Bijzonder authentiek zijn behandelingen, baden, massages en cosmetica met Zuid-Tiroolse natuur- of kwaliteitsproducten, die deels op een eeuwenoude landbouwtraditie zijn gebaseerd. Maar ook factoren als het landschap en de natuurlijke omgeving kunnen een doorslaggevende bijdrage leveren aan ontspanning, stressvermindering en gewoonweg een goed gevoel. Het bijzondere aan de wellnessprogramma’s in Zuid-Tirol is dan ook de integratie van de middelen die uit de natuurlijke omgeving beschikbaar zijn. De uit Japan “geïmporteerde” bostherapie mag dan nu wel helemaal in zijn, in Zuid-Tirol stapt men al zo lang men zich kan herinneren in de buitenlucht om zich goed te voelen. De regio herbergt immers zo’n 114 verschillende bostypes die 50% van de oppervlakte (meer dan 3.700 vierkante kilometer) beslaan.
1. Frisse bos- en berglucht
Zelfs toen de keizers het nog voor het zeggen hadden, stuurden Weense artsen aristocraten en leden van de high society naar Zuid-Tirol voor een kuur in de frisse lucht. Gries-San Quirinio, een district van Bolzano/Bozen, Meran/Merano en Toblach/Dobbiaco behoorden tot de belangrijkste klimatologische kuuroorden van het gebied. In het berggebied Plose, boven Brixen/Bressanone, werden sanatoriumprojecten opgestart. Daar was immers de “zuiverste frisse lucht” van de keizerlijke en koninklijke monarchie te vinden.
Ook vandaag hebben wetenschappers in Zuid-Tirol twee zeer verschillende plaatsen aangewezen mensen met een pollenallergie, waar dankzij de absoluut zuivere lucht de ademhaling van de getroffen patiënten wordt vergemakkelijkt. De klimaatgalerij in de verlaten mijn van Prettau/Predoi achterin het Ahrntal is een absoluut mekka geworden voor mensen met een allergie. Hier kan je met een treintje tot diep in het binnenste van de berg gaan en een paar uur letterlijk en figuurlijk op adem komen. Het luchtkuuroord Sulden/Solda daarentegen biedt op 1.900 meter hoogte zuivere en pollenvrije lucht. Bovendien werd ook in de buurt van grote watervallen als die van Partschins, Barbiano en de Reinbach-watervallen bij Sand in Taufers/Campo positieve effecten waargenomen als gevolg van de nevel van het vallende water.
Ademhalen mag dan wel de natuurlijkste zaak van de wereld zijn, zelfs correct ademhalen moet je leren. Stefan Braito en Andreas Boniatti zijn twee deskundigen in Zuid-Tirol die zich intensief met dit onderwerp bezighouden en hun ervaring doorgeven. Bij bosbaden gaat het bijvoorbeeld om bewust ademhalen in een zeer rustgevende omgeving. De specialist van Zuid-Tirol is Martin Kiem, een internationaal erkende en opgeleide natuur- en bostherapiegids. Bosbaden en diep ademhalen zijn twee begrippen die actief worden aangemoedigd bij gasten van Vitalpina Hotels Zuid-Tirol. Hotel Silena in Vals/Valles biedt zelfs speciale ademhalingswandelingen aan.
(Lees verder onder de foto’s.)
2. Digital detox
Wil je graag eens écht unpluggen maar vind je het moeilijk om je smartphone niet telkens te checken? Dan biedt Zuid-Tirol met tal van accommodaties met weinig of zonder signaal, of waar de Wi-Fi ‘s avonds uitgeschakeld is, de ideale oplossing. Hieronder enkele aanraders van adresjes voor een offline vakantie in de natuur:
- Odles Lodge in het berggebied Plose in Brixen/Bressanone
- Vigilius Mountain Resort in Lana/Vigiljoch
- Gasthof Kohlern inn boven Bolzano/Bozen
- Bio Hotel Theiner’s Garten in Gargazon/Gargazzone
- Bio Hotel Panorama in Mals/Malles
- Bio Landhotel Anna & Reiterhof Vill in Schlanders/Silandro
- Bio Hotel Pennhof in Barbian/Barbiano
- Hotel Aqua Bad Cortina in St. Vigil in Enneberg/San Vigilio di Marebbe
- Naturhotel Rainer in Ratschings/Racines in het Jaufental
- Hotel Briol in Dreikirchen/Tre Chiese bij Barbian/Barbiano.
Nog meer wellness-specialisten in Zuid-Tirol:
- Belvita Leading Wellness Hotels: 29 hotels in heel Zuid-Tirol die staan voor holistisch welzijn.
- Vitalpina Hotels: 33 hotels in de hele regio met actieve ervaringen, regionale verwenmomenten en wellnessaanbiedingen dicht bij de natuur.
- Vinum Hotels: 29 hotels in de Zuid-Tiroolse wijnbouwgebieden waar alles om wijn draait, inclusief het wellnessgedeelte.
3. Wellness-wijn
Zuid-Tirol mag met zijn 5.300 hectare en 0,7% van alle Italiaanse wijnproductie dan wel een relatief klein wijngebied zijn, de reputatie die de regio geniet in de wijnwereld is uitstekend dankzij de 20 druivensoorten, de 2 autochtone wijnen (Vernatsch en Lagrein), en de talrijke jaarlijkse onderscheidingen waaronder 3 glazen van Gambero Rosso. Deze superlatieven en onderscheidingen maken de Zuid-Tiroolse wijn tot een van de absolute hoofdrolspelers in de gastronomie.
Maar ook op het gebied van wellness hebben de Zuid-Tiroolse wijnranken heel wat te bieden. Wanneer de wijnstokken in het voorjaar worden teruggesnoeid, “bloeden” de druivenranken een beetje vocht af. Vroeger gebruikten de wijnboeren dit uitgelekte vocht om hun gezicht en vooral het gebied rond de ogen te wassen. Dit speciale druivenvocht wordt nu opgevangen en gebruikt voor cosmetische doeleinden met een verzachtende en zuiverende werking. Ook uit de druivenschillen, die antioxidanten en vitaminen bevatten, worden crèmes, serum, melk en tonicum vervaardigd, die bijzonder geschikt zijn om huidveroudering tegen te gaan. Druivenpitten pellen, kruidenstempel en druivenpitolie massage, en een wijn aperitief zijn allemaal onderdeel van het wijnbad ritueel populair in het Romantikhotel Turm in Völs am Schlern/Fiè allo Sciliar. Het wijnhotel Weinmesser in Schenna/Scena biedt vinotherapie en het wijnhuis Klosterhof in Caldaro/Kaltern biedt speciale wijnwellnessbehandelingen. In Hotel & Country Obereggen in het Eggental worden baden met pommade van biologisch geteelde Chardonnay-druiven uitgevoerd.
(Lees verder onder de foto’s.)
4. An apple a day…
Elke tiende appel die in Europa wordt gegeten, komt uit Zuid-Tirol. In het voorjaar staan er dan ook miljoenen appelbomen in bloei. Hun schoonheid is kenmerkend voor het landschap langs de rivieren Eisack en Etsch in het dal. In het voorjaar zorgt de vorst voor een bijzonder natuurspektakel: tijdens de laatste koude nachten van de winter vormen de geactiveerde sproeiinstallaties een beschermende ijslaag rond de tere appelbloesems. In de herfst veranderen de appelboomgaarden in een zee van kleur, bezaaid met rode, groene en gele vruchten.
Sinds 2005 geniet de “Zuid-Tiroolse appel BGA” (beschermde geografische aanduiding) de status van Europese oorsprongsbenaming voor 13 appelsoorten: Braeburn, Jonagold, Elstar, Pinova, Idared, Red Delicious, Winesap, Gala, Topaz, Golden Delicious, Fuji, Morgenduft en Granny Smith. Ook de volgende clubrassen met ronkende namen, zoals Envy, Jazz, Pink Lady, Modi, Rubens, Yello en Kanzi, worden hier geteeld.
Dat appels gezond zijn, is geen geheim meer, maar wist je dat ze ook een positief en revitaliserend effect op het hele lichaam hebben van binnenuit, en daarnaast een heuse anti-aging factor? Je kan deze regenererende effecten op je eigen huid ervaren dankzij verschillende producten op basis van appels uit de cosmetische lijnen van Therme Meran, de kruidenboerderij Kräuterschlössl, Vitaform en Team Dr. Joseph.
Foto bovenaan: ©IDM Sudtirol I Alto Adige I Armin Terzer.
Benieuwd wat Zuid-Tirol nog allemaal te bieden heeft? Dat ontdek je op Italia.it. Ontdek hier ook een voorproevertje van de verrassende smaken van Apulië.