Klein is het juiste woord, want er werken drie mensen in de zaak. Marjolein Vermeersch staat samen met haar man Frederik Danneels aan het hoofd. Ze krijgen hulp van Céline die reeds enkele jaren deel uitmaakt van het hecht team.
Marjolein heeft de zaak overgenomen van haar ouders en koffie is haar passie. Bij alles wat ze doet, houdt ze rekening met mens en milieu. Het is niet vanzelfsprekend, want koffiebonen aankopen blijkt soms een ware uitdaging te zijn omdat de prijzen sterk kunnen fluctueren. Daarbij komt dan ook dat koffie eigenlijk eerst op papier wordt aangekocht. “Je koopt iets dat er nog niet is. Je koopt de oogst die aan de bomen hangt en nog niet af is. Soms is het afwachten en hopen op het beste.”
Zachtheid staat centraal
“Er zijn twee soorten bonen, de arabica en de robusta. Arabica is de eerste, originele plant waaraan het oorsprongsverhaal van de geitenherder gekoppeld is. Maar de arabicaplant is een moeilijke plant om te telen. Daarom is men op zoek gegaan naar een variëteit en dat is de robusta geworden.
Wij zijn gekend om onze zachte koffie, dus we gebruiken enkel de arabica’s uit hooggelegen gebieden in Latijns-Amerika waar de koffie groeit op een hoogte van 1500 meter.
Van een arabica heb je minder last dan van een robusta. Daarom gebruiken we die boon. Ook onze brandmethode zorgt ervoor dat de koffie erg zacht is. We roosteren ze ongeveer een kwartiertje op 190 graden. Zo karamelliseert de koffie zonder te verbranden. Het resultaat is een licht verteerbare koffie, althans volgens onze klanten. Ze vinden dat onze koffie minder zwaar op de maag ligt.
Het is leuk om met koffie bezig te zijn omdat je het resultaat van je harde werk ziet. Wij genieten vooral van de reacties die we krijgen van onze klanten. Als er 2 klanten in de winkel staan, geeft de klant die hier al lang komt, soms advies aan de nieuwe klant. Als je zoiets hoort, doet dat echt wel deugd.”
‘Ik weet nog dat mensen soms vreemd opkeken wanneer ik zei dat we thuis koffie heel precies afwogen’
Hoe geniet je het meest van koffie?
“Door je tijd te nemen en te kijken welke koffie je graag hebt. Je moet te weten komen of je graag een zachte of liever een pittige koffie hebt. Het hangt allemaal een beetje af van je karakter. Koffie zetten is bovendien gemakkelijker dan je denkt. Mensen zien er tegenop omdat ze denken dat het veel tijd vraagt, zeker met bepaalde apparaten. Je hebt de kooktijd, maar dan hoef je er natuurlijk niet bij te blijven. Terwijl de koffie loopt kun je andere dingen doen.
“Toen ik op kot ging, vond ik het lastig dat ik niet dezelfde koffiesmaak had als die van thuis. Op een bepaald moment vroeg ik aan papa welke hoeveelheden koffie en water hij gebruikte. Ondertussen heeft koffie enorm aan populariteit gewonnen en is het normaal om er meer mee bezig te zijn. En afwegen en afmeten is zowat de norm geworden, maar vroeger was dat helemaal anders. Ik weet nog dat mensen soms vreemd opkeken wanneer ik zei dat we thuis koffie heel precies afwogen. Je moet weten hoeveel schepjes er in een aantal gram zitten, vanaf dan is het erg eenvoudig en gebruik je gewoon de schepjes. Zo heb je altijd dezelfde smaak.”
‘Eigenlijk is het zoals een liefdesrelatie, beide kanten moeten moeite doen’
Menswaardige koffie
“Koffie moet voor iedereen goed zijn en we proberen dit fair aan te pakken. We willen een meerwaarde bieden en we wijken af van het algemene fair tradeverhaal. We verkopen nu Pacha Mama Bio, daarmee steunen we de Coffee Trust, een Amerikaanse organisatie die ernaar streeft om de koffieboer zelfredzaam te maken. Boeren worden opgeleid en het is de bedoeling dat ze de opgedane kennis onderling verspreiden. Elk project is tijdelijk en de locals moeten het uiteindelijk overnemen. Dat vind ik als filosofie echt super.”
“Ik heb vaak een soort kolonialistisch gevoel bij fair trade. En dat is niet goed, het mag nooit patronizing zijn. Koffieboeren moeten niet leven van de sponsoring die vanuit andere landen komt. Integendeel, ze moeten zelfredzaam en sterk worden. Daarom geloof ik heel sterk in projecten die zelfstandigheid vereisen. En met de Pacha Mama Biokoffie zitten we goed.”
“De koffieboeren moeten zich engageren om elke keer opnieuw goede kwaliteit te leveren waardoor wij aan onze klanten een faire prijs kunnen vragen. Eigenlijk is het zoals een liefdesrelatie, beide kanten moeten moeite doen. En een lekkere kop koffie vergt wat tijd en moeite; pas dan kunnen we er allemaal van genieten.”
Zin in een lekkere kop koffie? Spring even binnen bij Koffie Kàn en laat je door professionals adviseren. Of lees Marjolein’s boek Slow Coffee.
Meer info?
Koffie Kàn, Kerkstraat 84, Wenduine
Door Gracedyne Neirynck.
De portretfoto is van de hand van Heikki Verdurme.