Oh, wat lekker dit! Vergeet de voorverpakte hummus uit de supermarkt. Voortaan maak jij je hummus zelf. Even een ommetje maken langs de Turkse supermarkt om tahini, granaatappelmolasses en die prachtige granaatappel op te halen. Vergeet de kikkererwten niet, die zijn daar vaak spotgoedkoop en als er een slager is: bingo! Dan heb je meteen ook je lamsgehakt.
De hummus wordt in een kommetje mooi gedresseerd en in het midden wordt een kuiltje gemaakt, waar het lamsgehakt straks in mag. Afgewerkt met granaatappelpitjes, kan dit zo in een boek van Ottolenghi.

Wat hebben we nodig:
1 blik kikkererwten, gespoeld en uitgelekt (240 gr netto)
1 teen knoflook, gepeld en geperst
3 ijsblokjes
snuifje zout
1 koffielepel komijnpoeder
2 eetlepels tahini (sesamzaadpasta)
het sap van 1 kleine citroen
1 eetlepel water
1 eetlepel olijfolie
30 gr ui, gepeld en gesnipperd
2 tenen knoflook, gepeld en gesnipperd
200 gr lamsgehakt
peper van de molen
zout
30 gr pijnboompitten, getoast in een droog pannetje
25 gr granaatappelmolasse (pomegranate molasse)
1/5 granaatappel, pitjes alleen

Hoe gaan we te werk:
Hou enkele kikkererwten apart voor de afwerking. De rest van de kikkererwten doe je in de kom van de keukenrobot.
Hak de kikkererwten fijn met de knoflook en de ijsblokjes. De ijsblokjes zorgen voor een romig effect.
Kruid met zout, komijnpoeder, tahini, citroensap.
Voeg een eetlepel water (misschien heb je iets meer nodig als de hummus te dik blijkt) toe terwijl de keukenrobot draait.
De hummus moet mooi glad zijn, niet te dik maar ook niet te vloeibaar.
Schep de hummus in een platte kom.
Met de bolle kant van een lepel maak je een holte in het midden. Draai daarvoor met je kom en hou de bolle kant van de lepel tegen de hummus aan.
Zet de hummus even aan de kant (niet in de koeling, hummus is het lekkerst op kamertemperatuur).
Laat de olie warm worden in een pan en fruit de uien glazig.
Voeg de knoflook toe en laat die even meebakken.
Bak het gehakt rul in de pan op een hoog vuur, zodat het mooi kleurt.
Van zodra het gehakt niet meer roze is, mag het vuur uit.
Kruid met peper en zout.
Roer de pijnboompitten en de molasse door het gehakt.
Schep het vlees in de holte van de hummus. Vergeet niet om de sappen erbij te doen.
Werk af met de achtergebleven kikkererwten en de granaatappelpitjes.
Serveer de hummus met vers gebakken pitabrood.

TIP:
Liever wat koolhdyraatarmer? Laat het pitabrood dan voor de andere gasten en schep jouw hummus in blaadjes little gem.
Werk je hummus af met gesnipperde, verse munt. Ik heb er tuinkers over gestrooid, omdat ik dat pittig vind en omdat het wel mooi afkleurt.
De granaatappelmolasse geeft een heerlijk zoete toets aan het gerecht en wordt wel vaker gebruikt in de Arabische keuken. Het kost niet zoveel en het bewaart heel erg lang.
Van een granaatappel eet je enkel de pitten. De velletjes en de schil gooi je weg.

Door Cathy Van de Moortele (Koken en Hoge Hakken).

Ontdek nog meer artikels over ...