Guanciale is Italiaans wangspek. Het is niet zomaar in elke supermarkt te vinden, je moet ervoor naar een Italiaanse speciaalzaak, zoals bijvoorbeeld Augusto Wines. Je kunt het in deze bereiding ook niet zomaar vervangen door pancetta of een ander type buikspek. Italianen zouden dat als een vorm van godslastering kunnen beschouwen. En voor het overige: een handvol ingrediënten en veel liefde.
Nodig voor 4:
2 dikke plakken guanciale
2 sjalotjes, fijngesnipperd
1 teentje (verse) knoflook, fijngesnipperd
1 pepertje (of 1 Spaanse peper, die is minder pittig wat handiger is als je ook voor de kinderen kookt)
1 flesje of blik passata van goede kwaliteit
5 blaadjes basilicum
1 doosje bucatini (bijvoorbeeld van het merk Barilla)
(Lees verder onder de foto’s voor de bereiding…)
Bereiding:
Snijd de plakken guanciale in dobbelsteentjes. Bak het spek gedurende 5 minuten op een matig vuur in een antikleefpan zonder vetstof.
Haal het spek met een schuimspaan uit de pan en giet overtollig vet weg. Houd een beetje vetstof over.
Bak nu de fijngesnipperde sjalotjes, de knoflook en de peper in de vetstof. Laat enkele minuten ‘zweten’.
Voeg nu opnieuw de guanciale toe en roerbak nog even kort.
Voeg de passata toe, samen met de blaadjes basilicum. Laat alles gedurende 15 minuten sudderen op een zacht vuurtje.
Kook in de tussentijd de bucatini beetgaar in ruim water met een theelepel zout. 7 minuten is voldoende.
Houd een kopje van het kookvocht opzij.
Giet de bucatini af en voeg deze toe aan de saus. Giet er nu ook het kopje kookvocht bij.
Roer de pasta en de saus voorzichtig door elkaar, het kookvocht zal voor de binding zorgen.
Werk eventueel af met wat verse parmezaan.
Serveer een glas Parrina Vermentino bij de bereiding.
Smakelijk!
#stayjuned #italiaiscuore #gustobox #enit #augustowines @augusto_wines
Meer info over gastronomie in Italia? Check italia.it.