De fel oranje kleur van cheddar doet me – helaas – een beetje denken aan een machtig persoon uit Amerika. Deze kaas is ook bij ons al vlot verkrijgbaar en doet het vooral goed in de Mexicaanse keuken. Deze crackers zijn niet Mexicaans maar ze hebben wel pit, doordat we er ingelegde groene jalapeño’s aan toevoegen. Je weet wel, die pikante groene rondjes die je wel eens bij je portie nacho’s krijgt in de bioscoop.
Bewaar het deeg voor deze crackers in je diepvriezer, reeds in rondjes gesneden, zodat je altijd verse crackers kan maken voor bij het aperitief en als hapje ’s avonds tijdens het TV-kijken.
Wat hebben we nodig:
150 g geraspte cheddar (1 zakje)
150 g bloem
snuifje zout
snuifje cayennepeper
15 g ingelegde groene jalapeno pepers
30 g hoeveboter, ijskoud, in blokjes gesneden
1 – 2 el ijswater
sesamzaad of maanzaad
Hoe gaan we te werk:
Doe de cheddar met de bloem, het zout en de cayennepeper in de foodprocessor met het mes en hak alles heel fijn.
Voeg de jalapeno’s toe en pulseer nogmaals, tot ook die fijn zijn.
Voeg de blokjes ijskoude boter toe en pulseer opnieuw.
Voeg 1 eetlepel ijswater toe. Je zou nu een deeg moeten verkrijgen. Is dat echter nog te kruimelig en komt het niet samen, voeg dan nog een lepel ijswater toe.
Neem een ZIPLOC zakje. Maak een rol van het deeg en duw die in het zakje, zodat het op de bodem van het zakje komt te liggen. Met een lat duw je het rolletje deeg helemaal tot onderaan.
Rol het deeg nu met zakje over je werkblad, zodat het een mooie rol gaat vormen.
Knip het zakje open en haal de rol er uit.
Strooi sesamzaadjes in een schaaltje en rol er het deeg in, zodat het helemaal bedekt wordt met zaadjes.
Wikkel de rol deeg strak in plastic folie.
Leg de rol deeg gedurende 20 – 30 min in de vriezer of 4u in de koelkast.
Verwarm ondertussen de oven voor op 175° C en zet enkele bakplaten met bakpapier klaar.
Verwijder de folie van het deeg en snijd het deeg in dunne plakjes. Roteer de rol elke keer na het snijden, zodat de plakjes mooi rond en niet afgeplat zijn.
Leg de crackers op de bakplaten, met enige tussenruimte.
Bak de crackers gedurende 25 – 30 min.
Laat de crackers afkoelen en uitharden op de bakplaten.
Bewaar in blikken koekjestrommels.
TIP:
Rooster de sesamzaadjes even in een droog, heet pannetje, zodat ze extra smaak en kleur krijgen.