50. Julius Persoone (N)
Hoe lang duurt het voor de zoon van de vader gewoon the next best thing in town wordt? Julius Persoone had goesting om het métier te beheersen waarin zijn vader al een paar decennia uitblinkt, en het helpt ook een handje als er in de genen ook een snuif rock-‘n-roll werd meegegeven. De klassieke media hebben Julius het afgelopen jaar ontdekt en dus staat het in de sterren geschreven dat er in 2023 een CBV (Chocolate BV) bij komt. Dad staat nog een paar grammages cacao hoger in deze lijst, maar met Julius Persoone hebben we een schone eerste nieuwe binnenkomer in onze lijst.

49. Amylia De Schepper (34)
Blogs worden stilaan een beetje 2021, en dus wordt het ook voor de beoefenaars van deze digitale kunst zaak om overeind te blijven. We merken overigens dat Instagram al een tijdje de functie van blog overneemt. Amylia De Schepper, van de blog Cookameal, harmonieert het jonge moederschap met een drukke baan bij een bekende bank én een continue stroom van recepten, blogberichten en Instagramposts, die verder ook voorzien worden van zeer degelijke en voorbereide fotografie. Het lijkt haast te veel voor één persoon. De Schepper publiceert tot slot ook nog een bijdrage in De Zondag. Zeer intelligente vrouw.

48. Sarah Puozzo (N)
De Belgo-Italo-Nederlandse Sarah Puozzo had wat we hierboven schreven al enkele jaren in de smiezen: het zou niet volstaan om een blog te maken met recepten om het hoofd boven water te houden. Zij bouwde in volle vertrouwen en kunde een brand van zichzelf, en profileert zich als de pasta princess van de Lage Landen. Dat gebeurt niet geheel toevallig in volle Nigella Lawsonstijl. In 2020 haalde ze een Master of Pasta-titel in Italië en kort daarna richtte zij de Pasta Academy op. Ma che grazia, Sarah!

47. Pieter D’Hoop (N)
Net zoals vorig jaar bekronen we in onze lijst graag ook een van de culinaire fotografen in ons land. Pieter D’Hoop is de voorbije jaren kind aan huis en dus huisfotograaf geworden in nogal wat Vlaamse en Zeeuwse restaurants, en hanteert daarbij een stijl die we als zinnelijk zwart durven omschrijven. Niet alle gerechten moeten voor hem in een zee van licht baden, de dingen die je niet of half ziet zijn dikwijls belangrijker en suggestiever dan de overdaad aan details. Er zijn naar ons aanvoelen altijd nog maar een vijftal écht uitstekende foodfotografen in België, en Pieter D’Hoop is er een van.

46. Daniëlle Verhulst & Alison Vanrenterghem (47)
Er zijn de voorbije paar jaar heel wat jonge, vrouwelijke ondernemers aan de slag gegaan met originele culinaire projecten, en Daniëlle Verhulst is samen met haar collega Alison zonder meer een van de voorlopers van deze beweging. Met haar bedrijfje Djar levert ze gezonde maaltijden in-a-djar naar bedrijven en particulieren. ‘Een origineel, voedzaam en lekker alternatief voor een readymade lunch,’ vertellen ze zelf. Djar kiest bewust voor lokale grondstoffen en een duurzame, herbruikbare verpakking. Goed voor ons en voor de planeet. Erg doortastende en enthousiasmerende ondernemers, en terecht in onze lijst met foodies.

45. Marjolein Vermeersch (N)
Koffie Kàn op elk moment van de dag en biedt het broodnodige bakje troost in bange dagen. En zeg nu zelf, zo’n kopje koffie maken verbruikt maar héél weinig energie, toch? Diep onder de radar in het kustdorp Wenduine breidt deze nieuwkomer in onze lijst al jaren aan een wonderlijk klein imperium van zachtaardige, verkwikkende ambachtelijke koffie. De koffie’s van Koffie Kàn zijn geteeld en verwerkt met respect voor de natuur en de koffieboer. In de branderij worden enkel de beste bonen geroosterd. Daarvoor heeft Marjolein een uniek procedé ontwikkeld dat de natuurlijke suikers en oliën niet verbrandt. Het resultaat is een zalige kop koffie op basis van 100 % arabica-koffiebonen.

44. José Lemahieu (43)
Als we talenten hebben lopen in onze toprestaurants, dan is dat voor een groot stuk te danken aan belangrijke leermeesters. De rol van meester-sommelier José Lemahieu, voormalig docent aan de hotelschool Ter Groene Poorte, kan in deze niet onderschat worden. Hij kneedde voormalige sommeliers van het jaar als Dries Corneillie en Joachim Boudens tot wat ze nu zijn: exemplarisch voor de hospitality in ons land. Lemahieu werd onlangs ereburger van de gemeente Heuvelland voor zijn nooit aflatende inzet voor de Belgische wijn, en in het bijzonder uiteraard de vele parels van de Westhoek. Voor mensen als José nemen wij in diepe eerbied onze hoed af.

43. Hannah Van Ongevalle (39)
In 2014 werd Hannah Van Ongevalle verkozen tot beste Belgische bartender en hoorde ze volgens wie dat kon weten tot de beste 12 mixologen van de hele wereld. 2022 werd een kanteljaar voor Hannah, waarbij de focus niet langer op een eigen cocktailbar ligt maar op het uitbouwen van een netwerk voor vrouwelijke culinaire ondernemers, The Epic Club. We zijn er zeker van dat haar tentakels in 2023 weer verder zullen grijpen, want deze bom vol bruisende energie moet haar creativiteit internationaal kunnen spreiden.

42. Steven Borgerhoff & Kristof Lamberigts (N)
Als uitgever moet je over een zesde zintuig en – in het geval van de heren Steven Borgerhoff en Kristof Lamberigts – twee paar extra voelsprieten beschikken. Samen met hun team van uitgevers wikken en wegen ze nieuwe talenten, youtube- en Instagramfenomenen en bepalen ze de boekwaardigheid van een ‘product’. Dat heeft met Sandra Bekkari en Messy Chef Jelle Beeckman al heel wat kwaliteit opgeleverd, maar om de hoek staat nog een horde nieuwer talent te wachten met Ghina Bazzi, Morgane Van Marcke en Isabeau Sas, niet geheel toevallig ook in deze lijst. De weg naar onze top 50 loopt vaak via socials en dan via de publicatie van een boek.

41. Stefaan Soenen (N)
Stefaan Soenen is het prototype van de hardwerkende en doorgaans uit de media blijvende wijnprofessor die via het kanaal Perswijn, een voortreffelijk gemaakt en authentiek wijnmagazine, over allerlei domeinen, appellaties en makers schrijft. De voorbije jaren voegde hij daar in woord en beeld een extra dimensie aan toe: de liefde voor Belgische wijn, die ook hij steeds kwaliteitsvoller ziet worden. Stefaan slaat hard op dat nageltje, is aanwezig op events (zoals Droesem), praat met de wijnbouwers, volgt de evolutie op de voet. Daardoor is hij een van de beste ambassadeurs van de Belgische wijnbouw in dit land en een voorbeeld voor vele jonge sommeliers die dit product beter willen leren kennen.

foodies
Julius Persoone
foodies
Amylia De Schepper
foodies
Sarah Puozzo
foodies
Pieter D’hoop
Daniëlle Verhulst
foodies
Marjolein Vermeersch
José Lemahieu
Hannah Van Ongevalle
Stefaan Soenen

40. Isabeau Sas (45)
Isabeau Sas is een total wine geek met een passie voor lekkere en betaalbare wijnen. Zij woonde en werkte in Zuid-Afrika, Bordeaux en California en merkte op dat de Belgische markt nog niet genoeg deed om jonge wijnmakers en jonge wijndrinkers te ondersteunen. Met haar bedrijf en platform Our Daily Bottle voert ze de wijnen rechtstreeks in en verkoopt ze die meteen door naar de eindconsument. Jong, uitzonderlijk talent, dat in 2022 bij Borgerhoff & Lamberigts nu ook een eerste boek uitgaf en goed op weg is om een van de leading lady’s te worden van de nieuwe generatie wijnschrijvers in ons land. Vijf plaatsen gestegen dit jaar.

39. Patrick Nijs (49)
De eigenaar en wijnmaker van de Urban Boutique Winery De Wijnfaktorij in Antwerpen is een van de grootste stijgers dit jaar en dat heeft alles te maken met de kwaliteit en internationale uitstraling van zijn wijnen. Met wijngaarden in Maaseik, het Hageland en de provincie Antwerpen bewaart hij het overzicht over het beste wat ons land te bieden heeft. Zijn wijn Kontreir wordt in een paar van de beste restaurants van de wereld geschonken.

38. Femke Vandevelde (40)
Als jonkie beeldenstormde Femke Vandevelde zich een weg door het bos van vastgeroeste white old male boekenrecensenten, met een flair die het aura van alle hippe damesbladen oversteeg. Na haar passage als hoofdredacteur van Venuez werd ze lid van het culinaire team bij De Morgen, waar zij graag en goed en doorgaans met een positieve blik restaurants fileert. Ook hier is ze de vreemde vrouwelijke eend in de bijt (pun intended), de meeste critici zijn mannelijk met een wijkende haarlijn. Twee plaatsen gestegen omdat restaurantrecensenten zichzelf hebben moeten heruitvinden na de pandemie.

37. Jelle Beeckman (N)
De jonge dertiger Jelle Beeckman staat al een paar jaar aan de deur van de groten te kloppen, maar kon ondanks zijn status bij Njam nog niet vroeger doorbreken. Hij houdt van eenvoudige gerechten en haalt graag alles uit zijn ingrediënten. Het liefst van al presenteert hij zijn gerechtjes mooi vanuit de pan of uit een grote schaal waar iedereen uit kan scheppen. Ook dat was in 2022 nog steeds ‘hot’. Beeckman geniet bekendheid dankzij de blog The Messy Chef en vooral nog de Instagrampagina, die zoals eerder al geschreven de rol overneemt van culinaire blogs.

36. Pieter-Jan Lint (N)
Met nogal wat bombarie werd het plant based fine dining restaurant Amaranth boven de doopvont gehouden, en voor een keer zat die met raapjes en radijsjes gevuld in plaats van gewijd water. Chef Pieter-Jan Lint mikt hoog met zijn filosofie, en wil zijn gasten naar eigen zeggen een verfrissende kijk op voeding geven. Ambacht, passie en creativiteit staan daarbij centraal, maar omdat iedere jonge chef dat zegt, vinden wij de veelzijdigheid van zijn vegan keuken toch de belangrijkste USP. Doorgaans vinden we vegan of plant based voeding te eenzijdig en eendimensionaal, omdat die de kracht van op vlees of gevogelte gebaseerde fonds en ook umami mist die je niet alleen met een overdaad aan paddenstoelen kunt oplossen, maar Lint bewijst écht dat deze keuken een toekomst heeft op het hoogste niveau. En dus ook een hoge nieuwe binnenkomer dit jaar!

35. Bart De Roeck (N)
Vraag aan tien foodbloggers in Vlaanderen wie hen het meest inspireert, en de kans is groot dat vader van drie Bart De Roeck meermaals geciteerd wordt. We kunnen er niet altijd de vinger op leggen waarom, al klopt het plaatje van zijn blog en (alweer) Instagrampagina Roeckiesworld als een bus (vol poedersuiker die we op zijn recept van frisse citroenwafeltjes – yum gooien.) Bart is authentiek, doet alleen maar dingen die je zelf kunt doen, grijpt uit het leven en deelt wat hij denkt te moeten delen. En daar spreekt alleen maar vakkennis en liefde voor eten en reizen uit. What’s not to like? Hop, meteen in de itlist op nummer 35 dit jaar.

34. Bruno Vanspauwen (30)
Naarmate we de hogere regionen in onze lijst bereiken, proberen we niet lichtzinnig om te springen met epitheta als ‘legendarisch’ of ‘exemplarisch’, want dat is wat onze gekroonde hoofden vast zelf niet wensen. We weten wél dat restaurantrecensies nog steeds als zoete broodjes verorberd worden, en dat ook de meest gevierde chefs reikhalzend (en soms ook een beetje beducht) uitkijken naar de komst van bijvoorbeeld Bruno Vanspauwen, die wekelijks erudiet, eloquent en met kennis van zaken over zo’n bezoek schrijft. Vanspauwen doet dat in de krant De Standaard, en verschaft al jaren vier bordjes aan die eethuizen die zijn volledige goedkeuring verdienen.

33. Donald Deschagt (N)
In de zoektocht naar lekkere, alternatieve voeding wordt helaas maar al te vaak het bredere en langere plaatje gemist, met name wat we in 2050 zullen eten. Kustbewoner Donald Deschagt profileert zich de voorbije jaren als Seaweed Chef, en doet dat met een buitengewone overgave. In zijn restaurant Le Homard et La Moule in Bredene komen uiteraard bereidingen met algen en wieren op tafel – hoewel het restaurant niet plant based is, maar het is vooral naast de keuken dat zich een hele beweging op basis van dit zeevoedsel aan het ontwikkelen is, tot zeewierpatés en zeewierbieren toe. Deschagt is de ambassadeur van de zeewieren, organiseert rondleidingen en is in de wieg gelegd (op een bedje van…) om deze job te doen. Mooie nieuwe binnenkomer in onze lijst.

32. Nicolas Decloedt (20)
Nicolas Decloedt leerde het vak in de beste restaurants van Europa (Mugaritz, In de Wulf, Bon Bon). Zijn liefde voor de rijke, Belgische, culinaire traditie koppelt hij aan duurzame keuzes, botanisch onderzoek en wildpluk. Met het oog van een voormalig kunstfotograaf maakt hij van elk bord een artistieke compositie.
Nicolas werd in 2019 verkozen tot ‘Beste groentechef van het jaar’ door Gault & Millau. Zijn restaurant ‘Humus x Hortense’ werd onlangs ook bekroond tot ‘The Best Vegan Restaurant of the World’ en staat op nummer 10 van de Top 100 Best Vegetables Restaurants uitgereikt door We’re Smart Green Guide. Exemplarisch voor de wereldwijde trend om ook op het hoogste niveau groenten en kruiden een hoofdrol te laten spelen.

31. Stephanie Bex (N)
Stephanie Bex is een ‘happy foodie’ die de kookmicrobe al als kind te pakken kreeg. Haar ouders namen haar vaak mee op restaurant en daar ontdekte ze dat de gewone kinderkost niets voor haar was. Veel liever probeerde ze gegrilde gamba’s, een stukje hertenkalf of boschampignons. Op haar 18de besloot ze marketing te studeren en ging ze op zoek naar een studentenjob voor de weekends. Ze begon als afwasser in een leuk restaurant en werkte zich al snel op tot een lid van het keukenteam. Daar leerde ze de kneepjes van het vak en werd de basis gelegd voor de culinaire kennis die ze vandaag heeft. Haar blog Koken op Hakken is een van de vaakst geraadpleegde kookkanalen in Vlaanderen. En dus de hoogste tijd voor een plek in onze inspiratielijst.

 

foodies
Isabeau Sas
Femke Vandevelde
foodies
Jelle Beeckman
Pieter-Jan Lint
foodies
Bart De Roeck
Bruno Vanspauwen
Donald Deschaght
Nicolas Decloedt
Stephanie Bex

30. Sandra Bekkari (26)
Het succes van televisiechefs is in België een relatief recent fenomeen, zeker in combinatie met de publicatie van kookboeken en allerlei keukenaccessoires en andere parafernalia. Laten we zeggen dat Etienne Cocquyt en Marc Paesbrugghe de didactische pioniers waren, en dat de overgang naar infotainment werd gemaakt met Herwig Van Hove, Frank Fol en later Piet Huysentruyt. Terwijl Jeroen Meus de koning van de VRT-vooravond blijft, deed Sandra Bekkari dat gedurende een paar seizoenen op de commerciële omroep VTM. Bekkari is geen geschoolde chef, maar haalt haar methode en stijl vanuit een holistische kijk op een gezond, slank en energiek leven. Haar website nooitmeerdieten.be is een icoon geworden in Vlaanderen.

29. Alice Bown (36)
Als leading PR-lady van de wijn- en spiritswereld heeft Alice Bown een onderschatte invloed op veel wat geschreven en verteld wordt in België. Ze heeft o.a. grote merken als de Union des Grands Crus de Bordeaux, Altano en Graham’s onder haar hoede, maar doet ook PR voor restaurants en andere ondernemers die in de gastronomie actief zijn. Bown is efficiënt en perfect tweetalig, werkt extreem hard en combineert al dat werk met haar moederschap. Haar portfolio groeide verder aan in 2022, en er kwamen nieuwe medewerkers bij. Verdiend 7 plaatsen gestegen in onze hotlist met foodies.

28. Gido Van Imschoot (28)
Als een leven lang leren de opdracht was, dan zat Gido Van Imschoot decennia geleden op de eerste rij toen die opdracht werd uitgedeeld. De van oorsprong Veurnenaar schopte het achtereenvolgens tot Maître Sommelier en Vins de France en Wereldwijnmeester, en haalde in 2002 nog het prestigieuze Advanced Certificate bij de Wine & Spirit Education Trust in Londen. Tien jaar later werd hij nog Europees Ambassadeur van de Champagne. Gido schreef ook acht wijnboeken, begeleidde wijnreizen voor het Davidsfonds en was jarenlang stagecoördinator en verantwoordelijke wijnen in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge. Hij inspireerde duizenden jongeren en volwassenenen om de wijnen van de wereld in alle nederigheid beter te leren kennen. Wij hadden tijdens de lockdowns een boontje voor Gido’s degustatienotities die hij op Facebook deelde, altijd erudiet en menselijk.

27. Johan Ghysels (33)
Met Johan Ghysels (Uitgeverij Lannoo) bekronen we een van de meest invloedrijke mensen in de Belgische (en gedeeltelijk ook Nederlandse) uitgeverswereld. Zijn naam komt niet voor op achterplatten van boeken, en hoogstens zul je hem af en toe aan het woord zien en horen tijdens boekvoorstellingen van zijn geliefkoosde auteurs. Maar als vroeger of recent uitgever van o.a. Piet Huysentruyt, Pascale Naessens, Seppe Nobels en Loïc Van Impe trekt hij achter de schermen aan de touwtjes van de hoeveelheid kookboeken die bij u thuis op het schap staan. Ghysels zag decennia geleden de kookboekenhausse aankomen, duwde door wanneer het kon en temperde wanneer het moest. Visionair van het boekenvak, ook in zijn huidige directeursfunctie bij Lannoo.

26. Karolien Olaerts (18)
We lopen bij june. doorgaans hoog op met de kwaliteit van die enkele foodblogs in België die weten waar zij het over hebben – het zijn inmiddels geduchte concullega’s geworden van vakbladen en andere printmedia voor een groot publiek. De meeste bloggers weten zichzelf ook een passend imago aan te meten, niet zelden is dat er een van balans, gezondheid en evenwichtig genieten. Karolien Olaerts combineert al die eigenschappen met haar kennis van biomedische wetenschappen, die zij vergaarde tijdens haar masteropleiding. Op haar blog Karola’s Kitchen is ze verrassend openhartig en authentiek, maar ook gefundeerd en veelzijdig. De Gentse met Limburgse roots profileert zich op die manier tot een van de te volgen foodbloggers op dit moment in België.

25. Serge Sierens (N)
Met Serge Sierens zetten we dit jaar klasse, elegantie, ingehouden humor en vakmanschap in de kijker. Allemaal eigenschappen die een goede gastheer moet hebben in een toprestaurant, maar helaas een zelden geziene combinatie. In het Hof van Cleve is uiteraard alleen maar het beste goed genoeg, en Sierens houdt dat molentje al vele jaren draaiende. Hij werd daarvoor dit jaar door Gault & Millau bekroond met de titel Gastheer van het jaar, en dus werd ook zijn invloed in het ‘wereldje’ groot genoeg voor een hoge notering in onze lijst.

24. Angus Wittevrongel (21)
Neen, in de top 50 hoeven we niet alleen BV’s of sterrenchefs te bekronen. We hebben net zo goed een zwak voor mensen die al jaren achter de schermen vechten voor hun stiel en ambacht, en dat weten te spekken met een gezonde dosis koopmansgeest. Vishandelaar en restaurantuitbater Angus Wittevrongel is een van de grootste ambassadeurs van de vis uit de Noordzee en een man die er bijgevolg prat op gaat énkel vis te eten. Zijn handel in Sint-Idesbald is een luilekkerland vol verse vis en bereide koude en warme gerechten die je op niet zo gek veel andere plekken in het land terugvindt, en het restaurant (Julia Fish and Oysterbar) een schoolvoorbeeld van een moderne visbistro waar alleen de topkwaliteit van het product geldt. Nothing smells fishy in Sint-Idesbald.

23. Sven Ornelis (15)
Sven Ornelis ontpopte zich in no time van DJ tot ondernemer-blogger-influencer-wijnhandelaar-bekendrestaurantbezoeker-Barcelonees. Als we niet beter zouden weten, we zouden er donder op zeggen dat de Joe-presentator een paar handige klonen heeft rondlopen. Met zijn blog en boek Would Be Chef bereikt hij tienduizenden volgers, en de stap naar de online wijnhandel Wijn Ornelis, met zelfs een handvol wijnen onder eigen etiket, begeeft hij zich eens te meer op baanbrekend vernieuwerspad. Het zijn allemaal gedurfde stappen in een voor het overige uitstekend bestierde marketingmachine en het zorgvuldig opgebouwd imago van de Bourgondische DJ.

22. Jan Scheidtweiler (35) – GROOTSTE STIJGER IN 2022
De erudiete en voor het overige erg bescheiden topjournalist Jan Scheidtweiler verstaat de kunst van de discretie als het over het recenseren van restaurants gaat. Voor De Tijd schrijft hij verder bijzonder interessante en gefundeerde verhalen over de wereld van voeding en gastronomie. Scheidtweiler is naar onze smaak een van de enige echte ‘onderzoeksjournalisten’ in de culinaire sector, hij ontleedde de werkelijke prijs van een fine dining maaltijd en schreef in het verleden onder de noemer ‘Weet wat je eet’ ook erg gesmaakte columns over eten voor VAB-Magazine. Hij is ook een van de schrijvers in het magazine Duke van de Hertog Jan Restaurant Group. Een van de foodies pur sang.

21. Joost Arijs (16)
We vinden net als dat met bier het geval is, dat chocolade in ons land niet voldoende wordt gewaardeerd. En we weten niet hoe dat komt. Onze chocolade hoort tot de allerbeste van de wereld, en toch wordt zij qua imago vaak de loef afgestoken door Zwitserse en Franse concurrentie. Joost Arijs is met recht en reden een van de grootste ambassadeurs van wat we de fine dining chocolate zullen noemen, erg verfijnde pralines en andere producten op basis van eerste kwaliteit cacao. Chocolatiers zijn de overtreffende trap van patissiers. Hun speelveld is veel kleiner, de essentie moet worden samengevat op een oppervlakte van een paar vierkante centimeter. De winkel met degustatieruimte is een must visit in Gent.

foodies
Sandra Bekkari
Alice Bown
Gido Van Imschoot
foodies
Karolien Olaerts
Serge Sierens
Angus (en broer Iain) Wittevrongel
Sven Ornelis
foodies
Jan Scheidtweiler
Joost Arijs

20. Sofie Vanrafelghem (25)
Voor mensen als Sofie Vanrafelghem is het spreekwoord ‘vechten tegen de bierkaai’ uitgevonden. Al voelt zij zich vast af en toe ook de eenzame roepende in de woestijn. De beste biersommelier van ons land is geen sant in dit land, en dat is jammer. Zij is de grootste ambassadeur die België zich kan voorstellen als het over het verdedigen van ambacht en onafhankelijkheid gaat. Tijdens de gezondheidscrisis liet ze haar volgers door middel van Facebook live elke vrijdagavond nieuwe bieren ontdekken. Ze is nooit bij de pakken blijven zitten en bleef, haar missie getrouw, vechten voor de kwaliteit en de uitstraling van onze bieren.

19. Frank Fol (24)
Frank Fol verdween na zijn passage op de toenmalige BRTN met het programma MondFol en de jojoënde Michelinster in het Leuvense Sire Pynnock een beetje op de achtergrond, maar dat was maar schone schijn. Achter de schermen bleef hij de droom najagen om meer groenten (en fruit) op de menukaarten van eerst België, dan de Benelux en tot slot de hele wereld te krijgen, zonder daarom per se een vegan levensstijl na te streven. Hij is daardoor een van de grote inspiratiebronnen en ontdekkers van bijvoorbeeld een Seppe Nobels, en brengt met zijn organisatie We’re Smart World elk jaar een green guide uit, waarin hij de beste groenterestaurants ter wereld bekroont. Hij is daarmee voorloper van meer gerenommeerde gidsen als Gault&Millau en Michelin, die pas jaren nadien meegingen in die beweging. Frank Fol was zijn tijd ver vooruit, en dat speelde helaas niet altijd in zijn voordeel. Maar hij heeft de eigenschap om in zijn missie te blijven geloven en met een gezonde verbetenheid de boodschap te verspreiden. Daarom een plek in de top 20 dit jaar.

18. Rani De Coninck (22)
Als een kat met meer dan één leven slaagde Rani De Coninck er de voorbije jaren in zich helemaal terug op het voorplan te werken, niet het minst door een opvallende passage in De Slimste Mens ter Wereld die haar dagelijkse radioshow op zender Joe extra accentueerde. De Coninck is bovenal altijd waarachtig en authentiek gebleven, en combineert die bravoure met een stevige scheut humor en relativeringsvermogen. Haar boek Goed Plan was een onverwacht groot succes omdat het tegemoet kwam aan de vragen van al dan niet klassiek samengestelde gezinnen die met dezelfde problemen kampten als zijzelf: Hoe breng ik in vredesnaam eten op tafel? Wel, door goed vooraf te plannen. Onlangs kwam bij Pelckmans de opvolger uit van het boek, Rani’s Goed Plan, dat zij samen met Elise Van De Poele ontwikkelde. Bijzonder intelligente, charismatische en charmante personality.

17. Marc Declerck (17)
In tegenstelling tot de collega’s van de bandenproducent stopt Gault&Millau de laatste jaren wat meer transparantie in zijn beleid. Het gaat bij de gele gids lang niet meer alleen om de koksmutsen en de punten, maar om de bekroningen, de chefs van het jaar, de jeunes espoirs, de beste Aziaten en Italianen, bistro’s en wijnbars. Dàt zijn zaken waarmee een gelauwerde chef con gusto kan uitpakken in een jaarlange communicatie. CEO Marc Declerck, van oudsher een private banker, zag in dat hij zich moest omringen met jongere foodies als Sven Vancoillie en Frank Cnops om de gids nieuw leven in te blazen, en sinds kort wordt nu ook van de uitreiking een showelement gemaakt. De gewiekste zakenman Declerck bracht Gault&Millau terug naar het voorplan in België.

16. Piet Huysentruyt (N)
Wat we dit jaar geleerd hebben, is dat je een topchef nooit mag afschrijven in lijstjes met overzichten. En dat Piet Huysentruyt dus helemaal terug is. Is het voor een allerlaatste kunstje? Trekt hij zich daarna in het Franse verborgene terug, met het levensverhaal van Rage against the Machine in de boekenkast? We weten het niet. Piet moet goésting hebben om zich te smijten, en o boy, wat had hij in 2022 goesting om nog eens helemaal in de belangstelling te staan met Piet ongezouten, gepeperd, in ’t Westvlams, SOS XL, feestelijkheden en petit comité en een terugkeer door de grote televisiepoort. Piet heeft ooit diép gezeten, tot de vertwijfeling over de zin van het leven nog aan toe, maar Piet blinkt weer, is gelukkig, en blijft gewoon een van de allerbeste chefs die we ooit in dit land hebben gehad.

15. Lieve Goossens (13)
Als achter elke chef een sterke gastvrouw staat, dan vinden we niet alleen achter maar ook vòòr Peter Goossens een uit minzaamheid en stalen zenuwen opgetrokken wonder. Dat de driesterrenchef en zijn brigade kunnen koken is een open deur intrappen, maar de helft van het succes bestaat uit de elegantie en het professionalisme waarmee Lieve Goossens er élke godganse middag en avond staat om de meest veeleisende gasten op hun wenken te bedienen. Alleen al de glimlach en de kwinkslag waarmee zij haar job uitoefent is van goudwaarde. Daarbij mag niet vergeten worden dat een zaak als Hof van Cleve een onderneming is, en dat de gastvrouw als medebedrijfsleider niet alleen voor de gasten staat maar na en tussen de uren ook HR-verantwoordelijke is, het personeel moet pamperen, en tegelijk psycholoog en sociaal assistente moet spelen.

14. Viki Geunes (14)
Jarenlang stonden we met het culinaire journaille in de coulissen van de jaarlijkse Michelinkermis uit te kijken naar het moment dat er éindelijk een nieuwe derde ster zou vallen in België. Want na het verdwijnen van De Karmeliet en Hertog Jan was het voor ons land niet veel soeps meer. Maar wié van de tweesterrenchefs vonden wij capabel en consequent genoeg om dat ultieme stapje te zetten? Dat het tijdens corona uiteindelijk Viki Geunes werd, van Restaurant Zilte in Antwerpen, was maar een kleine verrassing. Geunes kookt al enkele jaren op donders hoog niveau, en al beweren ze bij de bandenfabrikant van niet, de kosmopolitische uitstraling van Zilte hoog boven de Antwerpse skyline rechtvaardigde nog net iets meer die derde macaron.

13. Nick Bril (23)
Uitleggen waarom Nick Bril een van de meest invloedrijke chefs van Vlaanderen is, is niet meteen eenvoudig zonder de naam Sergio Herman te noemen, al zijn beide chefs op nogal wat vlakken uit elkaar gegroeid. Zijn keuken in The Jane is natuurlijk voor een stuk schatplichtig aan de jaren die hij onder de hoede van Herman in Oud Sluis doorbracht, maar de dertiger ontwikkelde een eigen stijl van rock ’n roll, die dicht aanleunt bij de avantgarde, eigentijdse kunst en het design. Bril is nog altijd deejay, en vergelijkt graag beide uitingen van entertainment. ‘Mensen pleasen, dat zit in me. Unieke momenten en een geweldige sfeer creëren, zijn zowel tijdens het koken als het platendraaien onmisbaar.’ Wereldwijd een van de meest genoemde en geroemde chefs die in België actief zijn, en sinds 2022 vrijer dan ooit om zijn ding te doen. Maar liefst tien plaatsen gestegen.

12. Too good to go (N)
We hebben net niet lang genoeg getwijfeld om niet een persoon maar een organisatie als op een na hoogste nieuwe in onze top 50 te plaatsen. 2023 moet dan ook het jaar van Too Good To Go worden. De strijd tegen voedselverspilling is in de huidige energiecrisis een tool om mensen tot bewustwording en spaarzaamheid aan te zetten. Het Belgische team, dat in maart 2018 werd opgericht, strijdt al jaren – helaas soms een beetje in de marge – om het wereldwijde probleem op de agenda te plaatsen, maar ook hier zien we soms hemeltergend grote hoeveelheden bijna of niet eens vervallen voedsel weggegooid worden. Dat moet en kan anders, en er is niet meer dan een schakel aan engagement voor nodig, en de politieke wil. Too Good To Go botst maar al te vaak op niet zelden lokale of Europese regelgeving rond hygiëne en voedselnormen, maar de app toont ook hoe het op microniveau beter kan. Wij vinden Too Good To Go zeer inspirerend.

11. Marcelo Ballardin (19)
De nieuwe posterboy van de Vlaamse gastronomie heeft al heel wat waters doorzwommen vooraleer hij ook als BV doorbrak in televisieprogramma’s als Snackmasters en De Slimste Mens. De goedlachse Ballardin werkte voorheen in Hertog Jan, Geranium (Denemarken) en Pure C, en ontwikkelt in zijn restaurant Oak in Gent een naar eigen zeggen met Aziatische maar ook nieuw-Franse invloeden doorspekte stijl, waar Noordzeevis en groenten een belangrijke rol spelen. Op allerlei internationale platformen wordt hij inmiddels hoger ingeschat dan andere Belgische chefs met meer punten in Gault&Millau en meer sterren in Michelin. Zijn rechterhand Eric Ivanidis staat aan het fornuis van de dépendance Door 73, waar alles rond sharing draait en waar het bij momenten nog lastiger is een tafeltje te bemachtigen.

Sofie Vanrafelghem
foodies
Frank Fol
Rani De Coninck
Marc Declerck
foodies
Piet Huysentruyt
Lieve Goossens
Viki Geunes
Nick Bril
Marcelo Ballardin

10. Hendrik Dierendonck (8)
’s Lands bekendste slager Hendrik Dierendonck propageerde in 2021 meer dan ooit het adagio ‘Less is more’, maar slaagde er niettemin in zijn gamma uit te breiden naar vijf winkels, terwijl het restaurant Carcasse in Sint-Idesbald een pleisterplek blijft voor carnivoren die net iets meer willen beleven. Dierendonck haalde eerst het West-Vlaamse Rood uit de vergeethoek, en deed daarna hetzelfde met Oedslach (een ode aan zijn vader), en het Menapische varken, waaruit onder meer het grappigste aller vleesversnijdingen wordt gehaald, de Tomapunk. De beenhouwer-ondernemer heeft een belangrijke missie: ‘We moeten minder maar beter eten.’ En om het in zijn woorden te zeggen: ‘Het moet ook een beetje gjeestig blieven.’

9. Flip Dejaeghere (9)
Opperfoodie Flip Dejaeghere is kind aan huis bij de meeste sterrenchefs in de wereld en reist diezelfde wereld rond om zijn geliefkoosde medium Instagram te stofferen met bij momenten grappige, maar altijd weer fingerlicking betoverende content. Van alle influencers in deze lijst is hij in eigen land wellicht de minst bekende bij het grote publiek, maar vergis je niet: zijn contacten met de gastronomische groten van de aarde zijn authentiek en inspirerend. Daardoor inspireert hij weer andere foodies én chefs in eigen land.

8. Kobe Desramaults (2)
Kobe Desramaults is naast een van de allerbeste wellicht ook een van de koppigste chefs van het land. Je kunt een kok uit de klei van de Westhoek trekken, maar je kunt die klei niet uit de kok halen. Al jaren vecht hij als een kokende Quichotte tegen de windmolens van de normaliteit. Met zijn vrienden en collega’s van de Flemish Foodies schopte hij al tegen schenen toen al dat rebels gehannes in Vlaanderen nog niet was ingeburgerd, en hij sloot In De Wulf op het hoogtepunt van de roem omdat hij nu eenmaal vond dat er niet veel meer aan toe te voegen was. Met Chambre Séparée ontrolde hij een bijna buitenaardse, of toch in elk geval, zeer Catalaanse of Scandinavische revolutie alike, met meer dan twintig kleine gerechtjes die vergezeld werden door hoofdzakelijk natuurwijnen. Kobe ging vorige zomer zijn goesting doen op Sicilië, in Stazione Vucciria, en dat werd gedurende enkele maanden een bedevaartsoord. Nooit een sant in eigen land, maar door alle buitenlandse foodies als een must genoemd ‘when in Belgium’. En dat is volkomen terecht.

7. Tim Boury (N) – HOOGSTE NIEUWE BINNENKOMER
Je kunt lang en uitgebreid discussiëren over waarom een organisatie als Michelin beslist om het ene tweesterrenrestaurant wél naar de derde ster te piloteren en het andere niet. Maar als rode draad merken wij, niet alleen in België overigens, dat een consistent driesterrenrestaurant als een onderneming moet gerund worden, en dat het uit alle poriën een gezonde commerciële basis moet ademen, waarbij de chef niet alleen de creatieve lijnen uitzet maar er ook over waakt dat de naam van de brand elk jaar een grotere uitstraling krijgt. Het totaalpakket moet kloppen, van keuken over de fantastische gastvrouw Inge Waeles tot de adembenemende sfeer die je als gast ervaart. In Boury of bij Boury tafelen neemt je even mee uit deze wereld en plaatst je op planet perfection. Tim Boury hoort al lang bij de beste chefs van het land, maar reikt nu pas naar de eeuwige roem die ook over de grenzen heen zal gaan. Hoogste nieuwe binnenkomer dit jaar.

6. Dominique Persoone (6)
Met een stijl die onnavolgbaar is en een West-Vlaamse tongval als geuzenaccent stormt shockolatier Dominique Persoone nu al jaren door het Vlaamse culinaire centrum. Persoone is de eerste chocolademaker die erin geslaagd is binnen te dringen in de ‘algemene’ gastronomie, en zich te vriend te maken van andere Njam-personages als Peppe Giacomazza en Roger Van Damme. Daarnaast is de Bruggeling ook met duurzaamheid bezig en huurt hij een eigen Chocolate Line plantage op het Mexicaanse schiereiland Yucatan. Half-beeldenstormer, half-hart van koekenbrood. Toen hij tijdens de pandemie met andere Bekende Vlamingen per zeilboot de Atlantische Oceaan overstak en zich tot scheepskok bombardeerde, steeg zijn populariteit naar ongekende hoogten.

5. Werner Loens (5)
De allerbekendste van de onbekende influencers, of moeten we de heer Loens de meest onbekende van alle bekende foodies noemen? In elk geval passen begrippen als ‘beruchte’ en ‘gevreesde’ beter als het over het opperhoofd van de Michelininspecteurs in de Benelux gaat, de man die als de betere Romeinse keizer de duim naar boven of beneden richt als het erover gaat sterren toe te kennen of af te nemen. In werkelijkheid gaat natuurlijk een heel verslag vooraf aan de uiteindelijke beslissing, maar het is wel Werner Loens die de finale beslissing neemt. Gaat het over een toekenning van een derde ster? Dan schuift meestal iemand uit het buitenland en over het algemeen Frankrijk mee aan tafel. Werner Loens gaat er prat op volkomen anoniem te zijn, al kennen de meeste chefs hem natuurlijk wel. Tijdens een praatprogramma op de Nederlandse televisie kwam hij vorig jaar nog in een opvallende ‘clochard’ vermomming uitleg verschaffen.

4. Gert De Mangeleer & Joachim Boudens (4)
Na enkele jaren in de spreekwoordelijke luwte is Gert De Mangeleer weer helemaal terug met de heropening van Hertog Jan in het Antwerpse vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary. De vernieuwde ervaring is van een dermate ontroerende schoonheid dat het restaurant zich meteen weer in de top vijf van het land heeft genesteld. Intussen opende op datzelfde domein een tweede vestiging van Bar Bulot én maakte De Mangeleer van de gelegenheid gebruik om een concept uit te denken rond de betere hamburgers. De borden van Gert De Mangeleer zijn nog altijd de mooiste en esthetisch meest gestileerde van het land, en de smaken drijven op Aziatisch umami. In de Hertog Jan Restaurant Group werd al bij het prille begin beslist om de verantwoordelijkheid en tegelijk ook de uitstraling van de brand bij twee personen te leggen, Gert De Mangeleer aan het fornuis en als mediafiguur-bedrijfsleider, en Joachim Boudens als gastheer en tegelijk ondernemer-bedrijfsleider.

3. Seppe Nobels (10)
Seppe Nobels ontsteeg dit jaar zijn catacomben van Graanmarkt 13 om zich op het nobele sociale doel Instroom Academy te focussen, een project dat kansengroepen begeleidt op de arbeidsmarkt, met een sterk accent op horeca. Dat resulteerde in een soort culinaire Verenigde Naties, waarbij niettemin gezondheid en groenten een belangrijke rol bleven vertolken, trouw aan het imago van de groene sterrenchef. Nobels bracht dit jaar ook een populair standaardwerk van de gastronomie uit én verbond zich aan het Luikse farm-to-plate project La Chapelle. Nobels is alive en kickt zich een nieuwe weg door het spectrum. Zijn invloed is op een hoogtepunt, want de chef wordt overal gevraagd om te spreken als het over duurzaamheid, groenten, integratie en migratie en wel of niet foie gras op de feesttafel gaat. Met die status van culinaire volksheld kun je niet anders dan op een podium terechtkomen.

2. Jeroen Meus (2)
Het format van Dagelijkse Kost, elke werkdag op één, is een van de grootste klassiekers van de Vlaamse televisiegeschiedenis. En het werkt omdat het Vlaams is. Geen overdreven gezond gedoe – doe maar lekker gewoon -, af en toe een vleug Leuvens dialect of tussentaal, de interactie met regisseur en publiek, àlles zit gewoon goed aan de formule die nu al jaren de vooravond siert en waarop tal van concurrenten hun tanden hebben stukgebeten. Meus schijnt niet de gemakkelijkste mens te zijn om mee samen te werken, maar zijn imago op tv is niettemin dat van een monsieur sympa. Ook de kookboeken en de wisselwerking met de website met recepten laten uitschijnen dat het rijk van Jeroen Meus nog lang niet is uitgezongen. In 2022 gooide ook hij zich op de vegetarische markt met zijn nieuwe boek Groentekost.

1. Peter Goossens (1)
Na soms lastige jaren is Peter Goossens op een niveau terechtgekomen dat een rustige perfectie uitstraalt. De keuken van het Hof Van Cleve hoeft niet te beeldenstormen of allerlei conventies overhoop te gooien. De chef heeft zijn niche gevonden en wentelt zich in de rol van aangever en teamleider. Met zijn constante aanwezigheid in lijsten die de beste restaurants ter wereld opsommen, is hij op dit moment nog steeds de culinaire persoonlijkheid met de grootste wereldwijde uitstraling en autoriteit. Ga de lijsten maar even na: de meeste van zijn collega’s aan de top staan aan fornuizen in Tokio, Parijs, Londen en Sao Paulo. Dat de kleine, minimalistische hoeve op de ‘berg’ van Kruisem daar een plek in heeft, mag op zich al een mirakel heten. Goossens heeft geen kosmopolitische uitstraling, hij heeft geen behoefte (meer) aan de spotlights van de grootstad. Laat hem Peter zijn, scherper en gezonder dan ooit, tussen de maïsvelden in de prelude van de Vlaamse Ardennen. Het is tot slot opmerkelijk hoeveel sterrenchefs, patissiers, chocolatiers, sommeliers hun opleiding hebben gekregen in datzelfde Hof Van Cleve. Dat is een extra troef als het erom gaat finaal te bepalen wie voor het tweede jaar op rij de culinaire persoonlijkheid van het jaar mag genoemd worden.

Hendrik Dierendonck
foodies
Flip Dejaeghere
Kobe Desramaults
Tim Boury
Dominique Persoone
Gert De Mangeleer & Joachim Boudens
foodies
Seppe Nobels
Jeroen Meus
Peter Goossens

Ontdek nog meer artikels over ...