‘De overheid kan moeilijk de horeca de hele zomer gesloten houden’, denkt Dimitry. Iedere keuken van ieder restaurant of brasserie wil zo snel mogelijk de deuren terug openen. Bij Restaurant Magis is het niet anders, ze willen stilaan een perspectief voor de horeca om zo de maatregelen te kunnen versoepelen. ‘Hier in Restaurant Magis zouden we het haalbaar zien om vanaf 8 juni de deuren terug te openen. Natuurlijk het liefst zonder al te veel maatregelen, maar daarvoor moeten we wachten op de beslissingen van de overheid. Want dat is op dit moment de grote vraag: welke extra restricties gaan ze ons opleggen? Alles hangt af van de beslissing van de veiligheidsraad.’
‘Later zullen de mensen toch weer liever uit gaan eten’
Ander concept
Dimitry en Aagje sprongen niet onmiddellijk op de kar van de afhaalgerechten. Tijdens de eerste weken van de lockdown light in de maand maart bleef het restaurant gesloten. ‘In eerste instantie verwachtten we nog dat we snel terug aan het werk konden, maar na enkele weken werd het duidelijk dat het weleens langer kon duren. Daarom zijn we van start gegaan met take-away vanaf 2 april.’
De mogelijkheid tot afhalen blijkt een succes in de restaurants die dit aanbieden. Ook Dimitry vertelt dat het Moederdagweekend zeer druk was voor het restaurant. Toch heeft hij zijn twijfels of take-away een vaste waarde wordt. ‘De komende weken zal take-away zeker belangrijk blijven, maar later zullen de mensen toch weer liever uit gaan eten denken we. We blijven erbij dat uit eten gaan veel ontspannender is voor de klant dan take-away. Want aan afhaalgerechten heb je als klant toch nog extra werk als je thuiskomt: er is bijvoorbeeld geen bediening aan tafel en de afwas moet je ook nog doen. Take-away is gewoon een heel ander concept dan een restaurant.’
Steunmaatregelen
‘Tot nu toe vinden we dat de Belgische regering de situatie wel goed heeft aangepakt’, aldus Dimitry. ‘Zeker omdat ze een corona-werkloosheidsvergoeding in het leven hebben geroepen voor al het personeel uit de horeca. Door deze vergoeding zijn er al veel eetzaken gered, denk ik. Want personeel blijven uitbetalen terwijl de reservaties kelderen, dat is dodelijk.’
‘Momenteel werken wij daarom ook zonder ons personeel, alleen Aagje en ik verzorgen de afhaal. Natuurlijk blijft de hamvraag hoe de regering de situatie gaat aanpakken nu dat we stilaan uit de lockdown mogen komen, en als we de lonen van ons personeel opnieuw zelf moeten betalen. Daarom hoop ik dat de regering aan het brainstormen is over steunmaatregelen voor de horeca. Want die zullen zeker en vast nodig zijn voor onze sector!’
Door Chloé Stouten.