Genieten van lokaal eten in de bergen
Beieren staat wereldwijd bekend om zijn biertuinen en gezellige herbergen. Maar heb je ooit gehoord van Gondeling op de Alpspitzbahn in de Allgäu-regio Nesselwang? Tijdens de zomermaanden kan je er genieten van een exclusief diner in afwachting van een gondel, omgeven door de prachtige stilte van het avondlijke berglandschap. Als een lokaal zesgangenmenu je eetlust te boven gaat, kan je er ‘s middags genieten van een klassieke Beierse snack met regionale specialiteiten zoals kaas, boerenbrood en ingelegde komkommers.
Less is more: eten op het ritme van de seizoenen
In de duinen van Rantum op Sylt, omgeven door een frisse zeebries dankzij de ligging aan de Noordzee, vind je het restaurant Söl’ring Hof, dat een voorproefje biedt van de Noord-Duitse keuken. Chef-kok Jan-Philipp Berner kookt volgens het motto “minder, maar beter”, wat inhoudt: vis en zeevruchten van lokale vissers en groenten, fruit en kruiden uit de omgeving die het ritme van de seizoenen volgen. Het absolute hoogtepunt onder de gerechten is de unieke Sylt Royal Oyster. Hoewel de minimalistische aanpak van het restaurant wordt weerspiegeld in het menu, belooft de bekroonde chef-kok dat het je aan niets zal ontbreken tijdens je bezoek aan het Michelin-sterrenrestaurant.
(Lees verder onder de foto’s.)
Dineren met zicht op UNESCO werelderfgoed
Als je graag dineert in een unieke sfeer, dan ben je bij de Landgrafenstube op Schloss Wartburg aan het juiste adres. Het restaurant ambieert een eersteklaskeuken en blijft trouw aan de lokale tradities. Je kan je verheugen op Thüringer wildspecialiteiten van biologische kwaliteit en regionale groenten, terwijl je geniet van een adembenemend uitzicht op het Thüringer Woud tot aan het Rhöngebergte en tot ver in de deelstaat Hessen. De historische omgeving van de Wartburg, die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat, maakt je bezoek aan deze bijzondere plek compleet.
Traditionele gerechten in een modern, persoonlijk jasje
Eten mag ook een lust voor het oog zijn, zo ervaar je ook bij restaurant Ox & Klee in Keulen. Het bevindt zich in het midden van de drie kraanhuizen – de nieuwe herkenningspunten van Keulen. Het biedt niet alleen uitzicht op heerlijk eten, maar ook op de haven en de omringende industriële architectuur. De chef-kok Daniel Gottschlich benadrukt het belang van tradities als het gaat om koken, maar vindt veel gerechten opnieuw uit op een koolhydraatarme manier. De nadruk ligt er op vlees, vis en een verscheidenheid aan groenten, dus ook liefhebbers van de vegetarische en veganistische keuken zullen dit restaurant weten te waarderen. Een bonus: je kan niet alleen zijn eten proeven, maar ook kennismaken met de meesterchef die de gerechten zelf aan tafel brengt.
Een paradijs voor zoetekauwen
Een dessert is altijd een goed idee, zeker in de hippe wijk Neukölln te Berlijn. Daar bevindt zich Duitslands eerste en enige dessertrestaurant Coda Dessert Dining, waar het dessert vertaald wordt in een voorgerecht, hoofdgerecht en tussendoortje. Geraffineerde suikers, kunstmatige smaakstoffen, kleuren en additieven zijn hier taboe. In plaats daarvan is het de combinatie van de natuurlijke zoetheid uit groenten en fruit, de wrangheid uit kruiden en olijven, het zoute uit kaas en het zure uit citrusvruchten die dit bezoek tot een onvergetelijke proefervaring maken.
Smaakt Duitsland al naar meer? Ontdek hier alles over culinair Duitsland en laat je inspireren door de Duitse gastronomische keuken. De Duitse Nationale Dienst voor Toerisme is bovendien trotse partner van de Best Sustainable-categorie van de Belgian Travel Blog Awards die op 18 maart 2022 uitgereikt worden in Namen door Thx.agency (vroeger Sound of C). #btba2022 #stayjuned
Foto bovenaan © Germany Tourism – Jens Wegener