Asperges en eieren. Dat is zoals erwtjes en wortelen. ‘Ga je Vlaams koken?’, vraagt mijn dochter dan. Want alles wat geen pasta of sushi is, is in haar ogen ‘Vlaams’.
‘Broer lust graag Vlaams.’ – Dat moet dan vlees voorstellen, en aardappelen en groenten.
‘Zo Vlaams vandaag!’ – Als er drie uur lang gesudderd stoofvlees op tafel komt met frietjes en een witloofsalade.
Nee, zo Vlaams is dit gerecht met asperges, garnalen, aardappelen en gepocheerd ei niet. Dat komt door de subtiel venijnige toevoeging van verse mierikswortel. De mierikswortel is – duh – de wortel van de mierik, een plant uit de kruisbloemenfamilie. De smaak is scherp, een beetje als mosterd of wasabi, om in dochters sushihemel te blijven. Let dus een beetje op met de hoeveelheid geraspte mierikswortel in je bereidingen, of laat de rasp even marineren met azijn. Dat neutraliseert de pittigheid.
Met mierikswortel maken we ook naadloos het bruggetje met de shakshuka van vorige week, want de puree (of rasp) komt vaak voor in de joodse keuken. Ik leerde het genot ervan vooral kennen tijdens mijn vele reizen in Oostenrijk, waar ‘kren’, zoals het goedje daar heet, een staple food is. Er gaat geen broodmaaltijd voorbij of er staat een potje mierikswortelpuree op tafel. De Oostenrijkers combineren het samen met andere gepekelde groenten als augurk en pepers met vis, maar nog meer met koude rosbief of feestmaaltijden in Heurigen, waar hele schalen geroosterde ham, worst en gebraad worden aangesleept.
(Lees verder onder de foto…)
Wat heb je nodig voor deze bereiding? We geven je de ingrediënten voor 2 personen.
400 g rode krielaardappelen
2 eieren
400 g witte asperges
1 mierikswortel
1 teentje knoflook, fijngesnipperd
100 g volle yoghurt
1 el Italiaanse (of Provençaalse kruiden)
100 g grijze garnalen
Olijfolie
Boter
Azijn
Peper en zout
Breng een ruime pot met gezouten water aan de kook voor de krieltjes en een ruime pot met een scheutje azijn voor de eieren. Spoel de krieltjes en boen ze goed schoon.
Schil de asperges voorzichtig.
Gaar de krieltjes gedurende 10 tot 15 minuten.
Gaar nu de asperges onder water met een snuifje zout. Laat gedurende 2 minuten koken en haal de pot dan van het vuur. Laat de asperges nog 5 tot 10 minuten in het water (naargelang hun dikte) tot ze zacht zijn. Controleer met een aardappelmesje.
Rasp de mierikswortel tot je een koffielepel pulp hebt. Pel en snipper (of pers) de knoflook. Meng de mierikswortel met de knoflook en de yoghurt. Breng op smaak met een scheutje olijfolie, de Italiaanse kruiden, peper en zout.
Maak tot slot je gepocheerde eitjes. Verlaag het vuur zodat het net niet kookt. Breek de eieren in een ander kommetje, zonder de dooier te breken. Roer met een klopper door het water zodat je een draaikolk creëert. Giet dan het eitje in de draaikolk. Het ei zal naar de bodem zakken maar meteen ook stollen. Laat het gedurende 2 tot 3 minuten draaien en schep voorzichtig uit de pot.
Pocheerangst? Je kunt de eitjes ook gedurende 5 minuten zacht koken.
Serveer de asperges met de krieltjes, de mieriksworteldressing, het eitje en de garnalen.
Zelf Foodbag uitproberen? WIN een waardebon van 75 euro!
Wil je thuis zelf Foodbag uitproberen? Foodbag profileert zich als dé Belgische bezorger van lekkers. En dat klopt ook! Elke doos bevat een schat aan producten van eigen bodem en net voldoende exotische toetsen om toch altijd weer verrassend uit de hoek te komen.
WAT moet je doen?
Deze wedstrijd loopt via onze Instagram– en Facebook pagina’s. Druk op de link om meteen toegang te krijgen tot de wedstrijd.
Succes en smakelijk!