‘Mijn vriendin stuurt me een foto van haar en haar vriend, uit het prachtige Thailand. Zoals elk jaar trekken ze enkele maanden naar Pattaya en Koh Chang, om te genieten van de zon, de ambiance, de Thaïse gastvrijheid en uiteraard ook het lekkere eten. Streetfood is alomtegenwoordig en het is zelfs een beetje vreemd om thuis te koken. Alles wordt dagvers gekocht en aangeboden, op de marktjes en in kleine straatjes. Er zijn tal van eetkraampjes. Schuif maar aan en kijk wat de Thai zelf bestellen, dan zit je sowieso goed.

In de tijd waarin corona het meest gebruikte woord is, moeten we creatief zijn in de keuken. Het wordt ons afgeraden om buiten te komen en reizen is al helemaal not done. Niet getreurd… Ik geniet van de prachtige sfeerfoto’s die mijn vriendin me door-appt en ondertussen duik ik mijn voorraadkast in en maak ik gewoon mijn eigen Pad Thai.’

Wat hebben we nodig?
3 eetlepels kokosbloesemsuiker
3 eetlepels Thaise vissaus
3 eetlepels rijstazijn
sap van 1/2 citroen of limoen
enkele chilivlokjes
100 g rijstnoedels
2 eetlepels kokosolie
1 grote sjalot, gepeld en fijngesnipperd
4 tenen knoflook, gepeld en fijngesnipperd
1 stuk gember, geschild en fijngehakt
2 kakelverse eitjes, geklutst
snuifje zout
8 shii-take, in plakjes gesneden
3 stuks lenteui, schoongemaakt en diagonaal gesneden
een handjevol pinda’s, geroosterd in een droog pannetje en grof gehakt

Hoe gaan we te werk?
Maak de saus: meng de kokosbloesemsuiker met de vissaus en de rijstazijn.
Voeg er het citroensap aan toe en kruid met enkele chilivlokjes (jij bepaalt zelf hoe pikant je het wilt).
Zet het sausje even aan de kant.
Overgiet de rijstnoedels met kokend water en laat ze even weken, zodat ze wat zachter en plooibaarder worden. Ze hoeven nog niet helemaal gaar te zijn.
Zet een wok op het fornuis en laat er de kokosolie goed warm in worden.
Roerbak de sjalotjes samen met de knoflook en de gember, tot alles geurig wordt en lichtjes begint te kleuren.
Schuif deze mengeling opzij en giet de geklutste eitjes in de pan.
Kruid het ei met wat zout en breek dit omeletje met je roerbakspatel continue in stukjes.
Meng de gebakken eitjes onder de sjalotjes.
Maak opnieuw wat plaats in het midden en roerbak de shii-take.
Voeg de uitgelekte rijstnoedels toe en schep goed om.
Roerbak de noedels zo’n 4 min mee en giet er dan het sausje bij.
Warm nog even goed door.
Verdeel de Pad Thai over 2 kommen en werk af met lenteui en gehakte nootjes.
Vergeet de chopsticks niet!

TIP:
Pad Thai wordt normaal geserveerd met tofu, kip of scampi. Die bak je vooraf in een pannetje en voeg je op het laatste toe. Vandaag heb ik gekozen voor een vegetarische pad thai met shii-take.

Tekst, foto en recept: Cathy Van de Moortele (Koken en Hoge Hakken).

Ontdek nog meer artikels over ...