Toen dit medium in de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 maart een bericht in de wereld stuurde met de vraag welke restaurants erover nadachten delivery en take-away te organiseren, was chef Gert de Mangeleer er als een van de eersten bij om ‘ja’ te antwoorden. Het was een beruchte, koude nacht waarbij achter de schermen van zowat alle restaurants in het land twee tegenstrijdige emoties overheersten: berusting en adrenaline. Want iedereen wist dat er iets moest gebeuren, maar niemand kon in de kristallen bol kijken.
Het was al gauw duidelijk dat de bistro’s en eethuisjes een voorsprong hadden. Het is nu eenmaal eenvoudiger om een lasagne of stoofpot af te halen dan de driesterrenkeuken van het Hof van Cleve. Die is veel te bewerkelijk. De meeste toprestaurants besloten dan ook wijselijk om de rit uit te zitten en de deuren dicht te doen. Het verlies werd node meegenomen. Restaurants als A Priori besloten om na te denken en openden dan toch een take-away met een keuken die aanleunt bij het normale DNA. ‘Misschien iets eenvoudiger,’ vertelt chef Kristof Coppens. ‘We geven de mensen weliswaar instructies mee, maar het kan niet de bedoeling zijn dat die nog zenuwachtiger worden dan zij in deze crisistijden al zijn.’
En de laatste stap is altijd: ‘Geniet!’
Gert de Mangeleer kwam al heel snel tot het inzicht dat zelfs de bistrogerechten van Bar Bulot niet meteen hertaalbaar waren naar de huiselijke keuken. De chef en zijn zakenpartner Joachim Boudens houden niet van half werk. Als je de maaltijd thuis wilde, dan moest die er exact hetzelfde kunnen uitzien als in het restaurant. Of die realiteit toch zo dicht mogelijk benaderen.
En dus werden na enkele weken brainstormen knopen doorgehakt over welke bereidingen de shortlist zouden halen: de frituurbereidingen konden op goedkeurend geknik rekenen. Met een klein beetje uitleg kan iedereen thuis de inmiddels beroemde goujonettes van inktvis, de garnaalkroketten en de verdomd lekkere frieten rustig afbakken. Koude bereidingen als ibericoham, oesters en steak tartaar kunnen mooi worden verpakt en dezelfde avond even kwaliteitsvol thuis worden gegeten. Stoofbereidingen als de gesmoorde wang van West-Vlaams rood rund of de kalfstong in maderasaus worden sous-vide opgewarmd in water dat tegen het kookpunt wordt gehouden. Geen enkele instructie telt meer dan 6 stappen. En de laatste stap is altijd: ‘Geniet!’
Wij bestelden thuis een menu met ibericoham en goujonettes, tomaat gevuld met handgepelde Noordzeegarnalen, gesmoorde wang van West-Vlaams rood rund met witloofsalade en echte Belgische frieten, en een huisgemaakte Lions praline. Doe eens gek, lieve lezers, haal de ham een uurtje vooraf uit de koelkast en lik je vingers af. Dompel de inktvis uitbundig in de tartaarsaus. Eet één garnaal per keer en geniet van elke hap. Laat de wangen vanzelf smelten euh… aan de binnenkant van je wangen. Ervaar hoe een friet moet smaken. Ontkurk je beste fles of bestel er meteen één mee, want ook die service vind je nu op de website van Bar Bulot. Het volgende menu (€59 per persoon) wordt voorbereid voor het moederdagweekend en kan worden afgehaald op vrijdag 8 mei van 16 tot 19u, zaterdag 9 mei van 15 tot 18u, en zondag 10 mei van 9 tot 11u. En de Mangeleer en Boudens zouden de Mangeleer en Boudens niet zijn als ze er meteen ook een link naar de Bar Bulot Spotify-lijst hadden bijgestopt. Zo haal je de hele sfeer in huis. Waiting for the real thing.
Door Toni De Coninck.