Erfgoedcentrum in Kapellen.

Een voorstelling bijwonen in LUX

Vlakbij vind je LUX, met zijn karakteristieke cirkelvormige gevel, is een ankerpunt in Kapellen en neemt door zijn functie en ligging een bijzondere plaats in de gemeente in. De uitstraling van het gebouw maakt het een aangename plek om langs te wandelen, maar vooral om deel te nemen aan de vele activiteiten die er plaatsvinden. Want dat is wat alle Kapellenaren hier komen doen. In zowel de grote als de kleine zaal worden talloze voorstellingen en festiviteiten georganiseerd, variërend van feest, theater en kunst tot culturele evenementen met kleine en grote namen. Dagelijks trekt LUX een divers publiek, die allemaal een zitje hebben gereserveerd voor artiesten als Bart Peeters en Bart Kaëll, waardoor het een levendig en onmisbaar deel van de Kapelse gemeenschap is.
Marktplein 1

De polyvalente zaal Lux

De ontroerende stiltetuin

De dag sluiten we af op een van de rustigste plaatsen in Kapellen: de stiltetuin in gemeentepark Beaulieu. Gecreëerd door Roel Vanheffen en André De Nys, die beiden de strijd tegen kanker hebben gewonnen, besloten ze een ode te brengen aan alle vechters die momenteel nog strijden tegen de genadeloze ziekte. Roel zag de noodzaak van een stille plek, een toevluchtsoord weg van de drukte en het lawaai, en André overtuigde het gemeentebestuur om dat project dan ook te realiseren. Dankzij hun inzet en de steun van de gemeente, werd een hoek van de rozentuin omgevormd tot een serene stiltetuin, die met lof werd onthaald door inwoners en bezoekers van her en der.

De stiltetuin in Kapellen biedt een vredige omgeving waar bezoekers kunnen reflecteren en tot rust kunnen komen. Beeldhouwer Peter Kempenaers uit Sint-Mariaburg ontwierp een indrukwekkend vrouwenbeeld voor de plek, dat hoop, troost en kwetsbaarheid uitstraalt.

Naast de stoeltjes en het beeldhouwwerk, zijn er ook bordjes met bezinningsteksten geplaatst om bezoekers te helpen bij hun stiltemomenten. De teksten nodigen je uit om even stil te staan bij het leven, en thuis te komen bij jezelf, positieve energie op te laden, en oog te hebben voor de schoonheid van de natuur om je heen. Want ongeacht de diepe betekenis van de plek, is de omgeving van de stiltetuin er eentje om te onthouden.

Het vrouwenbeeld in het centrum van de stilteplek straalt hoop, troost en kwetsbaarheid uit.

Overnachten in Kapellen

Aangezien Kapellen het perfecte toevluchtsoord is voor een midweek in een randgemeente van België, heeft de gemeente enkele keuzes klaar om een of meerdere nachten te vertoeven:

Villa Acacia: Villa Acacia, een romantisch huis in cottage stijl, diende ooit als buitenverblijf voor een welgestelde Antwerpse familie. De elegante kamers weerspiegelen dan ook die rijke historie. Bovendien kan je genieten van het ontbijt in de authentieke woonkamer of op het charmante terras.

B&B Villa Clerie: Met drie nette kamers biedt B&B Villa Clerie, gelegen in een rustige woonwijk, een aangenaam verblijf voor de stille genieters. Gasten kunnen gebruikmaken van de gemeenschappelijke zitruimte, het terras en de ruime tuin.

BosOase: In de BosOase kun je volop profiteren van natuur, stilte en veel privacy. Het gezellige gastenverblijf voor twee personen ligt aan de rand van de Kalmthoutse Heide en heeft alle kamers op de begane grond. Je beschikt over een eigen tuin, terras en fietsenstalling, om optimaal gebruik te maken van de activiteiten in de buurt tijdens je weekendje weg!

Door: Rens Oosterlinck
Meer inspiratie vind je op de website van Kempen.

Ontdek nog meer artikels over ...