Vijftien jaar geleden, toen Alain en Jakobien nog in Antwerpen woonden, waren ze al enorm geïnteresseerd in biologische en ecologische producten. Het begon met de interesse in gezonde voeding en af en toe een bezoekje aan de biologische winkel. Na meer over biologische producten te hebben gelezen, raakten ze helemaal geïnspireerd. Ze startten een familieboerderij in Andalusië en wilden er volledig biologisch telen, zonder pesticides. ‘Eigenlijk spreek je dan al gauw over permacultuur,’ legt Alain uit. ‘Je grijpt in op de bestaande aanplanting. Je gaat bepaalde gewassen planten die diegene die er al zijn versterken. Als je bepaalde planten naast elkaar zet, gaat de ene de andere beschermen. Een preivlieg gaat bijvoorbeeld op de prei zitten, maar wanneer er een citrusboom naast de prei staat, blijft de vlieg weg. Op deze manier kun je eenvoudig een biologisch en economisch evenwicht creëren.’
Dit economisch evenwicht is goed voor de monocultuur die zich doorgaans afspeelt in Andalusië. De streek is bezaaid met onmetelijke lappen olijfgaard. Die stonden er niet altijd, ze werden aangeplant door de Moren. Finca Don Carmelo heeft verschillende oude olijfbomen, sommige zijn 800 jaar oud. Ze hebben dus al een hele geschiedenis achter de rug.
Alain: ‘De grond raakt uiteindelijk uitgeput door monocultuur. Maar hier is ook een natuurlijke oplossing voor. In de finca lopen verschillende paarden rond die de grond bemesten. Bovendien zaaien we afwisselend gerst en haver in die grond. Dat is niet alleen goed als voedsel voor de paarden, maar ook uitzonderlijk goed voor de grond zelf. De wortels van het haver houden de grond open. Regen is enorm zeldzaam in Andalusië, maar wanneer het regent sijpelt de regen in de grond. Door de minuscule gaatjes van de wortels houdt de grond het water langer vast voor de planten. Indien er geen wortels zouden zijn, kan de regen niet in de grond trekken en veroorzaakt dit erosie. Het is een natuurlijke en biologische manier om om te gaan met de kenmerken van de streek.’
Waar je bij andere soorten 3.000 kg binnenhaalt met drie man op een dag, is dit bij de verdialessoort maar 500 kg!
Finca Don Carmelo was de eerste boerderij in de streek die alles biologisch wou doen. Hier was bijvoorbeeld de lokale apotheker enorm blij mee. Volgens hem leed de oudere bevolking enorm aan zenuwziektes zoals Parkinson door het onvoorzichtig en onbeschermd gebruik van pesticiden en herbiciden. Hoewel het in het begin lastig was om alle andere boeren mee te krijgen in dat verhaal, kwamen er langzaamaan toch meer en meer fans van het biologische verhaal. Twaalf jaar later ziet de meerderheid van de streek de grote voordelen in van het concept.
‘De olijfboomsoort die groeit op de finca is de Verdiales. Deze soort komt nog maar op weinig plekken in Spanje voor. De boom is niet gecommercialiseerd omdat deze olijven best lastig zijn om te oogsten. Ze blijven heel lang en heel strak aan de boom hangen waardoor het veel meer werkkracht vraagt om ze te plukken. Waar je bij andere soorten 3.000 kg binnenhaalt met drie man op een dag, is dit bij de verdialessoort maar 500 kg!’
Maar waarom dan toch die extra moeite erin steken? ‘Het verschil in smaak is enorm! Dit geeft Finca Don Carmelo een uitzonderingspositie. Stel je de heerlijke smaak voor van olijfolie, maar dan nog zachter en nog natuurlijker.’
Finca Don Carmelo verkoopt de biologische olijfolie rechtstreeks vanuit Spanje. Deze en andere producten van Finca Don Carmelo online bestellen? Dat kan via deze link.
Door Charlotte van den Bogaerd.