België is ‘s werelds grootste exporteur van aardappelen. In 2018 genoot het buitenland van meer dan twee miljoen ton Belgische aardappelgerechten. Vandaag ligt alles anders: restaurants in binnen- en buitenland moeten hun activiteiten noodgedwongen staken en de aardappelen die normaal gezien zouden worden verwerkt tot frietjes, pommes duchesses of puree worden opgeslagen in overvolle loodsen. Ook de diepvriezen in onze winkels zitten vol, waardoor voor de patatjes geen rooskleurig einde in het verschiet ligt. Maar we kunnen natuurlijk met z’n allen een handje helpen…
Vandaag doen we dus nogmaals een beroep op de burgerplicht van alle Belgen. Help mee om onze aardappelen uit de puree te halen. Sla dus je voorraad diepvriesaardappelen in en verwen jezelf eens meer met een lekker frietje van de frituur, maak eens een smakelijke gratin dauphinois of puree. Om je komende weken wat gevarieerder te maken, stellen wij graag enkele leuke recepten aan je voor.
Aardappelwedges met dip naar keuze
- Wedges uit het vriesvak
- Kruiden als lookpoeder, tijm, rozemarijn
- Harde kaas
Aardappelwedges uit de diepvries zijn natuurlijk in een mum van tijd klaar. Heb je wat meer tijd? Besprenkel ze dan met (verse) rozemarijn en tijm, wat lookpoeder en rasp er wat harde kaas over voor je ze in de oven stopt.
Maak een lekkere guacamole met geplette avocado’s en wat kerstomaatjes of werk de aardappeltjes af met zure room met radijsjes.
Spaanse tortilla van aardappel en groenten
- Pommes noisettes
- Enkele scharreleitjes
- Een half pakje smeerkaas zoals Chavroux of Boursin
- De groenten die je maar wil, en die op moeten. Wij kozen voor een eitje, wat spinazie, wortel, oesterzwam en kerstomaatjes
- Rolletje geitenkaas (optioneel)
Spaanse tortilla wordt vaak gemaakt met verse aardappel. Eens testen of het ook anders kan. Pommes noisettes lijken een goede keuze. Haal ze even uit de diepvries voor je de eitjes mengt met de romige kaas. De groentjes stoof je gaar in een pan of grill je lekker in de oven met een takje tijm. Is alles beetgaar? Meng het geheel dan voor je het in een ovenschaal giet en de voorverwarmde oven inschuift op 180°C en bak gedurende 30 minuten, of tot het geheel mooi goudbruin is. Check even met een mesje of de tortilla gaar is.
Je kunt ter afwerking, en voor de smaak, enkele schijfjes van het rolletje geitenkaas over het gerecht verdelen en de grill nog even hoogtij laten vieren.
Klaar voor een kers op de taart?
Ottolenghi’s gevulde aardappel
- Enkele grote aardappelen
- Een pakje gorgonzola
- Babyspinazie
- Boter
- Geroosterde walnoten, in stukjes
Verwarm je oven op 220 graden. Prik de aardappels met een vork op verschillende plaatsen en schuif ze een uurtje in de oven zodat ze poffen.
Haal ze uit de oven en snijd ze in de lengte doormidden. Schep er het vruchtvlees uit, en doe het in een kom. De lege schillen boter je in en besprenkel je met zout. Bak ze 8 minuten in de oven zodat ze knapperig worden. Die schillen bewaar je voor straks.
De puree uit de aardappel mix je met wat boter, gorgonzola en kruid je af met peper en zout. Stoof intussen de spinazie tot het water eruit is en meng de groente met de puree. Schep het mengsel in de halve schillen en bak het geheel in de oven tot de bovenkant knapperig en goudbruin is.
Bestrooi de gevulde aardappel met stukjes geroosterde walnoot en geniet met volle teugen.
Elke dag patatjes hoeft helemaal niet saai te zijn, toch?
Door Ine Desmet.
Foto’s: Laurence Vander Elstraeten.
SOS Patat is een actie van Too Good To Go, de beweging tegen voedselverspilling. Nu Koning Aardappel een duwtje in de rug nodig heeft, lanceert Too Good To Go een campagne met de belangrijkste partijen in de aardappelsector. Samen willen ze voorkomen dat 750 000 ton aan Belgische aardappelen verloren gaan. Jij helpt toch ook? Alle info: www.sospatat.be.