29. Hannah, Ran & Noa Van Ongevalle
Zelden worden ze in één zin uitgesproken en toch hebben de kinderen van vader Jan Van Ongevalle een duidelijke gemeenschappelijke factor: ondernemerszin, doorzettingsvermogen, veerkracht en consistente kwaliteit, ondanks tegenslagen die bij tijd en stond hun pad doorkruisen. Actief in de nationale en internationale craft cocktail scene, en dus bij de besten ter wereld in hun vak.
28. Sofie Dumont
Sofie is lady chef, baking chef, media chef en mama chef, doet die vier dingen over het algemeen tegelijk en is daar ook nog eens voortreffelijk in. Met ‘Goe Gebakken’ (VT4) en ‘De Keuken van Sofie’ (VTM) veroverde ze de Vlaamse media, en ook haar kookboeken worden nog steeds bijzonder gesmaakt. In 2016 won zij de World Gourmand Cookbook Award voor haar kookboek over gezonde voeding voor kinderen.
27. Pieter-Jan Lint 🍀
De gastronomische plant-based kar wordt maar door een handvol chefs getrokken in Vlaanderen, en Pieter-Jan Lint van restaurant Amaranth is het prototype van de duurzame ondernemer. Zijn missie: je laten ervaren hoe creatief en veelzijdig de vegan keuken is. Hij noemt het zijn steentje in het groeien naar een meer bewuste en duurzame samenleving. Zijn kookstijl is toegankelijk voor iedereen die graag verwend wordt aan tafel, en met een open visie de toekomst tegemoet treedt. In 2023 ook auteur van het boek ‘De Basis – plantaardig.’
26. Wim Ballieu
Wim is Wim. No Balls, No Glory. Een duo in één persoon. Mijmeren op de boerderij over vervlogen smaken, maar voluit leven in de etnisch spannende omgeving van Molenbeek. De Belgische keuken is zijn ding: die van gisteren maar ook die van morgen. Het Balls & Glory concept rafelt uiteen in restaurants, foodtrucks en events, maar Ballieu is ook een interessant ondernemer en is altijd bezig met nadenken over de foodconcepten van de toekomst.
25. Filip Claeys 🍀
Als tweesterrenchef in De Jonkman blijft Filip Claeys soms onder de radar en achter de schermen, maar dat is authentieke bescheidenheid en West-Vlaamse nuchterheid. Hard werken en zère voortdoen is het motto in de rand van Brugge. Als initiatiefnemer en mede-aanstoker van de NorthSeaChefs nodigt hij collega’s in de gastronomie maar ook hobbykoks uit om meer aandacht te hebben voor duurzame vis en bijvangst uit de Noordzee. Zo leerden we de voorbije jaren hondshaai, wijting en Noordzeekrab eten. Green zone voor duurzaamheid!
24. Piet Huysentruyt
We hebben de voorbije twintig jaar meer dan drie dingen geleerd over Piet Huysentruyt, en het meest recente is toch vooral dat Vlaanderens beroemdste tv-chef voor de zoveelste keer terug is. Piet trok altijd verder, van de Ardêche naar Fransschoek, maar blijft aanwezig in de harten van vele Vlamingen. Rage, rage against the dying of the light, rebel rebel Piet, want men miskent in dit platte land nog steeds uw erfenis als een van de meest vooruitstrevende chefs die dit land ooit gekend heeft.
23. Sam D’Huyvetter
Gents enfant terrible Sam D’Huyvetter had niet de beste zomer van zijn leven na een gesprongen appendix en buikvliesontsteking, maar stond enkele weken later al weer volop horecaconcepten uit te denken vanuit zijn homebase. Bar Bask is al een tijdje een succes en opent nu ook op donderdag- en vrijdagmiddag. Yalo is de place to be in het centrum. De Blauwe Kiosk trekt volk aan als vliegen op een pot stroop, en het burgerconcept The Dudes was een wilde pop-up. Sam zoeft onze top 100 binnen op 23.
22. Sandra Bekkari
Al ongeveer 25 jaar is Sandra dé go-to-kok voor zij die gezonder willen leven en eten. Als voedingsdeskundige en gezondheidscoach is ze de geknipte persoon om gemakkelijke en gezonde recepten op tafel te toveren die je kunnen begeleiden naar een gezond, slank en energiek leven. Slimme en zeer empathische tv-kok met een duidelijke niche zonder opgestoken vingertje. Auteur van vele bestsellers en vaste klant in de buurt van de 20 meest inspirerende foodies.
21. Joost Arijs
Perfectie en vernieuwing zijn de sleutelwoorden van patissier en chocolatier Joost Arijs. No nonsense patisserie, geen extreme of zware smaakcombinaties, geen gekke tierlantijntjes of drukke decoraties. Alles draait om de puurheid van de ingrediënten, verfijnde smaken en texturen, en de allermooiste uitgepuurde creaties die je ooit gezien hebt. Joost Arijs volgde een patisserieopleiding in Ter Groene Poorte in Brugge en was pastry chef in Hof van Cleve in Kruisem.
20. Bockie De Repper
We hebben een broertje dood aan BV’s in deze lijst maar voor opperfoodie Bockie De Repper maken we graag een uitzondering. Bockie speelt graag de marginale Ninoviet, maar is in werkelijkheid een intelligente kerel met grote voorliefde voor – zoals dat dan heet – echt eten. Of het nu in een sterrenzaak of de lokale frituur is. ‘Dat eet dan gelukkig zijn’ vonden we nog een beetje euh… apart, maar in Snackmasters lijkt hij zijn weg pas echt te hebben gevonden in combinatie met antipode Mathieu Terryn. Geef Bockie volgend jaar een kookprogramma, aub!