59. Gido Van Imschoot
Epitoom van de Vlaamse wijnwereld, erudiet, minzaam, altijd even bevlogen en met een palmares om de spreekwoordelijke U tegen te zeggen. Als verantwoordelijke wijnen in Hotelschool Spermalie passeerden hele generaties jonge sommeliers voorbij zijn handen. Heeft intussen 13 boeken op het schap, waaronder een aantal standaardwerken in de wijnkennis.
58. Gerd Brabant
Als jonge snaak al een van de grootste wijnkenners van het land, en altijd met een duidelijke voorliefde voor zijn favoriete wijnland Duitsland. Voerde wijnen in, werkte voor het Duitse Wijninstituut, heeft samen met Marc Roovers een absolute referentie gemaakt in de boekenwereld: Duitsland Wijnland, met een volledig overzicht van wijnen, gastronomie en wandeltochten bij onze oosterburen.
57. Guido Francque 🍀
Kat met tienduizend levens en evenveel carrières, vaak even verguisd als geliefd, maar dat komt door zijn levenslange activisme en barricadenwerk voor vele grotere goede doelen. Nu als sustainability coach actief voor de groep rond Hotel Des Brasseurs, het eerste klimaatneutrale hotel, en restaurant Villa De Torre. Streeft naar duurzame en klimaatneutrale horeca met zijn bedrijf Wine Media BV.
56. David Van Steenkiste 🍀
Kweekt met zijn bedrijf Plant-T verschillende vaak onbekende kruiden en eetbare bloemen, maar trekt ook nog regelmatig de vrije natuur in om ze zelf te plukken. Heel wat Belgische en Nederlandse chefs zijn bij hem kind aan huis, want kruiden en bloemen worden steeds populairder op het bord en in cocktails. ‘En stoemelings’ in de botanische wereld gegooid, en mee gegroeid vanuit de Pure C keuken van Syrco Bakker.
55. Stijn Deschacht
Met de podcast ‘Over Eten’ gaat Stijn Deschacht elke aflevering op zoek naar culinaire kennis, leuke verhalen en gastronomische avonturen. Deschacht weet waarover hij praat: hij is kok in Bar Bulot Zedelgem, en werkte in vorige levens in de sales en op tournees van een heleboel metalbands. Is daarnaast ambassadeur en groot liefhebber van vooral Mexicaanse spirits. Eén daarvan, een rokerige bom, prijkt op de kaart van Bar Bulot.
54. Sarah Puozzo
De Belgo-Italo-Nederlandse Sarah Puozzo kan van twee walletjes eten en drinken: ook in Nederland prijkt ze namelijk in de hitlijstjes van het jaar. Zij bouwde in volle vertrouwen en kunde een brand van zichzelf, en profileert zich als de pasta princess van de Lage Landen. Dat gebeurt niet geheel toevallig in volle Nigella Lawsonstijl. In 2020 haalde ze een Master of Pasta-titel in Italië en kort daarna richtte zij de Pasta Academy op. Brava, bella!
53. Bart De Roeck
Roeckiesworld rocks again in 2023. Vraag aan tien foodbloggers in Vlaanderen wie hen het meest inspireert, en de kans is groot dat Bart De Roeck op vele lijstjes voorkomt. Vaak genoemd bij onze inzendingen, en dat is het gevolg van kwaliteit en authenticiteit. Bart doet alleen maar dingen die je zelf kunt doen, grijpt uit het leven en deelt wat hij denkt te moeten delen. En daar spreekt alleen maar vakkennis en liefde voor eten en reizen uit.
52. Daniëlle Verhulst & Alison Vanrenterghem 🍀 YIP
Al voor de derde keer in onze lijst, en dat heeft alles te maken met de inzet voor duurzaamheid en de consistente drang naar kwaliteit en vernieuwing. Met Djar leveren de dames gezonde maaltijden in-a-djar aan bedrijven en particulieren. Djar kiest bewust voor lokale grondstoffen en een duurzame, herbruikbare verpakking. Green label dit jaar!
51. Sybille Troubleyn
Gerenommeerde wine lady met 35 jaar ervaring in de wijnsector. Haar passie voor wijn ontstond op de Hotelschool Spermalie in Brugge. Daarna perfectioneerde ze zich in Bordeaux. Reisde met de rugzak door de wijngaarden van de nieuwe wereld, en schreef daar een boek over. Sybille werkte voor Sopexa, Vinopres en Syntra, en richtte vervolgens haar eigen wijnschool WineWise op, die ze nu met haar partner Piet Vannieuwenhuyse uitbaat.
50. Bart De Pooter 🍀
Het lot kan ironisch zijn, want uitgerekend door de sluiting van tweesterrenrestaurant Pastorale vond chef Bart De Pooter een tweede ondernemersadem die leidde tot grootscheepse projecten in Antwerpen zoals het plant-based WildN en het visrestaurant Vis van A. Is ook een van de grootste namen achter de schermen bij Tomorrowland en een van de bekendste food consultants van het land. Green label door de keuze voor plantaardig.