Dat Berlijn een bruisende, creatieve en hippe stad is, staat buiten kijf, maar bovendien is Berlijn een van de meest groene steden in Duitsland. 44% van het grondgebied bestaat uit waterwegen, bossen, meren, heuvels en parken. In Berlijn hoef je nooit ver om de stafdrukte te ontvluchten.
Viktoriapark
(Am Weinmann 1)
De Kreuzberg (Kruisberg) in het Viktoriapark is het hoogste natuurlijke punt in Berlijn. Beklim je de berg, dan kan je op de top niet alleen een groot oorlogsmonument terugvinden, maar ook genieten van een prachtig uitzicht over een groot deel van de stad.
Onder het monument kan je de ‘bron’ van de waterval terugvinden. Het is echter geen natuurlijke bron (als je voor 9 uur ’s morgens op de top van de berg staat, dan is er nog geen sprake van een waterval), maar een geologisch nauwkeurige replica van een waterval in het Riesengebergte. Het park werd in 1888 gebouwd door Kaiser Friedrich III en is vernoemd naar zijn Engelse vrouw Victoria. Het enige verschil met de originele waterval is dat deze in het midden van de stad staat (i.p.v. in het bos) en wordt aangedreven door een pomp. Tijdens de zomermaanden zijn de zijkanten van de waterval een populaire plaats om te verfrissen en kan je er heel wat buurtbewoners tussen de bomen terugvinden.
Garten der Welt
(Blumberger Damm 44)
Een bezoek aan de ‘Garten der Welt’ (‘Gardens of the World’) (@gaertenderwelt) is een reis rond de wereld doorheen verschillende indrukwekkende en prachtige tuinen. De elf thematuinen zijn een combinatie tussen traditie en hedendaagse tuinkunst en brengen je o.a. in China, Japan, Bali, Italië en Engeland. Elke tuin lijkt wel een schilderij, waar je zomaar in kan stappen en elk hoekje is een foto waard.
Maar het park is meer dan bloemen en bomen alleen. Zo is er o.a. ook een bijzondere openlucht concertzaal met een buitengewoon gevarieerde concertprogrammatie (van klassiek tot techno) en zijn er verschillende kunstinstallaties die zorgen voor nieuwe perspectieven op het park (zoals het surrealistische ‘Mirror Maze’). Een bezoek aan dit park staat sowieso garant voor een grote collectie aan verrassende foto’s!
Wolkenhain
(Kienberg Park)
Het Wolkenhain of ‘Wolkenbos’ op de Kienberg is een spectaculair bouwwerk. De 30 meter hoge observatiestructuur bestaat uit 170 stalen knopen die de wolk vasthouden. De wolk zelf is gemaakt uit een doorschijnend membraan, dat ’s avonds van binnenuit verlicht is.
Het Wolkenhain is niet enkel een machtig zicht op de berg, maar je kan de wolk ook zelf beklimmen. Vanuit de wolk heb je een geweldig uitzicht over de plattenbau bebouwing in Marzahn en over het Berlijnse stadscentrum tot voorbij de tv-toren. In het panoramacafé ‘Wolke Sieben’ kun je genieten van taart en koffie met uitzicht over de stad.
De Kienberg zelf is trouwens ook al 110 meter hoog. Je kunt er niet enkel terecht om het Wolkenbos te bezoeken, maar je kunt er ook een kabelbaan naar de Garten der Welt nemen of de berg afdalen via de rodelbaan.
Teufelsberg
(Teufelsseechaussee 10)
In het begin van de 20ste eeuw was het Grunewald nog een vlak moeras. Na de oorlog werden vrachtwagens vol puin uit de verwoeste stad naar dit gebied gebracht. Met de 25 miljoen kubieke meter puin werden er twee kunstmatige heuvels gemaakt: de 120 meter (394 feet) hoge Teufelsberg (Devil’s Hill) en de 99 meter (324 feet) hoge Drachenberg (Dragon Hill).
Tijdens de Koude Oorlog in de jaren 50 van de vorige eeuw plaatsten de Amerikanen antennes en radarkoepels op de top van de Teufelsberg. Er werden enorme schotelantennes gebouwd om radiosignalen van het Oostblok te onderscheppen en waar mogelijk te verstoren.
Vandaag zijn de resten van het spionnenkwartier nog steeds te zien. Voor een kleine bijdrage kun je de Teufelsberg site (@Teufelsberg_Berlin_Official) bezoeken en wordt je klim beloond met een panoramisch uitzicht over Berlijn. Bovendien vind je er heel wat coole street art. Het domein wordt zelfs Europa’s grootste (en hoogste) openlucht-straatkunstgalerij genoemd. Er worden rondleidingen en events georganiseerd.
Pfaueninsel
Het Pfaueninsel (Peacock Island) is een 67 ha groot natuurreservaat midden in de Havel-rivier en de meest idyllische plek van Berlijn. Je kunt het eiland enkel bereiken met een veerboot en zo begint je trip naar deze magische plek!
Vanop de aanlegsteiger kun je ‘Schloss Pfaueninsel’ al zien staan. Een kasteel dat zo uit een sprookjesboek lijkt te komen. Koning Frederik Willem II liet het romantische paleis bouwen voor zijn maîtresse, de gravin van Lichtenau, naar het voorbeeld van een middeleeuwse kasteelruïne.
Het eiland dankt zijn naam aan de prachtige pauwen die het park bewonen. Daarnaast zijn er op het eiland nog heel wat andere vogelsoorten terug te vinden. Tijdens de zomer kun je hier ook waterbuffels spotten, die ervoor zorgen dat het gras op de natte weiden netjes kort gehouden wordt.
Meer Berlijn-tips?
Deze en meer beelden en tips kun je terugvinden op het Instagramaccount van Silvie (@bonnesilvie) en vanaf deze week in haar boek ‘Berlin guide for Instagrammers’ (uitgeverij Luster).
Breng je binnenkort een bezoek aan Berlijn? Je kunt bij Silvie terecht voor een unieke ‘Berlin Photo Shoot Walk’: een wandeling langs een fotogenieke route, waarbij Silvie zorgt voor een spontane fotoreportage, zodat je bij thuiskomst een reeks professionele beelden en herinneringen in je mailbox kan terugvinden.
Alle info op www.silviebonne.be.
Portret van de auteur: © An Van Gijsegem.