Dorien is samen met haar verloofde en twee jonge kindjes op vakantie in de Faeröereilanden en IJsland
“We zijn met onze eigen auto vertrokken vanuit België naar Hirtshals, Denemarken om daar de ferry te nemen naar de Faeröer eilanden. We blijven hier nu drie dagen en vertrekken dan naar IJsland”. Was reizen met de auto een bewuste keuze? “Ja, we hebben de afweging wel gemaakt. Vooral met de kindjes is het heel gemakkelijk. Geen gesleep met bagage en minder kans op besmetting dan in het vliegtuig. Ook de ferry leek ons een belevenis op zich. We namen de Smiryl line en de boot was ontzettend goed uitgerust: we hadden onze eigen cabine en we hadden toegang tot een cinema, een fitness, speeltuintjes en goeie restaurantjes”.
Als ik haar vraag of ze twijfelden om te vertrekken is haar antwoord duidelijk: “Nee, totaal niet. Normaal zouden we eigenlijk naar Namibië op vakantie gaan. We hadden de reis een jaar geleden geboekt en al helemaal uitgestippeld. Eind juni bleek dan helaas dat het niet kon doorgaan. IJsland was dus het alternatief”. Wél bleef het tot het laatste moment spannend of ze überhaupt mochten vertrekken: “We namen een coronatest af in België om er zeker van te zijn dat we de Faeröer zouden binnen mogen. De laatste resultaten van die test kregen we pas donderdag, en we vertrokken vrijdagavond. Ook wisten we niet zeker of Denemarken zijn reisadvies voor België zou aanpassen. Uiteindelijk heb ik dus donderdagavond nog snel de koffers gemaakt”.
“We zijn ontzettend blij om even weg te zijn uit België. De laatste maanden waren zwaar: continu thuiswerken, twee kleine kindjes opvangen, weinig mensen zien… We keken er echt naar uit om op vakantie te vertrekken. We wilden ook iets positief uit de annulering van onze Namibië-reis halen”. IJsland stond al een tijdje op hun bucket list en na wat opzoekwerk bleken de Faeröereilanden ook een interessante bestemming. “Het lijkt hier een beetje op de Schotse Highlands: veel eilanden, ruwe natuur en makkelijk te bezoeken met de auto. Tot nu toe zijn we heel tevreden. Een aanrader!”
Dorien vertelt dat de maatregelen op de eilanden een stuk minder streng zijn dan in België. “Er is hier geen mondmaskerplicht en de social distance wordt ook niet echt behouden”. In het algemeen voelen ze zich wel veilig. “Er zijn hier zeer weinig gevallen en alle activiteiten die we doen zijn in de natuur. Het lijkt alsof het virus hier even niet bestaat”.
‘Ik voelde me relatief veilig tijdens de vlucht’
Ilse en haar man brengen hun vakantie door in het Spaanse stadje Altea
“We hebben eigenlijk op alle mogelijke manieren gereisd!”, vertelt Ilse al lachend aan de telefoon. “We kochten ons huisje in Altea vlak voor corona en konden er pas onlangs in. We zijn met een deel van de verhuis in de auto naar hier gereden, en dan met het vliegtuig terug om nog wat te werken. Daarna met het hele gezin in het vliegtuig naar Altea om aan het einde van de vakantie opnieuw met de auto terug te keren”.
“Ik voelde me relatief veilig tijdens de vlucht. Iedereen had een mondmasker aan en je krijgt een handgelleke. Het vliegtuig zat wel gewoon gevuld zoals altijd. Het in- en uitstappen gebeurde in blokken en we hadden het geluk dat wij met onze bubbel helemaal achteraan op dezelfde rij zaten”.
Veel Spanjaarden gaan op vakantie in eigen land en het stadje Altea is tijdens de zomer een echte toeristische hotspot. “Het is hier tamelijk druk dus afstand houden is niet altijd even eenvoudig. Er is wel overal mondmaskerplicht, zowel op straat als in de winkel. Met de warme temperaturen is een mondmasker niet altijd even aangenaam, maar de regels worden gerespecteerd”. Spijt van haar beslissing heeft Ilse zeker niet: “Uiteindelijk zitten we met onze bubbel veilig in het huisje en zoeken we ook geen risico. Als ik dan bijvoorbeeld de beelden zie van het overvolle treinstation in Oostende dan voel ik me hier toch wel een stuk veiliger”.
‘Al bij al zijn we extreem blij om even weg te zijn uit België’
Jo is met zijn gezin en een bevriend koppel op reis in Kroatië
“We hebben toch even getwijfeld om te vertrekken,” geeft Jo toe. “Maar we hadden onze vakantiewoning en vluchten al ruim op voorhand betaald en geen recht op compensatie. Aangezien we toch in een afgelegen huisje zitten, leek het risico ons klein”.
Het gezin reisde met het vliegtuig naar Kroatië en voorzag ook een mini-mondmasker voor hun vierjarig zoontje: “In feite was het niet nodig, maar we voelden ons er toch beter door. Het vliegtuig was vrij gevuld dus ik moest even een mentale switch maken. Je moet ervan uitgaan dat het veilig is, en dat het klopt dat de lucht om de tien minuten gezuiverd wordt. Het is een beetje bevreemdend: een half jaar geleden was het vliegtuig nemen de normaalste zaak van de wereld, maar nu voelt het raar om met zoveel mensen dicht bij elkaar te zitten”.
“De situatie in Kroatië is vergelijkbaar met deze bij ons in het begin van de zomer. Mondmaskers zijn verplicht in winkels en in openbare gebouwen, maar in het straatbeeld zie je er nauwelijks. Op zich is er hier wel ruimte genoeg, dus je kan makkelijk de drukte vermijden”.
Het is niet nodig om je te registreren bij restaurants of cafés, maar de Kroatische overheid vraagt reizigers wel om een formulier in te vullen met hun contactgegevens en binnenlandse bestemmingen. “De veiligheidsmaatregelen zijn duidelijk, ook vanuit de Belgische overheid via de website van Buitenlandse Zaken. Uiteindelijk is het een kleine formaliteit om zo’n formulier in te vullen. Verder zijn we van plan om ons te laten testen bij terugkeer, ook al is het niet verplicht”.
“Al bij al zijn we extreem blij om even weg te zijn uit België. We mijden ook bewust alle sociale media en nieuwssites om even ons hoofd te kunnen leegmaken. Ik moet toegeven dat dat onder het Kroatische zonnetje toch wat beter lukt dan in eigen land (lacht). Na een paar stressvolle maanden doet zo’n vakantie extra deugd”.
Anouschka reisde met het vliegtuig en huurauto naar de Côte d’Azur
“Eigenlijk was ik van plan om met de auto te gaan, omdat mij dat het veiligste gevoel gaf. Helaas ging mijn auto stuk en moest ik snel een andere oplossing zoeken.” Ze vertelt dat ze even moeite had met de plotse switch: “Het was een heel bizarre ervaring. Het vliegtuig zat volledig vol en ik vond persoonlijk dat je heel weinig merkt van de veiligheidsmaatregelen. Het opstappen gebeurde dan wel in groepen, maar in feite was het even druk als anders”.
Sinds 1 augustus moet iedereen die voor minstens twee dagen op reis gaat een Passenger Locator Form invullen voor ze terugkeren naar België. Er wordt gevraagd naar de persoonlijke gegevens, bestemming en manier van reizen. “Ik merkte bij het terugkeren dat veel mensen het formulier niet op voorhand hadden ingevuld. In het vliegtuig werden er papieren versies uitgedeeld door de stewardessen. Ik had het online gedaan en dat werkte behoorlijk: de eerste keer blokkeerde het systeem, maar daarna kon ik het in vijf minuten invullen”.
In vergelijking met België worden de maatregelen in Frankrijk volgens Anouschka iets nonchalanter opgevolgd: “Mijn vriend en ik zaten in Bormes-les-Mimosas. Ter plaatse moet je een mondmasker aandoen in de winkel en om te bewegen op restaurant. Veel mensen hielden zich daar niet aan, en zij werden er ook niet echt op aangesproken. Ook afstand bewaren gebeurde nauwelijks”.
“Ik heb enorm van de reis genoten, maar het was toch niet hetzelfde als anders”, concludeert ze. “In mijn achterhoofd was ik constant bezig met de actualiteit en de veranderende kleurenzones. We hadden een aantal uitstapjes gepland naar Saint-Tropez en andere stadjes, maar die hebben we uiteindelijk niet gedaan”.
In Sevilla werd hun temperatuur gemeten bij het binnengaan van sommige monumenten
Serena ging samen met haar vrienden roadtrippen in Andalusië
“Sorry hoor, je klinkt even alsof je door een glas spreekt”, onderbreekt Serena mijn vraag. Hoewel het niet zo ver is naar het zuiden van Spanje, kraakt en hapert onze verbinding voortdurend. “Ik zet me wat dichter bij het huisje”. Samen met haar vriend en een bevriend koppel geniet Serena van de Spaanse zon in een vakantiewoning nabij Murcia. “De culturele trip is al een beetje afgerond, nu willen we vooral even ontspannen”. Het viertal vloog vanuit Amsterdam naar Sevilla en bezocht al Malaga, Cordoba en Granada. Ze eindigen hun reis in Alicante en vliegen zo terug naar Brussel.
“Ten vroegste 48 uur voor aankomst in Spanje moesten we een online vragenlijstje invullen over onze gezondheid. Op basis daarvan kreeg je een QR-code, deze werd vlak na de gate gescand. Ook op Schiphol, voor vertrek, was het verplicht om een gelijkaardig formulier op zak te hebben, maar niemand heeft ons daar naar gevraagd”.
Ze prijst de Spaanse manier van aanpak: “De maatregelen worden hier heel goed opgevolgd, zowel door toeristen als door de lokale bevolking. Er is overal mondmaskerplicht en ik heb me deze reis nooit onveilig gevoeld”. In Sevilla werd hun temperatuur gemeten bij het binnengaan van sommige monumenten. Ook in de horeca merkt ze de impact van de maatregelen: “Op tafel worden er nu wegwerppotjes voor olie en azijn gebruikt, in plaats van grote glazen flessen. Ook het bestek zit steeds hygiënisch verpakt”.
Op sommige vlakken is de Spaanse overheid minder streng. Anders dan in België doen ze in Spanje niet aan contact tracing. Het achterlaten van je gegevens is niet nodig, noch in restaurants noch in openbare gebouwen. “Er wordt ook iets minder strikt afstand gehouden van elkaar, misschien omdat iedereen een mondmasker draagt”, vertelt Serena.
“In het algemeen is het hier wel heel rustig. Onze gids voor het Alhambra vertelde bijvoorbeeld dat het paleis nog geen 1.000 bezoekers per dag heeft. In een normaal jaar zijn dat er zo’n 8.000”. Ondanks de weinige toeristen hangt er nog steeds een gezellige sfeer in de stadjes: “Gelukkig ziet het horeca-leven er nog redelijk hetzelfde uit, ondanks de maatregelen. Ik keek ernaar uit om opnieuw citytrips te kunnen maken en mooie dingen te kunnen zien. In dat opzicht is de reis zeker geslaagd. Ik had echt zin om even te ontsnappen aan het hele corona-gebeuren”.
Helemaal duidelijk is de terugkeer naar België nog niet voor Serena. “Ik heb me daar bewust nog even niet mee bezig gehouden”, grinnikt ze. “Sowieso willen we ons wel veilig gedragen. Mijn vriend en twee vrienden werken van thuis uit en zijn van plan om in zelfquarantaine te gaan. Ik werk op kantoor maar heb er geen probleem mee om ook even thuis te blijven”.
Er zijn weinig gevallen en bovendien zit je haast altijd buiten, in de gezonde berglucht
Karel wandelt met een groepje door het Pitztal in Oostenrijk
“Een magnifiek mooi dal!”, vertelt Karel enthousiast aan de telefoon. Oorspronkelijk zou hij een groepsreis begeleiden, maar daar stak corona een stokje voor. “Nu zijn we met een gezelschap van vier, wat uiteindelijk wel heel gezellig is”.
De situatie in Oostenrijk is iets losser dan in België. Er moet slechts één meter afstand worden gehouden en een mondmasker is enkel verplicht bij het binnengaan van restaurants, op de kabelbaan en op het openbaar vervoer. “Ik merk wel dat er wat meer toeristen zijn dan anders, maar eigenlijk is er hier heel weinig kans op besmetting. Er zijn weinig gevallen en bovendien zit je haast altijd buiten, in de gezonde berglucht”.
“Voor velen is het de eerste vakantie dit jaar”, vertelt Karel. “Het doet deugd om er even op uit te trekken en het dagelijkse leven te doorbreken”. Elke dag wandelt het viertal een andere route in de prachtige natuur. In tegenstelling tot België is het er nu een koele 21 graden. “Allez, maar niet dat ik je jaloers wil maken hé!”, sluit Karel lachend ons gesprek af.
Door Justine Demeulenaere.
PS: Wil je één van onze foto’s aan je muur thuis of op kantoor hangen? We printen ze op het allermooiste papier. Neem een kijkje in onze webshop!