Vertel eens, wie of wat is Macaron Manon?
Het is in de eerste plaats de naam van de foodblog die ik in 2014 opstartte om er mijn verhaal te vertellen. Mijn liefde voor macarons ontstond in het restaurant waar ik werkte als jobstudent. Later maakte ik zelf veel van dat lekkers en verkocht ik wel eens macarons op een marktje. Naar een naam voor de blog heb ik dan ook niet lang moeten zoeken. In het begin lazen slechts een handvol mensen Macaron Manon, maar al snel groeide dat aantal en merkte ik dat de receptjes aansloegen. De aanvragen schoten de lucht in, waardoor ik vier jaar geleden dan ook volledig zelfstandig ben geworden. Heel spannend, maar ook heel fijn.
Was die studentenjob dan het begin van alles? Of heb je de liefde voor koken en lekker eten ook van thuis meegekregen?
Ja, thuis heeft lekker eten altijd een belangrijke plek gehad. Mijn grootste inspiratiebron is mijn bompa, die zijn eigen moestuin had. We gingen vaak samen op pad om eitjes bij de boer of om verse garnalen – waarvoor we dan helemaal naar Oostende reden. Ook mijn mama en papa houden van koken en als klein meisje hielp ik al graag in de keuken. Zondag was (of is) het bij ons altijd feest. Dan gingen we samen tafelen, deelden we eten en werd er uitgebreid gekookt. Ik leerde dus al snel dat eten verbindt en dat is wat ik ook met mijn volgers wil delen. Eten verbindt volgens mij over alle generaties, culturen en nationaliteiten heen. Dat maakt het net zo mooi.
Samen tafelen en eten delen is je stokpaardje. Wat is jouw visie op food?
Zoals je zelf zegt, vind ik het geweldig om lekker eten te maken en dat in fijn gezelschap op te eten. Koken hoeft ook niet moeilijk te zijn. Alles wat er bij dat koken komt kijken, de sfeer en de gezelligheid, is al de helft van je diner. Gezien de naam van mijn foodblog Macaron Manon is, zal het je niet verbazen dat ik heel erg van zoetigheden houd. Maar daarnaast probeer ik op mijn blog een evenwicht te brengen door gezond eten en veel groentjes te serveren. Traditionele gerechten staan ook op het menu, maar altijd met een Manon-twist. Macaron Manon is lekker eten, dat ook breed en toegankelijk is, maar toch origineel. En kleurrijk, dat ook. Dat is de stijl die ik (onbewust) door de jaren heen ontwikkeld heb en die intussen heel herkenbaar is.
“Ik heb het leukste beroep van de wereld”, zou je dat van de daken willen schreeuwen? En wat als je nu moet kiezen tussen koken, bloggen of schrijven?
Ik heb inderdaad een fantastisch beroep en er is heel veel variatie, wat het zo leuk maakt. Op mijn foodblog kan en ik mag ik altijd mijn eigen ding doen. Ik heb er een nauwe connectie met mijn volgers en zie de respons onmiddellijk. Dat vind ik heel fijn. Maar content mogen schrijven en foodstyling doen voor klanten als Libelle, Libelle Lekker, Njam tv, Carrefour en kookboeken van Borgerhoff & Lamberigts is minstens even geweldig. Ik werk wel rond bepaalde thema’s en mijn input moet passen in het moodboard, maar toch heb ik zoveel creatieve vrijheid. Het fijne is hier ook dat ik bij Libelle Lekker bijvoorbeeld het hele proces vanop de eerste rij meemaak: brainstormen, planningen opstellen, receptjes uitwerken en schrijven, de lay-out en dan het eindresultaat. Naast culinair journalist ben ik foodstylist, waarbij ik een verhaal en een sfeer creëer rond een gerecht. Dat is super, want ik heb echt het gevoel dat mijn werk hier een meerwaarde is. Dat hoeft niet per se het perfecte plaatje te zijn, maar een mooi gedresseerd bordje met wat leuke mensen in een toffe setting errond is toch prachtig om te zien? Dat geef me zoveel voldoening. Werken voelt voor mij niet als werken. Het is mijn passie. En die variatie vind ik heel belangrijk, anders ga ik me toch maar vervelen.
Mijn favoriete bestemming is Mexico. Dat ademt authenticiteit en de sfeer en de mensen zijn er super
Op je blog en Instagram verschijnen er wel eens samenwerkingen. Heb je daarvoor een gouden regel?
Wie vraagt om een samenwerking voor superfoods of shakes krijgt een neen. Altijd. Dat past gewoon niet bij Macaron Manon. En dat vind ik net zo belangrijk: een match tussen mezelf en het merk of product. Ik ben daarin heel principieel en ik wil zelf voor de volle 100 procent achter dat merk staan. Ik blijf trouw aan mezelf en aan mijn eigen verhaal en ik denk dat dat de sleutel tot succes is. Eerlijkheid en authenticiteit zijn ook twee aspecten waar ik sterk over waak. Ik wil de stijl van Macaron Manon behouden en mijn eigen zin doen, maar de mate van vrijheid verschilt natuurlijk van klant tot klant. Trouwens, die samenwerkingen op social media zijn in de loop der jaren enorm veranderd. Vroeger schudde je iets uit je losse pols, maar vandaag worden er echt contracten opgesteld en afspraken vastgelegd. Het is nu een serieuze business en ook een nieuwe bedrijfstool.
Wie Manon zegt, zegt ook Alle dagen feest en Alle dagen vakantie. Dat zijn de boeken die je geschreven hebt. Voor wie jouw boeken niet kent, vertel er eens wat meer over.
Alle dagen feest is mijn eerste kookboek. Dat is uitgekomen in september 2019, enkele maanden voor het coronavirus zijn intrede deed. En wat mochten we dan niet meer doen? Juist ja, feesten … Maar dat kon niemand voorspellen natuurlijk. Het boek is een zeer persoonlijk verhaal dat uitgaat van de start van mijn foodblog en mijn liefde voor eten delen, samen tafelen en feesten en waarom koken zo verweven is met mij. Er zijn tien hoofdstukken met receptjes, maar ook met tips en tricks om feestjes te organiseren én stylingtips. Al ben ik blij dat ik ook het aspect ‘Alle dagen feest voor jou’ erin gestopt heb. Hoe zelf of met je lief alle dagen feesten? Tips voor kinderfeestjes zitten er ook in. En ik merk dat mensen toch tips uit het boek halen voor kleine bubbelfeestjes thuis, ondanks corona.
‘Het tweede boek – Alle dagen vakantie – is er gekomen dankzij corona. Sommige klanten schoten even in paniek en zetten een aantal opdrachten on hold, en plots had ik meer tijd. Bovendien was onze huwelijksreis van drie weken geannuleerd. Dus die periode met extra tijd vulde ik in met filmpjes voor Instagram en de respons daarop is echt ontploft. Ik maakte ook foto’s van gerechtjes die allemaal een vakantiegevoel uitstraalden en stuurde spontaan een mail naar de uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts met een idee voor een vakantiekookboek voor volgend jaar. De uitgeverij antwoordde “Let’s do this. Lukt het binnen zeven weken?”, en zo geschiedde. Dit boek speelt in op het vakantiegevoel, maar dan met lokale producten en adresjes. Er staan ook tips in voor uitstapjes in eigen land. Ik heb ook bijna alle foto’s voor dit boek zelf gemaakt, omdat dat in die strenge lockdown niet anders ging. Het laatste boek was wel een grote uitdaging, want sommige ingrediënten waren moeilijk te vinden – denk maar aan Italiaanse producten als echte, goede buffelmozzarella.’
De coronacrisis is bijna een zegen voor jou?
Op professioneel vlak was afgelopen jaar vrij succesvol, maar op persoonlijk vlak was de coronacrisis best heftig. Zeker als je er van dichtbij mee geconfronteerd wordt. Maar ik heb uit die negativiteit iets positiefs gehaald: een nieuw kookboek. Toch is het niet gemakkelijk om in deze periode vernieuwend te blijven omdat er weinig creatieve prikkels zijn. Reizen, bijvoorbeeld, mis ik ontzettend hard. Dat is voor mij een belangrijke inspiratiebron, maar het brengt ook rust in mijn hoofd. Ik hoop dat ik snel opnieuw mijn koffers kan pakken.
Reizen is dus heel belangrijk voor jou?
Absoluut. Maar ‘op vakantie gaan’ en ‘reizen’ is niet hetzelfde voor mij. Vakantie, dat is lui zijn en aan het zwembad liggen. Reizen, dat is nieuwe smaken en culturen ontdekken. Ik heb ook al veel kooklessen in het buitenland gevolgd en vind niks leuker dan me onderdompelen in de plaatselijke cultuur en keuken. Waar ik in het dagelijkse leven veel plan, vind ik het tof om op reis ergens te verzeilen en zo verborgen plekjes te ontdekken. Ook de verhalen van locals aanhoren vind ik zalig.
Ik denk dat reizen iets is wat we allemaal missen. Een vraag die hier mooi op aansluit: wat is je favoriete bestemming? En welk land wil je nog ontdekken?
Mijn favoriete bestemming is Mexico. Dat ademt authenticiteit en de sfeer en de mensen zijn er super. Het eten is er ook ontzettend lekker. Op mijn to-dolijst staan nog Vietnam – waar we normaal onze huwelijksreis zouden doorbrengen, maar die gecanceld is door corona -, Lapland en Zuid-Afrika.
En dan nog twee korte vraagjes over food. Welk gerecht mogen ze jou nooit afnemen? Sushi, zonder twijfel. En zonder pasta kan ik ook niet leven. En zéker niet zonder pasta al ragù uit Bologna.
En wat lust je écht niet? Niertjes, ieuw.
Tot slot: hoe zie je jouw toekomst, Manon?
Dat is best een moeilijke vraag. Mijn leven vind ik heel tof zoals het nu is en ik hoop dat ik al die fijne dingen mag blijven doen. Als ik één ding mag wensen dan is dat meer balans tussen mijn werk en privéleven. Dat is het gevaar van een passie denk ik soms. Omdat het niet als werk voelt, is het ook moeilijker om nee te zeggen. En dat ik nog veel mag bijleren, dat vind ik belangrijk. Uiteraard wil ik nog veel reizen en een heleboel nieuwe dingen ontdekken. Wat de toekomst precies zal brengen weet ik niet, maar dat het iets met eten is staat buiten kijf.
Door Jana Baert
Alle dagen feest en Alle dagen vakantie zijn uitgegeven door Borgerhoff & Lamberigts en vind je in de winkels voor 24,99 euro. Lees ook ons vorige interview, met Laurence Bemelmans van @ascookedbyginger.