Wat in eigen land maar moeizaam lijkt te lukken, is in Nederland al jaren een doorslaand succes: een plek waar je onder één dak van verschillende gerechten en wereldkeukens kunt proeven. De Foodhallen werden eerst groot in Amsterdam – 020 in de volksmond -, en later ook in Rotterdam, dat de reputatie van wereldstad achter zich aan sleept, en dat kosmopolitisch verhaal sinds een jaar of twintig steeds rijker weet te stofferen.
Een beetje zoals Antwerpen, óók een havenstad en óók de culinaire hoofdstad van het land, maar dan groter, en alles bij elkaar ook hipper en wellicht nog innovatiever. Ik houd van Rotterdam omdat het meer stad is dan Amsterdam, en omdat er meer mogelijk is. Denk maar aan de wavepool van RiF010, waar ik het een volgende keer zal over hebben.

Indrukwekkend

De Rotterdamse Foodhallen bevinden zich aan Kop van Zuid, met de Wilhelminapier en het Nieuwe Luxor Theater om de hoek. Dat impliceert een bij dag en nacht indrukwekkend zicht op de Erasmusbrug, die zich als een flink uit de kluiten gewassen harp uitstrekt over de Nieuwe Maas – de officiële bijnaam luidt ‘De Zwaan’. Watertaxi’s zoemen af en aan, je herkent ze aan de golfslag die tegen de pier te pletter slaat. In een niet eens zo heel ver verleden stoomde de Holland-Amerikalijn met duizenden gelukszoekers vanaf dit stukje Rotterdam naar New York, en dat is precies de sfeer die hier wordt opgeroepen: geen wonder dat de Foodhallen in deze buurt goed gedijen. In Katendrecht opent volgend jaar overigens het nieuwe Fenix migratiemuseum!

Nederlands succes

Pakhuismeesteren was gedurende veertig jaar een spookplek maar had de belofte in zich om een stukje hospitalitygeschiedenis te schrijven. Met het Room Mate Bruno hotel in hetzelfde gebouw spat de energie er van de oude, industriële muren. De fashion store van Margreeth Olsthoorn verkoopt duurzame premium mode.
Ik wandel langs de flinke bar en doe me een alcoholarm bier van Two Chefs Brewing, nog zo’n Nederlands succes. Aan hoge en lagere tafels wordt pizza (The Joint Pizza Bar) in triangels gesneden en smaakvol van gourmet burgers gegeten. Er zijn taco’s, bao’s (Baomazing), Indisch/Indonesisch (Tante San!) en Surinaams, met draadjesvlees gevulde bitterballen (Bavette, yum!) en een hoek waar iemand verse sushi voor je rolt (Mori) en sashimi met engelengeduld in gelijke partjes versnijdt. Er ligt een zacht accent op Aziatisch, en dat is gezien de Nederlandse geschiedenis en de organische band met het verre oosten niet onlogisch. Gerechten in de Foodhallen liggen ergens net onder of boven de tien euro, sushi is iets duurder.

Foodhallen, Wilhelminakade 58, elke dag open vanaf 12u tot 01u. Op zondag en maandag tot middernacht. Meer toeristische info over Rotterdam vind je via deze link.

Door Toni De Coninck.

Foodhallen
Foodhallen
Foodhallen
Foodhallen

Ontdek nog meer artikels over ...