In verpakkingsvrije winkels worden producten niet per stuk of per aantal stukken verpakt. Het bulkgoed wordt bewaard in grote opslagplaatsen zoals silo’s en liggen in grote bakken in de winkel te koop. Op die manier kies je als klant exact hoeveel gram noten en dergelijke je mee naar huis wilt nemen. Doorgaans neem je dan ook je eigen doosjes en bokalen mee of kun je milieuvriendelijke, herbruikbare verpakkingen kopen in de winkel zelf. Bij het binnenkomen weeg je je potje op een weegschaal, en dat gewicht wordt er bij het afrekenen weer afgetrokken. Simple as that! Ondertussen zijn er over heel Vlaanderen al meer dan 30 zero waste winkels verspreid. We stellen je alvast even voor aan deze vijf Antwerpse (deels) verpakkingsvrije winkels.

BE O

Lange Leemstraat 252, 2018 Antwerpen

BE O focust op bioproducten die betaalbaar zijn voor iedereen. Met een ruim aanbod van meer dan 300 producten, waaronder groenten, fruit, kazen, zuurdesembrood, noten en zaden, is de BE O-markt vandaag uitgebreider dan ooit.

‘Door de extra maatregelen die we getroffen hebben om alles veilig te laten verlopen, zagen we ons genoodzaakt om onze openingsuren compacter te maken’, zegt operations manager Karen Van Obbergen. ‘Om het aantal aanwezige mensen in de winkel te controleren, gebruiken we momenteel een beperkt aantal winkelkarren, die na elke beurt ontsmet worden. Ook de schepjes waarmee de klant zich kan bedienen in onze bulk droogzone worden na elk gebruik afgewassen. Verder voorzien we ontsmettingsgel aan de inkom en uitgang van de markthal.’

Bij BE O mochten de klanten uit voorzorg gedurende 2 maanden geen eigen verpakkingen meenemen. ‘Tijdens deze periode hebben we in de markthal papieren zakjes en composteerbare plastic zakjes voorzien voor de klanten als alternatief. Ondertussen laten we het gebruik van eigen verpakkingen terug toe.’

‘Eigen verpakkingen heb ik nog wel toegelaten, maar eigenlijk doen mensen dat vrij weinig’

Erwtjes & Worteltjes

Van Schoonbekestraat 158, 2018 Antwerpen

Uitbaatster Sofia Mora voorziet in haar biobuurtwinkel allerlei huisgemaakte specialiteiten, groenten en fruit, dagelijks vers brood en zelfs schoonmaakproducten.

‘Wij zijn al lang niet meer de eerste die verpakkingsvrije producten aanbieden en dat kunnen we alleen maar toejuichen. De noten, granen en peulvruchten, groenten en fruit worden verpakkingsvrij aangeboden. Andere producten die we klaargemaakt aanbieden zoals confituren, sappen en andere producten worden in glazen verpakkingen aangeboden.’

Sofie is de jongste dochter uit een gezin met vijf meisjes. Ze studeerde voeding en dieetkunde en apothekersassistent en volgde een opleiding als transformatiecoach en NIA-teacher.

Kaap de Goede Hoop

Tabernakelstraat 2, 2140 Borgerhout

Kaap de Goede hoop is een fairtrade buurtwinkel met bio- en bulkproducten. Je kan in deze winkel ook bestellingen plaatsen voor thuisleveringen. Binnen een straal van 5km is dat zelfs mogelijk door een fietskoerier.

Uitbaatster Martine Duelen laat ons weten dat de openingsuren onveranderd zijn gebleven. ‘Het enige dat wij hebben aangepast, is dat onze klanten niet meer zelf mochten scheppen uit de bakken. Eigen verpakkingen heb ik nog wel toegelaten, maar eigenlijk doen mensen dat vrij weinig. We zijn ook geen volledig verpakkingsvrije winkel. We voorzien wel altijd handgel in de winkel, die verkopen we hier trouwens ook.’

Sofia Mora
‘De klanten zijn blij dat alles nog een beetje “normaal” kan verlopen’

Rico Lab

Cogelsplein 26, 2100 Deurne

RICO verkoopt eerlijke, gezonde en duurzame producten. Bovendien kan je er ook gezellig even binnenspringen voor kombucha en picknick uit de winkel, biologische koffie of thee en versgebakken desembrood van GROF.

‘Onze tafeltjes hebben we op de eerste dag van de lockdown al uit de winkel verwijderd, zodat er genoeg circulatieruimte zou zijn voor onze klanten’, laten Mathias Van Steenbergen, Vera Verhaert en Ruth Vanreusel ons weten. RICO heeft inmiddels aangepaste openingsuren en laat 6 klanten tegelijk toe in de winkel. Eigen verpakkingen mogen sinds kort weer meegenomen worden, al heeft de winkel ook papieren zakjes en kartonnen doosjes voorzien. Daarnaast dragen de werknemers handschoenen en staat er zelfgemaakte handgel aan de inkom.

‘We prijzen onszelf heel gelukkig dat we – ondanks het gepuzzel – tijdens de lockdown mensen konden blijven voorzien van lekkere, gezonde voeding. Zeker omdat we nog maar open zijn sinds 6 januari van vorig jaar. We vinden het ook fantastisch dat de lokale keten een boost heeft gekregen! We hebben een vrij vast publiek, maar het was fijn om te zien dat ook heel wat mensen die wat verder wonen tijdens de lockdown een eerste keer hun weg vonden tot bij ons.’

Robuust

Reyndersstraat 2, 2000 Antwerpen

Robuust opende 6 jaar geleden zijn deuren en was daarmee de eerste zero waste winkel in België. De milieubewuste medewerkers bieden niet alleen verpakkingsvrije, lokale bioproducten, ze staan hun klanten ook graag te woord en bieden tips over hoe je duurzamer kunt leven.

‘Ons vast cliënteel is niet angstig geworden en blijft gewoon naar de winkel komen’, laat een medewerkster ons weten. ‘De klanten zijn blij dat alles nog een beetje “normaal” kan verlopen. We voorzien dan ook handgel en een ontsmettende spray waarmee de mensen hun eigen verpakkingen kunnen ontsmetten. Die spray gebruiken we tevens ook om de handvaten van de silo’s iedere ochtend te ontsmetten.’

Daarnaast gebruiken de werknemers wanneer nodig ook wegwerphandschoenen of keukenrolpapier. ‘Dat gebruiken we normaal gezien natuurlijk niet graag, dus dat is wel een grote verandering.’ De openingsuren zijn onveranderd gebleven.

Door Charlotte Dupont.
Foto’s RICO: © Joke Dewilde.

Wat met Corona?

Er bestaat discussie over het feit of verpakte voeding al dan niet beter beschermd is tegen het coronavirus dan bulkgoed. Het virus kan namelijk op allerlei soorten oppervlakken aanwezig zijn. Het Agentschap voor de veiligheid van de voedselketen (FAVV) raadt in ieder geval af om je eigen verpakkingen mee te brengen naar de slager of bakker, omdat zij jouw bakje zullen moeten aanraken en je hen op die manier misschien kunt besmetten (of omgekeerd). Voor zelfbediening mag het echter wel, bijvoorbeeld als je fruit in een eigen zakje steekt en zelf gaat afrekenen. Het is in ieder geval belangrijk dat je na contact met oppervlakken en verpakkingen grondig je handen wast. Overweeg de volgende keer dat je je inkopen gaat doen dus om toch eens in een verpakkingsvrije winkel binnen te springen. De producten zijn er ontzettend vers en gezond, en bovendien shop je milieuvriendelijker. Zo kunnen we het afval dat we inmiddels aan een sneltempo gecreëerd hebben (denk aan plastic handschoenen en andere wegwerpmaterialen) toch wat compenseren.

Ontdek nog meer artikels over ...